• جمعه / ۱۰ شهریور ۱۴۰۲ / ۱۶:۱۵
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 1402061006772
  • خبرنگار : 71616

گول آگهی‌ها و شایعات را نخورید؛ برای واردات، خودروی فرسوده نیاز نیست

گول آگهی‌ها و شایعات را نخورید؛ برای واردات، خودروی فرسوده نیاز نیست

چند روزی است که آگهی‌های فروش خودروهای فرسوده با قیمت‌های بسیار بالا در پی یک شایعه، بحث برانگیز شده است؛ بنابراین مردم نباید فریب این آگهی‌ها و سودجویان را بخورند؛ حقیقت این است که برای واردات خودرو به هیچ خودروی فرسوده‌ای نیاز نیست و آنچه که توسط ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده اعلام شده، لزوم ارائه گواهی اسقاط آن هم توسط واردکننده است.

به گزارش ایسنا، پس از ارسال آیین‌نامه واردات خودروهای کارکرده به مجلس، یک نماینده مجلس مفاد این آیین‌نامه ۷ بندی را منتشر کرد که آخرین بند آن به موضوع اسقاط خودروهای فرسوده  و واردات خودرو مرتبط است.

آخرین بند آیین‌نامه واردات خودروهای کارکرده به موضوع الزام اسقاط یک خودروی فرسوده به ازای هر خودروی کارکرده وارداتی اشاره دارد که مطابق با این بند هر فرد حقیقی و حقوقی برای واردات یک دستگاه خودروی کارکرده باید گواهی اسقاط یک دستگاه خودروی فرسوده را دریافت کند.

به دنبال این موضوع برخی افراد سودجو و دلالان، حقیقت آیین‌نامه را کمی دستخوش تغییر کرده و با شایعه‌پراکنی اعلام کردند که با داشتن (خود) خودروی فرسوده می‌توانند برای واردات خودروهای کارکرده خارجی با عمر حداکثر پنج سال اقدام کنند؛ بر این اساس این موضوع آغازی برای انتشار آگهی‌های فروش خودروهای فرسوده در برخی سایت‌های خرید و فروش شد؛ تا جایی که قیمت برخی خودروهای مدل پایین همچون پیکان‌های دهه ۵۰ و ۶۰ به شکل عجیبی افزایش یافته و حتی تا ۵۰۰ میلیون تومان هم پیش رفت.

همچنین شایعه شد که شرط ترخیص خودروهای وارداتی، اسقاط خودروی فرسوده است؛ بنابراین برخی به تب و تاب این افتادند که خودروی فرسوده خود را با قیمت‌های فرای تصور به فروش بگذارند.

طی چند ماه اخیر، بحث اسقاط خودروهای فرسوده بسیار داغ بوده و طی چندین نوبت ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده بر لزوم ارائه گواهی اسقاط برای شماره‌گذاری خودروهای نوشماره، خودروهای وارداتی و طرح جایگزینی خودروهای فرسوده تاکید کرده است. 

البته طبق اعلام ستاد مذکور برای شماره‌گذاری هر نوع وسیله نقلیه نوشماره اعم از خودرو، موتورسیکلت و خودروهای سنگین نیاز به ارائه گواهی اسقاط توسط تولیدکننده یا واردکننده ضروری است و این موضوع صرف خودروها نیست و بر این اساس، ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، اخیراً در جدولی تعداد گواهی اسقاط برای شماره‌گذاری انواع خودروها را اعلام و رئیس این ستاد تاکید کرد که تا زمان تصویب آیین‌نامه جدید، تمامی خودروهای تولیدی مکلفند از گروه گواهی اسقاطِ مجاز برای استفاده در گروه خودرویی تولیدی خود استفاده کنند.

اما انتشار مفاد آیین‌نامه واردات خودروهای کارکرده، با توجه به اینکه به ارائه گواهی اسقاط خودروی فرسوده برای واردات اشاره کرده است، سبب شد که جریان‌سازی دروغی در بازار به راه بیفتد و پای خودروی فرسوده نیم میلیاردی را به آگهی‌های فروش باز کند؛ اما نکته‌ای که مردم بایستی بدان توجه کنند و فریب این آگهی‌ها را نخورند این است که همانطور که در آیین‌نامه خودروهای وارداتی قید شده و همچنین ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده تاکید کرده است، ارائه گواهی اسقاط برای واردات ضروری است و نه خود خودروی فرسوده و قیمت هر گواهی اسقاط از ۳۰ میلیون تومان فراتر نمی‌تواند برود. 

به عنوان نمونه در یکی از این آگهی‌ها "پیکان بنزینی مدل ۱۳۸۲" با قیمت ۲۸۰ میلیون تومان به فروش گذاشته است یا مدل ۱۳۸۳ آن را ۴۰۰ میلیون تومان آگهی کرده‌اند و قید شده است که "مدارک تکمیل و آماده انتقال است و مختص طرح جایگزینی خودروهای فرسوده است."

موضوع آگهی‌های پیکان‌های فرسوده با قیمت‌های گزاف آنقدر داغ شد که طی روزهای اخیر، رئیس اتحادیه نمایشگاه داران و فروشندگان خودرو مشهد در نامه‌ای با اتاق اصناف مشهد اعلام کرد: " با توجه به شایعه گرانی قیمت خودروهای فرسوده با مبالغ غیر واقعی و مشاهده چندین مورد در فضای مجازی، ایجاد تشویش اذهان عمومی در خصوص خرید و فروش خودروهای فرسوده، خواهشمند است ضمن پیگیری و اطلاع‌رسانی موضوع، جهت جلوگیری از هرگونه کلاهبرداری و سوءاستفاده از شهروندان، اقدام لازم را مبذول فرمایید."

همه این‌ها درحالیست که از اساس، درج هرگونه قیمت خودرو از اردیبهشت ماه امسال در سایت‌های فروش اینترنتی ممنوع است.

سازمان حمایت در نامه‌ای به سایت‌های اینترنتی معاملات خودرو (خرید و فروش خودرو در بازار آزاد) دستور داده بود به منظور ساماندهی بازار خودرو تا اطلاع ثانوی از درج قیمت‌ خودروها اعم از صفر و کارکرده، خوددداری شود؛ ضمن اینکه از سقف قیمت اتحادیه نمایشگاه‌داران و فروشندگان خودرو تجاوز نکند، برای خودروهایی که قیمت توسط اتحادیه بارگذاری نشده به صورت توافقی و بدون درج در آگهی فروش باشد؛ اما این موضوع نه‌تنها تاکنون به درستی انجام نشده است و سایت‌ها درج قیمت دارند که اخیرا هم شاهد موارد این چنینی و پیکان‌های نیم میلیاردی هم بوده‌ایم.

گفتنی است؛ این عدم رعایت ضوابط خاص درج آگهی در سکوهای برخط دو سایت خرید و فروش در خصوص درج قیمت مسکن سبب شد که چند روز پیش، معاونت تجارت و خدمات وزارت صمت در نامه‌ای به اتحادیه کشوری صنف کسب‌وکارهای مجازی، خواستار تعلیق فعالیت این دو پلتفرم شود و نماد کسب‌وکارهای آن‌ها به دلیل عدم رعایت ضوابط خاص درج آگهی به حالت تعلیق درآید.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۶-۱۰ ۲۱:۰۱

باید دیوار تعلیق شود تا از اب گل الود ماهی نگیره هر ماشینی ۸۰هزار تومن برای اگهی توی جیب دیوار رفت فقط دیوار داره سود میبره سایت دیوار کلاهبرداری پیشه کرده

avatar
۱۴۰۲-۰۶-۱۰ ۲۲:۲۶

آقایان اسقاط خودرو تحت هر دلیل سن یا نداشتن معاینه فنی نباید گره بخورد به واردات یعنی اشخاص حقیقی وحقوقی نباید به دنبال تهیه حواله اسقاط باشند این یک مدریت اشتباه باید اینگونه باشد که بخشی از عوارض واردات خودرو به پرداخت تسویه نرخ کارشناسی خودرو فقط تحت آهن قراضه بدهند برحسب وزن باسکول خودرو اسقاط . چرا دولت وارد هر بازاری می شود دلال مثل قارچ سبز می شود سر آن. مدیریت به گونه ای بچینید که راه برای سوی استفاده کنندگان بسته شود این شیوه تورم زا و گرانی دامن می زند

avatar
۱۴۰۲-۰۶-۱۱ ۱۳:۵۱

دیوار کلاهبردا شده واقعا همه باید حذفش کنن و به فراموشی سپرده بشه، یا رایگان کنه ثبت آگهی رو

avatar
۱۴۰۲-۰۶-۱۰ ۲۳:۰۳

گواهی اسقاط یعنی چی؟ گواهی اسقاط برگه سهام نیست که یکجا بخری یا بفروشی. گواهی مربوط به خودرو واقعی هستش. یعنی باید ماشین از رده خارج و اسقاط بشه و بعد وارد کنی. این طرح با طرح واردات چند سال پیش خودرو فرق داره.

avatar
۱۴۰۲-۰۶-۱۱ ۱۰:۵۸

همین دیوار باعث شد تا ماشینهای سنگین 60 سال یا 50 سال کار کرد و فرسوده را با قیمت‌های میلیاردی بفروشند . ا

avatar
۱۴۰۲-۰۶-۱۱ ۱۳:۰۶

سایت دیوار وشیپور راحذف کنید خیال مردم را از سوداگران ودلالان بی شرف راحت کنید چون آنها نانشان رادرخون مردم می زنند ومی خورند

avatar
۱۴۰۲-۰۶-۱۱ ۱۶:۲۲

توی ایران به این بزرگی قیمت مسکن و ماشین رو سایت دیوار تعیین نمیکنه

avatar
۱۴۰۲-۰۶-۱۱ ۱۶:۴۱

سلام تا الان که هم دلالان سود کردن هم خودروسازان حالا که موقعیتی پیش اومد افرادی که وضع مالی خوبی نداشته و پولی برای نوسازی خودروی خود ندارند بهره ببرن همه ناراضی شدن

avatar
۱۴۰۲-۰۶-۱۱ ۱۷:۱۰

فعلا که اوضاع خودرو هر می به هر کی و کشکی است. هیچکس به فرمان. نیست این یعنی بی صاحبی بازار خودرو. تا کی استرس این موضوع را تحمل کنیم بی تکلیف شده این نمیدونیم چه غلطی تو زندگی برا خودمون و فرزندامون نسبت به موضوع خودرو بکنیم

avatar
۱۴۰۲-۰۶-۱۲ ۰۷:۰۲

وقتی می شود که به راحتی با صرف هزینه یک میلیونی گواهی اسقاط جعل و تهیه کرد چه لزومی به اسقاط کردن خودرو فرسوده هست