• چهارشنبه / ۱۱ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۲:۴۲
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1402051106855
  • خبرنگار : 71021

کاروانسرای صفوی تابلو تبلیغات شد!

کاروانسرای صفوی تابلو تبلیغات شد!

یک باستان‌شناس گفت: کاروانسرای «شِمش» در مرز استان‌های یزد و کرمان روزگار نامناسبی دارد و دیوارهای آن به تابلو تبلیغاتی تبدیل شده است.

محمدرضا نسب عبداللهی درباره وضعیت این کاروانسرا به ایسنا گفت: دیرینگی کاروانسرای شِمش به دوره صفویه می‌رسد و از جمله کاروانسراهای شاخص است، اما متاسفانه به حال خود رها شده و به مخروبه‌ای بدل شده است.
 
او با بیان اینکه کاروانسرای شمش در ۳۰ کیلومتری شهر انار کرمان و ۹۰ کیلومتری شهر مهریز یزد قرار دارد، افزود: این کاروانسرا همواره جزء شهرستان انار و استان کرمان بوده، اما در اواخر دهه ۱۳۷۰ خورشیدی با یک تصمیم نادرست به شهرستان مهریز و استان یزد الحاق شد.
 
این باستان‌شناس با اشاره به اینکه کاروانسرای شمش کاروانسرایی چهار ایوانی و دارای چهار برج مدور در گوشه‌های بنا با تزئینات آجری است، ادامه داد: ورودی ساختمان که در ضلع غربی قرار دارد به هشتی متصل است و ورودی اصطبل‌های کاروانسرا نیز در طرفین آن قرار دارد. این اصطبل‌ها در طول اضلاع شمالی، جنوب و غربی ادامه پیدا کرده‌اند.

کاروانسرای صفوی تابلو تبلیغات شد!

نسب عبداللهی افزود: محوطه روباز کاروانسرا (حیاط) به‌صورت هشت‌گوش است که در چهار گوشه آن چهار صفه و در چهار ضلع آن هر کدام سه صفه ساخته شده و صفه میانی دارای ابعاد بزرگتری است و شکل و شمایل شاه‌نشین را دارد و بام بنا نیز آجر فرش بوده اما در حال حاضر چیزی از فرش‌بام آن باقی نمانده است.
 
به گفته این باستان‌شناس، کاروانسرا به شدت آسیب دیده و قرار گرفتن کاروانسرا در نزدیکی جاده و باز بودن ورودی آن بدون هیچ حفاظتی باعث شده است داخل کاروانسرا به محلی برای سوزندان لاستیک، هیزم و... تبدیل شود. دود حاصل از این آتش‌سوزی‌ها باعث سیاه‌شدن دیواره اصطبل‌ها شده است.
 

کاروانسرای صفوی تابلو تبلیغات شد!

نسب عبداللهی همچنین گفت: کاروانسرای شمش در دوره پهلوی به عنوان «پاسگاه سرحدات انار» مورد استفاده بود و همواره افراد نظامی با خانواده در این کاروانسرا زندگی می‌کردند.

او اضافه کرد: دقیقا روبه‌روی کاروانسرا نیز ساختمان چاپارخانه با مصالح خشت و گل قرار دارد که این بنا هم وضعیت بدتری دارد و درحال از بین‌رفتن است.

کاروانسرای صفوی تابلو تبلیغات شد!
چاپارخانه شمش

 این باستان‌شناس درباره وجه تسمیه این کاروانسرا نیز بیان کرد: درباره نام این منطقه که به عنوان «شِمش» مشهور است، برخی مورخان از جمله شادروان باستانی‌پاریزی معتقد بودند که این نام احتمالا با «شَمَش، خدای خورشید در بین‌النهرین» مرتبط باشد، اما تاکنون شواهد باستان‌شناختی که بتواند این ارتباط را نشان دهد به دست نیامده است.

نسب عبداللهی گفت:  امیدوارم میراث ‌فرهنگی پیش از آنکه خیلی دیر شود برای مرمت و احیای کاروانسرا و چاپارخانه شمش اقدامی شایسته انجام دهد.
 
کاروانسرای شمش در سال ۱۳۸۰ به شماره ۳۶۱۸ و با قدمت دوره صفوی در فهرست میراث ملی ثبت شده است.

کاروانسرای صفوی تابلو تبلیغات شد!

کاروانسرای صفوی تابلو تبلیغات شد!
چاپارخانه صفوی تابلو تبلیغات شده است

کاروانسرای صفوی تابلو تبلیغات شد!

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۱ ۱۶:۴۴

میراث ‌فرهنگی با فدراسیون سوارکاری، همکاری کنند و چنین اماکن تاریخی را از تخریب نجات دهند و با برگزاری مسابقات جهانی مختلف اسب سواری نظیر چوگان، کورس استقامت، کورس سرعت، پرش، گردشگری، ... هزاران توریست داخلی و خارجی پذیرا شوند. واقعا چنین کسانی که به روی این اماکن تاریخی تبلیغات رنگ زده اند، در مقابل قانون هیچ مجازاتی نخواهند داشت !؟

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۲ ۱۷:۴۱

"دست‌ و دل بازی مصر برای آثار تاریخی دست‌ و دل بازی مصر برای آثار تاریخی مقامات مصری بودجه‌ای ۹۷ میلیون دلاری را برای نگهداری و مرمت آثار باستانی و تاریخی اختصاص داده‌اند و از این طریق قصد دارند گردشگری این کشور را تقویت کنند تا به درآمد قابل‌توجهی دست یابند."