به گزارش ایسنا، انتشارات کتاب نیستان، ناشر این کتاب در معرفی آن نوشته است: طالب علی لکهنویی، شاعر قرن سیزده قمری است که تا پیش از این تصحیح، کمتر به سرودهها و شرح حال او توجه شده.
عیشی آن طور که مدرس در مقدمه کتاب خود عنوان کرده، در سال ۱۱۹۷ قمری در لکهنو در هندوستان متولد شده است. پدرش شاعر و نویسنده و از نزدیکانِ الماس علی خان، خواجه سرایِ بارگاه آصفالدوله بهادر بوده است. عیشی نزد میرزا محمد حسن قتیل لاهوری شاگردی کرد و شعر سراییدن به فارسی و هندی را آموخت و در کنار آن در نثرنویسی نیز مهارت کسب کرد. تا جایی که قتیل لاهوری در زمان مرگ خود عیشی را به عنوان جانشین خود در شعر و ادب معرفی کرد.
عیشی به گواه اشعاری که در مدح ائمه اطهار (ع) از خود به جای گذاشته است شیعه اثنی عشری بوده و ارادتی ویژه به خاندان عصمت و طهارت داشته است تا جایی که بخشی ویژه از اشعار خود در دیوان کلیاتش را به آنها و به طور ویژه حضرت علی (ع) اختصاص داده است. دوران حیات عیشی به گواهی تاریخ مقارن است با دوره بازگشت ادبی و بروز و ظهور طرز هندی در شعر که در سرودههای عیشی نیز بروز کرده است.
مدرس در این تصحیح بر اساس دو نسخه خطی موجود یکی در کتابخانه مجلس شورای اسلامی و یک نسخه موجود در مرکز میکروفیلم نور در دهلی نو و بر اساس منطق التقاطی و بینابینی به تصحیح و تدوین اشعار این شاعر در این کتاب پرداخته است.
آنچه در این کتاب از نظر مدرس گذشته شامل کلیات عیشی به نظم است، شامل برخی اشعار که از نظر سبک و سیاق و روش نوشتاری بسیار پیچیده و فنی است و در کنار آن برخی از ترکیببندها و مثنویهای برجایمانده از شاعر و نیز غزل و قصیده و مثنوی و رباعی و… که سعی شده در مجموع گزیدهای کامل از همه آنچه را شاعر در کارنامه کاری خود دارد، در خود جای دهد.
انتهای پیام
نظرات