• چهارشنبه / ۲۱ تیر ۱۴۰۲ / ۱۷:۴۹
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1402042113809
  • خبرنگار : 71415

/گزارش-دویچه‌وله/

چرایی چرخش ناگهانی موضع اردوغان در قبال ناتو

چرایی چرخش ناگهانی موضع اردوغان در قبال ناتو

"رجب طیب اردوغان بعد از مدتها تنش بر سر درخواست عضویت سوئد در ناتو که بیش از یک سال به طول انجامید سرانجام قبول کرده که از این درخواست حمایت کند. چرا او نظرش را در این خصوص تغییر داد؟"

به گزارش ایسنا، پایگاه دویچه وله در تحلیلی درباره انگیزه رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در کنار گذاشتن مخالفتش با تصویب عضویت سوئد در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نوشت: «رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در عرض یک روز مواضعی اتخاذ کرد که غرب را مبهوت ساخت: نخست شرطی جدید (پیشبرد عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا)‌ را مطرح  کرده و سپس رو به یک سازش غافلگیر کننده دقیقه نودی آورد.

اواخر دوشنبه،‌ ینس استولتنبرگ، دبیر کل ائتلاف ناتو اعلام کرد،‌ اردوغان قبول کرده فرآیند تصویب عضویت سوئد در ناتو از سوی پارلمان کشورش را "در سریع ترین زمان ممکن" پیش ببرد.

قبل از آنکه موافقت آنکارا با عضویت سوئد در ناتو اعلام شود، اردوغان در دقیقه نود قبل از ترک استانبول به مقصد ویلنیوس در کنفرانسی مطبوعاتی شرط جدیدی برای موافقتش با این عضویت سوئد مطرح کرد که حیرت همگان را برانگیخت.

رئیس جمهور ترکیه گفت، کشورش بیش از ۵۰ سال است که در پشت دروازه اتحادیه اروپا معطل مانده و خطاب به بروکسل گفت: "راه را برای ورود ترکیه به اتحادیه اروپا هموار کنید و سپس ما هم همانطور که راه ورود فنلاند به ناتو را هموار کردیم راه سوئد را نیز هموار خواهیم کرد.

بروکسل که از مواجهه با این حرکت متعجب شد، درخواست اردوغان را رد و تاکید کرد، فرآیند های ناتو و اتحادیه اروپا از هم مجزا هستند. در یک بیانیه مشترک منتشر شده بعد از حصول توافق در ناتو اعلام شد، سوئد "فعالانه از تلاش‌ها برای نیرو بخشی مجدد به فرآیند پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا از جمله مدرنیزه سازی اتحادیه گمرکی ترکیه-اتحادیه اروپا و آزادسازی ویزا استقبال می‌کند."

آیا ترکیه دوباره رو به سمت غرب کرده است؟

هر چند رسانه‌های طرفدار دولت در ترکیه حمایت سوئد را به عنوان پیروزی برای اردوغان ترسیم کردند کارشناسان می ‌گویند این اتفاق دستاورد جدیدی برای آنکارا محسوب نمی‌شود چون سوئد مدتهاست یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا است که از عضویت ترکیه در این اتحادیه حمایت کرده است. اوزگور اونلو هیسارجیکلی، مدیر دفتر صندوق مارشال آلمان در آنکارا گفت، اعتقاد دارد که اقدام اردوغان می‌تواند همچنان به عنوان یک پیام مهم در نظر گرفته شود.

او بیان کرد: "من فکر می‌کنم اردوغان بعد از انتخابات به دنبال روابط مثبت‌تر با آمریکا و اروپا است و می‌خواهد آنها نیز او را بپذیرند. به عنوان مثال به حرفهای او درباره هموار ساختن راه ورود ترکیه به اتحادیه اروپا نگاه کنید: او می‌داند که در این خصوص هیچ اتفاقی نخواهد افتاد. اما پیامی که او می خواهد بفرستد این است: من را کنار نگذارید."

یک نظریه دیگر این است که ترکیه با توجه به درگیر شدن اقتصادی به نرخ رکوردشکن بالای تورم و افت سریع ارزش لیر ترکیه، صرفا به خاطر دلایل اقتصادی دارد از  سیاست برقراری تعادل بین گرایش به روسیه و گرایش به غرب فاصله گرفته و وزنه  گرایش به غرب را سنگین تر می‌کند.

مدرنیزه سازی اتحادیه گمرکی ترکیه-اتحادیه اروپا می تواند مزایای اقتصادی برای آنکارا در پی داشته باشد. این مدرنیزه سازی هدفش این است که این اتحادیه محصولات کشاورزی، بخشهای خدماتی، و تدارکات دولت  را علاوه بر محصولات صنعتی شامل شود. بخش تجارت ترکیه نیز به دنبال محافظت ازخودش در برابر توافقات تجاری پیچیده اتحادیه اروپا با کشورهای ثالث است.

سفر ترکیه به اتحادیه اروپا و نقض حقوق بشر

مذاکرات درباره پیوستن آنکارا به اتحادیه اروپا که در سال ۲۰۰۵ در بروکسل شروع شد نتوانسته  پیشرفت ملموسی را رقم بزند. این مذاکرات به ویژه در تبعات بعد از کودتای نافرجام ژوئیه سال ۲۰۱۶ ترکیه به دلیل اینکه تدابیر ضدتروریستی اتخاذ شده توسط آنکارا در این دوره منجر به نقض حقوق بشر شد، در بن بست قرار گرفت.

ناظران در اروپا استدلال می‌کنند، ترکیه در راستای احیای چشمگیر روابطش با اتحادیه اروپا همراه با چشمداشت به عضویتش در این اتحادیه، باید اول روابطش را با شورای اروپا عادی سازی کند. شورای اروپا مستقل از اتحادیه اروپاست اما  تا کنون هیچ  کشوری نبوده که بدون آنکه اول به شورای اروپا متعلق باشد، وارد این اتحادیه شود. البته ترکیه عضو شورای اروپا است اما روابطش با این شورا در سالهای اخیر متزلزل بوده است. آنکارا از حکم دادگاه حقوق بشر اروپا، شناخته شده‌ترین نهاد وابسته به شورای اروپا، در خصوص "آزاد کردن فوری" عثمان کاوالا،  فعال ترکیه‌ای که از ۲۰۱۷ زندانی است، و همچنین صلاح الدین دمیرتاش، سیاستمدار برجسته حامی کردها که از سال ۲۰۱۶ زندانی است، تبعیت نکرده است.

شورای اروپا چنانچه پیشرفتی در زمینه پرونده کاوالا نبیند از پاییز امسال مذاکره درباره تحریم‌های احتمالی علیه ترکیه را شروع خواهد کرد. بنا براین لازم است که آنکارا فراتر از تصویب عضویت سوئد در ناتو باید کارهای خیلی بیشتر دیگری را در راستای عضو شدن در اتحادیه اروپا انجام دهد.

آیا آنکارا جنگنده های درخواستی خود را از واشنگتن دریافت خواهد کرد؟

ترکیه برای سفر به سمت اتحادیه اروپا در آینده نزدیک، به سمت مقصد واقع گرایانه‌ای حرکت نمی‌کند اما تصمیم آنکارا در مورد سوئد می‌تواند آغاز تعاملات جدیدش با واشنگتن باشد.

ارتباطات دیپلماتیک اخیر ترکیه با آمریکا همچنین به حصول اتفاق نظر در ویلنیوس کمک کرده است. جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا از تصمیم همتای ترکیه‌ای خود در آستانه اجلاس ناتو استقبال کرد.

بایدن در بیانیه‌ای که توسط کاخ سفید منتشر شد، گفت: "من آماده همکاری با اردوغان و ترکیه در زمینه تقویت دفاع و بازدارندگی در حوزه یورو-آتلانتیک هستم."

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا هم در بیانیه‌ای اظهار کرد، واشنگتن احتمالا در رایزنی با کنگره روند انتقال جنگنده‌های اف-۱۶ به ترکیه را به پیش می‌برد.

همچنان تحولات اخیر به گمانه زنی ها در خصوص اینکه عقب نشینی اردوغان از مسدود کردن مسیر ورود سوئد به ناتو ترکیه را یک قدم به اجرای معامله خرید اف-۱۶ نزدیک کرده، دامن زده است. با این حال آنکارا و واشنگتن هر دو استدلال می کنند، هیچ ارتباطی بین این دو موضوع وجود ندارد.

آنکارا بارها درخواستش برای خرید ۴۰ جنگنده جدید اف-۱۶ ساخت لاکهید مارتین و ۸۰ کیت مدرنیزه سازی جنگنده های موجود خود را نزد آمریکا تکرار کرده است. با وجود تلاشهای جو بایدن برای به دست آوردن حمایت کنگره برای این معامله چند نماینده کنگره آمریکا از جمله باب منندز، رئیس کمیته روابط خارجی سنا هنوز متقاعد به موافقت کردن با فروش این ادوات نشده‌اند. بهانه آنها این است که ترکیه سامانه‌های ضدهوایی روسی اس-۴۰۰ را خریده و مایه نگرانی‌های دیگر از جمله ممانعت از عضویت سوئد در ائتلاف آتلانتیک شمالی است.

منندز بعد از چراغ سبز اردوغان به عضویت سوئد در ناتو به اظهار خوش‌بینی محتاطانه پرداخت. این سناتور آمریکایی گفت، به رغم ملاحظاتی که دارد در حال بحث با دولت جو بایدن درباره مساله فروش جنگنده‌ها به ترکیه بوده و احتمالا در هفته آینده در خصوص رفع مخالفتش با فروش این جنگنده‌ها تصمیم خواهد گرفت.

منندز خاطر نشان کرد: اگر دولت بایدن توان یافتن راهی برای تضمین توافق تجاوزات ترکیه علیه همسایگانش را داشته باشد، عالی است. البته در چند ماه گذشته این تجاوزات با وقفه همراه بوده اما باید تبدیل به یک واقعیت دائمی شود.

آسلی آیدینتاشباش ، روزنامه نگار سابق اهل ترکیه در مقاله‌ای در واشنگتن پست استدلال کرد: "ممکن است جنگنده های اف-۱۶ فورا به ترکیه داده نشوند اما احتمالا تضمین های قدرتمندی درباره تحویل دادن این جنگنده ها مطرح است.

آیدینتاشباش معتقد است اگر ترکیه و غرب کارتهایشان را درست بازی کنند احتمالا یک شروع مجدد فراگیر تر در روابط آنها رقم می‌خورد.

تنها زمان خواهد گفت آیا تحولات جدید در ناتو فصل جدیدی در روابط ترکیه با متحدان غربی رقم می‌زند یا خیر.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۰۵:۱۴

امروز او همه ما سایر سیاستمداران دنیا به فکر منافع ملی کشورش است و مانند همه منافع ملی خود را به همه چیز ترجیح می دهد

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۰۶:۵۳

اردوغان نون به نرخ روز قهاریه

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۰۸:۱۰

از پشت خنجر زدن اردوغان امری عادی و محرز هست در جنگ سوریه و در خیلی جاها

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۰۸:۱۸

این خاک بر سر روزها با دیگران و شبها با خودش درگیر می‌شود

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۰۸:۲۳

کلا اردوغان یک شخصیت دوگانه داره آدم حقه باز ودغل صبح یه حرف می زنه غروب یه حرف دیگه وهیچ ابایی نداره تو ذاتش یکبار ازاسراییل ضدیت داره عروب از اون دفاع میکنه وسیاست کشورش برهمین سیاست ماکیاولی بنیان گذاشته

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۰۸:۳۵

سیاست و کشور داری یعنی همین وقتی منفت کشورت تامین بشه مخالفت و ناسازگاری معنی نداره پس باید روابط خارجی با کشور ها بر اساس منفعت باشد نه هیچ چیز دیگر

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۰۸:۴۰

درود خدا بر مردان وطن پرست و دلسوز مردم مرد باشرفی که بخاطر منافع کشورش و اعتلای رفاه مردمش از هر ابزاری استفاده میکنه و اولویتش فقط و فقط کشورش و مردم خودش میباشد.

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۰۹:۰۶

قرآن سوزی و ... همه کشکه !! وقتی یه امتیاز خوبی به اردوغان دادن کلن از عضو شدن سوئد به ناتو دفاع کرد !!!!

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۰۹:۳۷

درود قابل توجه دبیر سرویس سیاسی و سردبیر و مدیر مسوول برای درک واقعیت سیاست ورزی رجب طیب اردوغان در عرصه خارجی و داخلی فقط کافی ست سریال عثمان را نگاه کنید . کوتاه سخن اینکه، عثمان برای برپایی امپراطوری عثمانی با همه دوست و به وقت اقتضاء دشمنی ورزید و رقیبان را توسط دشمنانش از صحنه خارج کرد و ...

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۰۹:۴۹

بنظر عالم سیاست ادبیات وراهبرد مخصوص خود را دارد وهرکشور بدون توجه به نظرات دیگران کلیه برنامه‌های خود را به معیار خود محک میزنند دیگران گاهی به نعل گاهی میخ میزنند مانند چین روسیه تورکیه وغیره در عین ادعای دوستی برعلیه سرزمینی ایران در مورد جزایر سه‌گانه رای می‌دهند ودوباره بازرنگی ومنافقانه می‌خواهند آب ریخته را جمع کنند دانشجوی دکترا

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۱۰:۳۴

شایداز دلایل تغییر تاکتیک اردوغان.. یکی مربوط به مواضع ایران و روسیه در قفقاز جنوبی و شمال سوریه باشد.اردوغان در اوج شایعات همکاری برجامی ایران و آمریکا و عدم رضایت از مواضع ایران و روسیه در دو موضوع یاد شده تلاش می کند روابط خود را باورهای غربی بیش از پیش تیره تر نکند..

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۱۱:۱۰

بخاطر اتیش زدن قران همه میگفتن ترکیه دیگه حاضر نمیشه یه ماه نذاشت بگذره خخخخ

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۱۱:۴۱

ترکیه برای بتواند اقتصاد خود را از نفوذ چین حفظ نماید و به فروشگاهی برای چین تبدیل نشود . مجبور است تا با آلمان . آمریکا و انگلیس . فرانسه . تعامل داشته باشد . چون چین با توجه به جمعیت میلیاردی خود به هیچ وجه خواهان انتقال فناوری به سایر کشورها نیست این فقط آمریکا . آلمان . فرانسه . انگلیس هستند که اجازه می دهد که ترکیه کالا و اجناس از روده خارج شده را در داخل ترکیه بسازند و فناوری آن را به ترکیه انتقال می دهد ‌ اما وین حتی فناوری کالاهای دهه های قبل را نیز انتقال نمی دهد

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۱۲:۳۲

اردوغان متکی به کشور وملتش است وهرجور منافع کشور تامین شود اقدام میکند نه مثل کشور ما که ثروت ملت را باد هوا میکند

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۱۲:۴۲

اینکه کشورهای حامی غرب جمعیت برتری دارند و اینکه تجارت با چندین کشور بجای چند کشور سودآورتر است عقلا و منطقا جلب حمایت غرب را آشکارتر میکند

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۱۳:۳۲

اون بدبخت همیشه در حال چرخشه !!!

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۱۳:۴۳

ساختار ترکیه براساس شانه خالی کردن از تعهداتی است که به ایران داده و در نهایت همیشه پشت ایران را خالی کرده و باید خیلی ساده اندیش باشیم که به ناتو و کشورهای اروپایی پشت کنه اولش برای غرب و ابرقدرتها کمی هارت و پورت میکنن اما بعد با کمی قول الکی یا راستکی سریع راضی میشه و همیشه هم دنبال این میگرده که ایران چکار میکنه تا یک مشکلی برای ما درست کنه مثل اذربابجان ویا خطوط انرژی و تجاری که تمام نقشه های ایران را به چالش کشیده.

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۱۳:۵۲

بالاخره هرچقدر هم که به قدرت چسبیده باشه بازهم منافع ملی کشورش رو فدای دوستی با روسیه نکرد

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۱۴:۱۰

از کوزه همان طراوت که در اوست این مرد هیچ وقت قابل اطمینان نیست همیشه نان رو به نرخ روز میخورد این مرد تادیروز مخالف سوئد در ناتو یک مرتبه آز این رو به آن رو شد. اصن قابل اطمینان نیست حتی کفن مرده را هم نباید دست این شخص داد همین الان در خفا با اسراییل از طریق مختلف ارتباط دارد این مرد حتی مردم خودش رو هم فریب می دهد. در دور زدن ایران هم دریق نخواهد کرد باید روزش برسد.

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۱۵:۲۷

بدون شک هر کشوری بدنبال منافع ملی خود است و هر کاری که تامین کننده منافع ملی یاشد را مد نظر قرار خواهد داد .

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۱۳ ۲۱:۳۱

البته به جز یک کشور

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۱۵:۴۰

این مردک هیچ وقت نتوانست یک ثباط سیاسی درستی داشته باشد

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۱۶:۲۸

احتمال اینکه تغییراتی در جغرافیای ترکیه رخ دهد دوراز ذهن نیست . چرا در اثر دگذرزمان و وحود کشوری لسلامی ولو اینکه حکومتی لائیک داشته باشد برای اروپا غیر ممکن است چرا ؟ بخاطر اینکه ترکیه دراثر اشغال وجنگ وارد اروپا شد ۱/اشغال بیزانس وروم شرقی . ۲/جزیره قبرس تا زمانیکه ترکیه دراین دو مکان حضور دارد احتمال اینکه اروپاییها بخواهند ترکیه را اروپایی قلمداد کنند محال است . ۳/احتمال وگذاری بیزانس ویا روم شرقی (استامبول) به واتیکان دوراز ذهن نیست اگر ترکیه این اقدامات را انجام دهد تازه اروپا حاضر به شنزیدن خواسته ترکیه هست. تازه اگر دو بنخش از ترکیه جدا شدن وبه سرزمین مادرییوستند ترکیه یپک کشور آسیایی هست .

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۱۷:۵۹

اینها همه اش بازی های سیاسیه کشوری که عضو ناتو شده معنیش اینه که قبلا سرسپردگی به آمریکا رو پذیرفته واین بازی هایی هم که اردوغان در میاره سیاه بازیه و جنگ زرگریه اردوغان غلام حلقه بگوش آمریکاست .جرات مخالفت نداره .

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۱۹:۳۹

این حزب باده هر طرف بوزه این هم می‌چرخه مثل آذربایجان کشور مسلمان ولی رفیق با اسرائیل حیف کمک ایران به این عوضی ها احتمالا آخر هم به سرنوشت مرسی و صدام دچار میشه .صد رحمت به پوتین غیر مسلمان هست ولی بیشتر از این کمک اسلام کرده

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۲۲:۴۱

برنده واقعی این جلسه ناتو.... براستی فقط اردوغان بود هرچه خواست... گرفت از روسیه استفاده کرد از چین.. از... غرب.. حالا مهمترین هدف منافع ملی خودش است از هر کشور هرجور خواست امتیاز گرفت

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۲۳:۴۷

مردم ما دشمن غرب شده اند ولی فرزندان خیلی از مسئولین در آمریکا زندگی می کنند!! این دوگانگی را ما چگونه هضمش کنیم؟!

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۲ ۲۳:۵۱

مغرضانه و دروغ و پوپولیستی و بچه گانه نوشته شده . فقط ترکیه چرخش نکرده عرب هم چرخش کرده سباست جای ترحم و التماس نیست بازی با کارتها و امتیاز گیری و تعامله . یکساله سوید برای جلب حمایت آنکارا قوانین و رفتار خود در حمایت از گروههای ترور کردی را تغییر میده جایی ننوشین . ترکیه التماس نمی کنه غرب و ترکیه و روس در عین حالی که دشمن خونی هم هستند با هم دارند تعامل می کنند عمل و عکس العمل امریکا از کردها حمابت کرد ترکبه هم از روس ها حالا هر دو چرخش و تعییر رویه داده اند . التماس و خواهش و تمنای ترکیه اژ عرب معنی نمی ده

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۳ ۰۰:۱۰

اردوغان به نفع ملتش ،حتی اگر به ضرر خودش باشه،عقب نشینی و تغییر موضع می دهد

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۳ ۰۲:۵۷

بنظر من ترکیه اگر بخواهد بر علیه ایران جنگ کنند بازم موفق به خرید آف 16/ نمی شود

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۳ ۱۳:۰۴

اردوغان و همه غرب پرستان بدانند در جامعه غربی جایی ندارند و فقط از انها خدمت می خواهند مثل شاه گوربگور شده ما که بعد از ان همه خدمت به غرب حتی اجازه اقامت در امریکا رو ندادند

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۳ ۱۳:۲۲

بهترین تصمیمو گرفته

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۳ ۱۶:۱۸

باج گیر باهوش وکارامدیست .جنگ تحمیلی ورود تسلیحات روس به عراق.داعش ورود افراد خارجی داعشی به خاک سوربه وعراق .اتش زدن قران وعضویت سوئد در ناتو باز کار خودش انجام میده.هر از چند گاهی هم کودتا وبمبی میگه بزارن تا ریاست جمهوری خود را نیمه دیکتاتور کنه . پس در همه مقاطع ودر همه موارد چه از همسایگان بابت آب ترانزیت.رد وبدل اسلحه.درگیریهای منطقه .هم پنهانی همکاری میکنه هم اشکاردلار.نفت.طلا.یا تسلیحات مجانی میگیره . موقعیت کشورش بدون معادن ومنابع طبیعی خوب حفظ میکنه .همه چیز رد بشه .همه درگیر بشن.ملتهای منطقه در جنگ .ولی پول من وبدین بیاد

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۳ ۱۶:۵۴

اختیار ندارند از خود ترکیه یک کشور بدونه هدف و منفعت طلب هست خوب که چاق شد ظبح میشود

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۳ ۱۸:۱۰

این دیکتاتور پنهان کار خود را خوب بلد است.داعش.جنگ تحمیلی.جنگ اکراین.انقلاب مثر .لیبی.تونس.جنگ سوریه.مسئله فلسطین وایراییل .بالاخره یکجایش کسورها را در تنگنا قرار میده وباج خود رامیگیره .الان هم که ناتو وسوید