• دوشنبه / ۳۰ مرداد ۱۴۰۲ / ۰۳:۲۳
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1402052918722
  • خبرنگار : 71661

چرا ضدحمله اوکراین دستاورد چندانی نخواهد داشت؟

چرا ضدحمله اوکراین دستاورد چندانی نخواهد داشت؟

به نظر می‌رسد گزینه‌های اوکراین در ضدحمله در حال محدود شدن است؛ ضدحمله‌ای که مقامات این کشور در ابتدا آن را عملیات مهم کی‌یف برای پس‌ گرفتن بخش عظیمی از خاک خود توصیف کردند، اما در ۲ ماه گذشته به آزادسازی تنها چند روستا منجر شده است!

به گزارش ایسنا، روزنامه واشنگتن‌پست در گزارشی به موانع اوکراین در ضد حمله پرداخته و پیش‌بینی کرده است که کی‌یف برای دستیابی به اهداف اعلامی خود در این ضد حمله، راه دشواری خواهد داشت: "حالا با گذشت بیش از دو ماه از آغاز ضد حمله اوکراین، بوی بن‌بست به مشام می‌رسد. پیشروی‌های کی‌یف به چند روستا محدود شده، سربازان روسیه در جبهه شمالی در حال پیشروی هستند و برنامه آموزش خلبانان اوکراینی برای پرواز با جنگنده‌های آمریکایی اف-۱۶ به تعویق افتاده است.

ناتوانی اوکراین در ارائه یک موفقیت قاطع در میدان نبرد افزایش نگرانی‌ها از نزدیک‌شدن این عملیات به یک بن‌بست و کاهش حمایت‌های غرب را در پی داشته است. یک سند اطلاعاتی محرمانه تازه آمریکا پیش‌بینی کرده که ضد حمله اوکراین در پیشروی تا شهر کلیدی ملیتوپول در سال میلادی جاری شکست خواهد خورد.

در همین حال، شهروندان اوکراین که از جنگ خسته شده‌اند، خواستار رهبرانی هستند که برایشان پیروزی به ارمغان بیاورند و در واشنگتن، با نزدیک‌شدن به انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا، درخواست‌ها برای کاهش حمایت از اوکراین تشدید خواهد شد.

اوکراین هنوز تمامی نیروهای ذخیره خود را وارد میدان نکرده است. بدون تحقق این امر و ارسال تسلیحات پیشرفته مضاعف به کی‌یف، به نظر نمی‌رسد که اوکراین در ضد حمله خود دستاورد خارق‌العاده‌ای داشته باشد.

فرانتس استفان گادی، عضو ارشد اندیشکده «مؤسسه بین‌المللی مطالعات راهبردی» و «مرکز امنیت جدید آمریکا» که در ژوئیه به اوکراین سفر کرده بود، گفت: عامل تعیین‌کننده در حال حاضر این است که کدام یک از طرفین زودتر خسته می‌شوند. نباید یک‌شبه انتظار دستاورد بزرگ نظامی داشته باشیم.

گادی گفت که روسیه و اوکراین حالا در وضعیت فرسایشی قرار دارند و هر یک می‌کوشد تا به جای دستیابی به موفقیت‌های بزرگ در میدان نبرد، منابع و ذخایر طرف دیگر را به اتمام برساند. اوکراین که نیروهای زمینی‌اش در پیشروی به موانع متعددی برخورده‌اند، با حملات پهپادی گسترده به خاک روسیه حمله کرده است، از جمله به مسکو؛ اما این حملات آسیب چندانی به روسیه نزده‌اند.

مقامات اوکراینی و غربی در پاسخ به پرسش‌ها درباره ضد حمله، دعوت به صبر می‌کنند. آن‌ها ضمن اذعان به‌سرعت پایین پیشروی نیروهای اوکراین، اصرار دارند که این کشور در حال کسب تدریجی دستاوردهای پایدار است.

اما اوکراین فرصت زیادی برای دستیابی به اهدافش در ضد حمله ندارد. نیروهای اوکراین بعد از پس‌گرفتن خرسون در سال گذشته میلادی، دستاورد چندانی نداشته‌اند.

اوکراین که سربازانش پیشروی کندی دارند و منتظر دریافت مهمات و آموزش‌های پیشرفته‌تر از سوی غرب است، به حملات پهپادی به داخل خاک روسیه روی آورده است.

یوری ساک، مشاور وزیر دفاع اوکراین گفت: ما باید راهی برای پر کردن جای خالی جنگنده‌های اف-۱۶ در نیروی هوایی خود پیدا کنیم و برای نیل به این هدف، پهپاد را انتخاب کرده‌ایم.

به گفته یک مقام اطلاعاتی اوکراین که نخواست نامش فاش شود، نهاد اصلی اطلاعاتی اوکراین پشت حمله پهپادی بزرگی بود که اخیراً علیه یک بندر مهم و کشتی نفت‌کش روسیه در نزدیکی شبه‌جزیره کریمه اتفاق افتاد.

اظهارات کی‌یف درباره حمله به مسکو گنگ و مبهم هستند. دولت این کشور از اعتراف به دست‌داشتن در این حمله‌ها خودداری می‌کند، اما برخی مقامات اوکراینی به نقش کی‌یف اذعان دارند.

اما تحلیلگران هشدار داده‌اند که شاید اوکراین بتواند با حملات پهپادی توجهات را از سرعت پایین پیشروی ضد حمله خود منحرف کند، اما احتمال اینکه بتواند توازن جنگ را به نفع خود بر هم بزند، پایین است.

باب همیلتون، عضو بازنشسته ارتش آمریکا و رئیس تحقیقات بخش اوراسیا در «پژوهشکده سیاست خارجی» می‌گوید: اوکراینی‌ها توان این را ندارند که با ساخت پهپادهای کافی، آن قدر به اهداف مختلف در خاک روسیه حمله کنند تا توان رزمی مسکو را تحلیل دهند.

روسیه هم برای دفع حملات پهپادی اوکراین شیوه‌های خودش را دارد. کرملین مدعی است که در یک هفته گذشته موج گسترده‌ای از حملات پهپادی اوکراین را دفع کرده است. در روز شنبه وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که ۲۰ پهپاد اوکراینی را که قصد حمله شبانه به کریمه را داشتند، سرنگون کرده است.

همیلتون گفت: فکر نمی‌کنم یک سامانه تسلیحاتی واحد بتواند نقش آن‌چنان تأثیرگذاری داشته باشد.

اوکراین ماه‌هاست که مواضع لجستیکی روسیه را کیلومترها عقب‌تر از خطوط مقدم هدف قرار می‌دهد، اما تا امروز این حملات تأثیر چندانی بر عملکرد روسیه در خط مقدم نداشته است.

گادی می‌گوید: مواضع دفاعی روسیه ضعیف شده است، اما نه در حدی که از هم بپاشد. «نبرد عمیق» یا مجموعه حملات دوربرد به خاک دشمن زمانی موفقیت‌آمیز قلمداد می‌شود که نیروهای دشمن دیگر نتوانند نیروهای ذخیره را فرابخوانند یا فعالیت‌های پشتیبانی اساسی مانند تأمین مهمات با مشکل مواجه شود.

اما روس‌ها به‌جای فروپاشی، در حال استقرار مواضع دفاعی مستحکم هستند و حتی در جبهه تهاجمی پیشروی دارند. در شمال شرقی اوکراین، مقامات شهر کوپیانسک دستور تخلیه غیرنظامیان را صادر کردند. این در حالی است که اوکراین در سپتامبر و اکتبر سال گذشته در ضدحملات خود این شهر را پس گرفته بود.

در جبهه جنوبی، نیروهای اوکراینی همچنان با سرعتی بسیار آرام پیشروی می‌کنند و توصیه آمریکا برای افزایش سرعت را نادیده می‌گیرند.

در ماه گذشته میلادی نیروهای اوکراینی وارد شهر استارومایورسکه شدند، نخستین روستایی که در چندین هسته توسط اوکراینی‌ها آزاد شد. این باعث شد تا بسیاری امید ببندند که اوکراین سرعت ضدحملات خود را پس از این دستاورد افزایش خواهد داد، اما چنین نشد. پس‌گرفتن روستای اوروژاین در همسایگی این روستا سه هفته به طول انجامید و تلفات زیادی روی دست اوکراین گذاشت.

یکی از اهداف اعلامی اوکراین در این ضدحمله رسیدن به دریای آزوف و ازبین‌بردن پل کریمه است. اما پیشروی استارومایورسکه نشان از نوآوری تاکتیکی خاصی نداشت. نیروهای تجسس با بررسی مواضع دفاعی روسیه، نقاط ضعف این خطوط دفاعی را یافتند، سپس نیروهای خنثی‌کننده مین وارد شدند.

یوری ساک می‌گوید که سرعت کند پاک‌سازی میدان‌های مینی که روسیه در این مناطق ایجاد کرده، امکان اعزام تمامی نیروهای ذخیره اوکراینی که در غرب آموزش دیده‌اند را از بین برده است.

او می‌گوید: ما برای اعزام نیروهای ذخیره باید مطمئن باشیم که مسیرها پاک‌سازی شده‌اند. ترجیح می‌دهیم آرام پیش برویم و مطمئن باشیم که جان سربازانمان به خطر نمی‌افتد.

نیروهای اوکراینی ۲۱۰ کیلومترمربع از منطق اشغال‌شده را در ضد حمله خود در دو ماه گذشته از روسیه پس گرفته‌اند. بزرگ‌ترین دستاوردهای این ضد حمله در نزدیکی باخموت در شرق و در منطقه جنوبی زاپوریژیا روی داده است.

اوکراین برای ضربه به مسکو و تحمیل هزینه بیشتر به غیرنظامیان روسیه، حملات خود به داخل خاک این کشور را افزایش داده است. اما کی‌یف در این تلاش برای گسترش میدان نبرد اجازه استفاده از تسلیحات غربی را ندارد و باید به توانایی پهپادی خودش تکیه کند.

کلی گریکو، محقق عملیات‌های هوایی در اندیشکده آمریکایی «استیمسون» می‌گوید که دولت آمریکا تا امروز توانسته با پیشرفته‌تر کردن تدریجی تسلیحاتی که به اوکراین می‌فرستد، از تشدید شدید تنش‌ها میان واشنگتن و مسکو پیشگیری کند.

او می‌گوید: از آغاز این جنگ، یکی از چیزهایی که متحدان اوکراین نگرانش بوده‌اند، تشدید سهوی تنش‌هاست.

اوکراین پیش از دریافت تسلیحات دوربردی که از غرب گرفته، تضمین کرده که از آن‌ها برای حمله به خاک روسیه استفاده نخواهد کرد؛ چرا که غرب نمی‌خواهد شاهد استفاده از سلاح‌های برای حمله به داخل خاک روسیه باشد. حال اگر اوکراین حملاتش به خاک روسیه را با استفاده از پهپادها گسترش دهد، این احتمال وجود دارد که غرب نسبت به پایبندی اوکراین به تضمینی که پیش‌تر داده، دچار تردید شود."

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha