به گزارش ایسنا و به نقل از نیو اطلس، انسانها مواد غذایی زیادی را هدر میدهند که بخشی از آن به دلیل فاسد شدن مواد غذایی است. پژوهشگران ترکیهای، حسگر کوچکی ابداع کردهاند که تازگی غذاهای پروتئینی مانند گوشت، مرغ و ماهی را در لحظه کنترل میکند و دادهها را به تلفن همراه هوشمند کاربر میفرستد. شاید این حسگر بتواند ایمنی و امنیت غذایی را در سراسر جهان تغییر دهد.
این حسگر که در «دانشگاه کوچ»(Koç University) ابداع شده است، میتواند طراوت غذا را در لحظه، به صورت بیسیم و بدون باتری کنترل کند و نتایج را به تلفن همراه هوشمند بفرستد.
این فناوری از نوعی پلیمر ساخته شده که روند تولید آسانی دارد و روی الکترودهایی لمینت شده است که از حسگر خازنی برای تشخیص دادن آمینهای بیوژنیک تولیدشده توسط غذاهای پروتئینی استفاده میکنند. وزن حسگر حدود دو گرم است و اندازه آن به دو سانتیمتر مربع میرسد. این حسگر که از فناوری «ارتباط میدان نزدیک»(NFC) استفاده میکند، با تراشهای همراه است که با تلفن همراه هوشمند جفت میشود و بررسیها را به صورت بیسیم و در لحظه از طریق آنتن ارسال میکند. تراشه زمانی انرژی دریافت میکند که یک تلفن همراه هوشمند سازگار با فناوری ارتباط میدان نزدیک، در نزدیکی حسگر قرار بگیرد.
پژوهشگران، حسگر خود را روی سینه مرغ و استیک بستهبندیشده آزمایش کردند تا کاربرد واقعی دستگاه را نشان دهند. نمونههای گوشت در شرایط متفاوت مانند فریزر، یخچال و دمای اتاق نگهداری شدند.
ظرف سه روز، ظرفیت حسگر برای نظارت بر نمونههای دمای اتاق بالا رفت و نشان داد که آمینهای بیوژنیک هنگام فاسد شدن گوشت از آن منتشر میشوند. به گفته پژوهشگران، این امر نشان میدهد که حسگر میتواند فاسد شدن مواد غذایی را به طور موثر تشخیص دهد.
پژوهشگران در توضیح این آزمایش نوشتند: ما حسگر را با استفاده از نمونههای مرغ و گوشت گاو که در شرایط ذخیرهسازی متفاوتی ذخیره شده بودند، آزمایش کردیم تا کاربرد واقعی حسگر را نشان دهیم. این حسگر، عملکرد قابل اعتمادی را ارائه کرد؛ به طوری که فاسد شدن غذاها در طول آزمایش سه روزه، با ارزیابیهای آنی حسگر و با استفاده از تلفن همراه پیشبینی شد. این نتیجه، توانایی حسگر را برای تشخیص دادن فساد مواد غذایی ثابت میکند.
پژوهشگران خاطرنشان کردند که استفاده از حسگر آنها آسان است، ساخت آن هزینه کمی دارد و امکان نظارت مداوم بر غذاهای پروتئینی موجود در قفسههای سوپرمارکت یا خانه را فراهم میکند.
این پژوهش، در مجله «Nature Food» به چاپ رسید.
انتهای پیام
نظرات