حسن قاسم پور نیاری، مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان اردبیل ۲۱ خرداد در پاسگاه محیط بانی اثر طبیعی ملی سبلان در نشست با خبرنگاران با اعلام این خبر از اجرای برنامه های هفته محیط زیست خبر داد و افزود: امسال دهه مبارک کرامت و میلاد حضرت امام رضا(ع) مصادف با روز محیط بانی بود و اولین برنامه اداره کل مراسم تقدیر و حمایت از محیط بانان با حضور فرمانده یگان سازمان حفاظت از محیط زیست و حضور خانواده های محیط بانان و مسئولان در مجتمع فدک برگزار شد.
وی با اشاره به اینکه ۱۶ الی ۲۲ خرداد هر سال هفته ملی محیط زیست در کشور است و به مناسبت تأسیس سازمان بین المللی محیط زیست این نامگذاری در جهان انجام شده است، گفت: تور بازدید خبرنگاران از منطقه اثر طبیعی ملی سبلان و منطقه شکار ممنوع شیروان دره سی و مشاهده زحمات محیط بانان، مصاحبه کارشناسان و محیط بانان با صداوسیمای استان، افتتاح خانه های محیط زیست، برگزاری کارگاههای آموزشی دهیاران از جمله برنامه های هفته محیط زیست در استان اردبیل می باشد و همچنین در این هفته ۱۰۲ پروژه زیست محیطی در کل کشور بصورت وبینار افتتاح میشود که یکی از آنها نیز کارخانه تولید ام دی اف در استان اردبیل و در شهرک صنعتی شماره دو می باشد که با سرمایه گذاری ۱۰ میلیارد تومانی توسط بخش خصوصی سیستم بازیافت و تصفیه چرخشی پساب این کارخانه افتتاح خواهد شد.
قاسمپور مناطق حفاظت شده، اثر طبیعی ملی، پناهگاه حیاط وحش و پارکهای ملی را چهار منطقه تحت مدیریت سازمان حفاظت از محیط زیست کشور برشمرد و ادامه داد: در استان اردبیل پناهگاه حیاط وحش و پارک های ملی وجود ندارد اما اثر طبیعی ملی و منطقه حفاظت شده در استان موجود می باشد.
این مقام مسئول بیان کرد: دو اثر طبیعی ملی و چهار منطقه حفاظت شده در استان اردبیل داریم که یکی از اثرهای طبیعی ملی سبلان است که در ارتفاع سه هزار و ۶۰۰ متر به بالا تا قله کوه را با مساحت شش هزار و ۶۰۰ هکتار شامل میشود.
قاسمپور اظهار کرد: مناطق شکار ممنوع جزو مناطق تحت مدیریت حفاظت از محیط زیست نمی باشد، اما شکار و صید در این مناطق ممنوع می باشد و قابلیت ارتقاء به منطقه تحت حفاظت را دارد و با مستندات لازم و تکمیل مطالعات و ارجاع به شورای عالی محیط زیست کشور در صورت تصویب به پناهگاه حیات وحش و پارک ملی و منطقه حفاظت شده ارتقاء داده میشود.
ثبت شیروان درهسی به عنوان منطقه شکار ممنوع
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان با بیان اینکه در سال گذشته شیروان دره سی به مساحت ۹ هزار و ۲۰۰ هکتار بعنوان منطقه شکار ممنوع ثبت شد، از انجام مطالعات آن خبر داد و گفت: شیروان دره سی قابلیت ارتقاء به مناطق تحت مدیریت را همچنان دارد.
قاسمپور با اشاره به اینکه تفاوت مناطق تحت تولیت حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در شأن حفاظتی آنهاست و اهمیت حفاطتی مناطق تحت مدیریت محیط زیست بالا می باشد، تصریح کرد: گونه های گیاهی و جانوری خاص سبب ارتقاء اهمیت زیست محیطی این مناطق میشود و ارزش حفاظتی بالایی را برای آنها رقم میزند.
وی افزود: پرندگان شکاری، خرس قهوه ای، عقاب سرطلایی، کبک و غیره در شیروان دره سی وجود دارد و میتوانیم با جمع آوری مدارک و شواهد شیروان دره سی را ارتقاء دهیم.
قاسمپور نیاری با بیان اینکه اداره کل حفاظت محیط زیست قائم مقام دولت در برقراری ممنوعیت و کنترل و پایش برای شکار و صید در کل مناطق و عرصه های استان می باشد، ادامه داد: این اداره کل در مناطق تحت مدیریت حفاظت محیط زیست قائم مقام دولت در همه امور از جمله تهدید، تخریب، قطع اشجار، بوته کنی، شکار و صید و سایر موارد می باشد.
در مناطق تحت مدیریت حفاظت محیطزیست هرگونه بهرهبرداری از معادن به کلی ممنوع است
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان با اشاره به اینکه قانون معدن در سال ۱۳۹۴ اصلاح شد و متأسفانه در آن اصلاحیه محیط زیست از چرخه صدور مجوز و نظارت بر معادن و استعلام در مناطق خارج از تولیت سازمان حفاظت از محیط زیست حذف شد و وزارت صمت مسئول نظارت و حفاظت و بهداشت و ایمنی بر آن شد، گفت: مدیریت سازمان حفاظت از محیط زیست کشور برای اصلاح این قانون مکاتبات لازم را داشته و نباید صرفا در پهنه های معدنی بدنبال بهره برداری بدون در نظر داشتن مؤلفه های حفاظت از محیط زیست بود.
قاسمپور با اعلام اینکه در مناطق تحت مدیریت حفاظت از محیط زیست هرگونه بهره برداری از معادن به کلی ممنوع می باشد، عنوان کرد: در ده درصد مساحت استان که شامل مناطق تحت مدیریت محیط زیست است هیچگونه معدنی اجازه فعالیت ندارد و در مقابل چنین بهره برداریهایی در استان ایستاده ایم.
عضو شورای اداری استان اظهار کرد: در صدور مجوز برای بهره برداری از پهنه های معدنی در انزان شهرستان مشکین شهر تحت فشارهایی هستیم اما نظرات کارشناسی و قانون اجازه چنین کاری را نمیدهد.
قاسمپور افزود: ۱۷ درصد معادل ۲۹۲ هزار هکتار مساحت استان مناطق شکار ممنوع می باشد و همچنین ۱۷۴ هزار هکتار مساحت استان تحت تولیت اداره کل حفاظت از محیط زیست استان می باشد.
این مقام مسئول محیط زیستی استان اشاره کرد: میانگین کشوری سرانه مناطق تحت مدیریت حفاظت از محیط زیست ۱۲ درصد و در استان اردبیل این میزان ۱۰ درصد می باشد که در استانداردهای جهانی ۱۷ درصد ذکر عنوان شده است.
سرانه محیطبانی استان اردبیل پایینتر از میانگین کشوری است
قاسمپور افزود: سرانه محیط بانی در کشور هر هزار هکتار یک محیط بان می باشد که متأسفانه به دلیل کمبود نیرو این میانگین در استان ما به ازای هر ۸ هزار هکتار یک محیط بان می باشد.
وی گفت: محیط بانان سازمان حفاظت محیط زیست جزو معدود نیروهایی هستند که تلاش شبانه روزی می کنند و سیاست های جدید سازمان در جهت حمایت از محیط بانان تلاشگر می باشد و تأمین نیرو و بودجه توسط سازمان انجام خواهد شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان ادامه داد: حمایت های رفاهی از محیط بانان در سال های اخیر افزایش یافته اما کافی نمی باشد و همچنین ۶۶ محیط بان در استان فعال می باشند که باید این میزان برای حفاظت از محیط زیست استان به ۴۰۰ نفر افزایش یابد.
قاسمپور اظهار کرد: برنامه های هفته محیط زیست در استان با محوریت مقابله با کیسه های پلاستیکی برگزار میشود و شعار جهانی و ملی حفاظت از محیط زیست می باشد و کشورهای عضو سازمان بین المللی حفاظت از محیط زیست قانون عدم استفاده از کیسه های پلاستیکی را مصوب کرده اند و در کشور ما نیز در سال گذشته قانون و آیین نامه ای با ۹ ماده در جهت کاهش تولید و استفاده از کیسه های پلاستیکی در هیأت وزیران تصویب شد و با تعیین تکالیف برای چند وزارتخانه و مشارکت جدی آنها برای کاهش تولید و مصرف از کیسه های پلاستیکی برنامه هایی مدون شد.
عضو شورای پسماند استان اردبیل همچنین مطرح کرد: در مدیریت پسماند یکی از معضلات اساسی ریزپلاستیک ها می باشد و با توجه به اینکه تجزیه پلاستیک در طبیعت بسیار طولانی مدت است و آلودگی های شدیدی را در طبیعت به جا می گذارد، امیدواریم با مصوبه اخیر هیأت وزیران شاهد کاهش تولید و مصرف آن باشیم.
قاسمپور با اشاره به اینکه در مدیریت پسماند شهری و روستایی در کل کشور مشکل داریم و شهرداران دید زیست محیطی ندارند، افزود: شهرداری اردبیل در مدیریت پسماند با ورود دادستانی عملکرد مطلوبی نسبت به سال های گذشته داشته است و قسمت عمده معضلات گذشته در مدیریت پسماندها کاهش یافته است.
وی به حمایت اداره کل حفاظت محیط زیست استان از مدیریت های فعلی پسماند شهرداری اردبیل اشاره کرد و گفت: متأسفانه تغییر مداوم شهرداران مانع از پیگیری طرح مدیریت یکپارچه و زیست محیطی می شود و عمر مدیریتی شهرداران کفاف اتمام همکاری زیست محیطی را نمی کند و با روی کار آمدن سایر اشخاص احتمال جابجایی اولویتها و کاهش رفتار زیست محیطی شهرداران می باشد.
قاسمپور در تشریح این مطلب افزود: در برخی موارد با شکایت از شهرداران توسط اداره کل حفاظت از محیط زیست نتایج لازم کسب نمیشود و تبرئه می شوند، اما ما با قوت و حدت مسائل زیست محیطی را پیگیر هستیم و شکایات دیگری را مطرح می کنیم.
اجرای طرح اجتماعی پسماند در استان اردبیل
عضو شورای اداری استان با بیان اینکه طرح اجتماعی پسماند در شهرهای خلخال و سرعین را با انجام طرح بازیافت از مبداء آغاز کرده ایم و امیدواریم سایر شهرداران در استان همکاری لازم را داشته باشند، تصریح کرد: در کارگروه پسماند بصورت تخصصی پیگیر دریافت زمین از اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان برای شهرداری ها می باشیم، اما شهرداری ها باید در مدیریت پسمانها دفن بهداشتی و فنس کشی و پوشش دهی با خاک را رعایت کنند که در غیر اینصورت برای صیانت از محیط زیست شکایت خواهیم کرد.
قاسمپور با بیان اینکه در تعارض حیات وحش در کشور از بابت رفتار بشر در زیستگاهها مشکل داریم و فعالیتهای بشر امروزی به زیستگاههای حیوانات نزدیکتر شده و تعارض ایجاد کرده است و فرهنگ رفتار با حیات وحش در کشور ضعیف و آسیبهایی به حیات وحش کشور رسانده میشود، اظهار کرد: از ناحیه حیات وحش نیز آسیبهایی به انسانها وارد میشود که عمده دلایل این امر خود انسانها می باشند و تمامی حیات وحش به انسان حمله نمی کند و صرفا در شرایط خاص حاری و دفاع از خود و فرزندانش این حملات انجام میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل گفت: کارگاههای آموزشی مدیریت پسماند برای دهیاران و دیدار چهره به چهره با اهالی روستاها و عشایر در جهت حفاظت از محیط زیست برگزار میشود.
قاسمپور از بازداشت و ضبط ادوات بانیان اتلاف حیوانات حیات وحش در انگوت و خلخال خبر داد و افزود: اگر اتلاف و شکار حیات وحش انجام شود اشد مجازات برای عاملین از سوی دادگاهها صادر خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه در قوانین و آیین نامه های محیط زیستی در صورت حمله حیوانات و ضررها و جراحت های حاصل از آن از طریق شکایت در دادگاه صالحه و محکومیت اداره کل محیط زیست، خسارت وارده برآورد و تأمین و پرداخت می کند، ادامه داد: تمهیدات لازم از سوی عشایر ساکن در زیستگاه حیوانات وحشی باید رعایت شود و نباید شرایط تعارض در زیستگاهها بوجود آید.
قاسمپور اذعان کرد: با توافقات حاصله با آموزش و پرورش ۱۵ دانش آموز با تدریس کارشناسان محیط زیست در سال تحصیلی جدید و در یکی از هنرستانهای اردبیل پذیرش و بصورت حرفه ای و تخصصی به مدت ۴ ساله آموزش و تربیت یافته و با علاقه و ایجاد آمادگی بصورت امریه سربازی جذب در اداره کل حفاظت از محیط زیست استان خواهند شد و بعد از اتمام دوره امریه بصورت کادر در زیرمجموعه های حفاظت از محیط زیست در نقاط مختلف استان جذب و بکارگیری خواهند شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان در رابطه با برنامه سایت احیای آهوی مغان به موفقیت این برنامه اشاره کرد و گفت: در این سایت و در مدت ۱۲ سال زندگی داخل فنس با درون آمیزی آهوان تضعیف قوای جسمانی آنها در سال های اخیر شاهد بودیم و این امر باعث شد زادآوری های آنها در بدو تولد تلف شوند.
رهاسازی ۱۹ راس آهو در منطقه حفاظت شده پارسآباد
قاسمپور ادامه داد: در سال گذشته با رهاسازی ۱۹ رأس از این آهوها در طبیعت حفاظت شده پارس آباد و پایش شبانه روزی کارشناسان و با همکاری عشایر منطقه هیچگونه شکار و زنده گیری آهوی مغان انجام نشد و تعصب خاص اهالی را به آهوان مغان جلب کردیم و در نهایت احیای آهوی مغان جزو سه طرح احیای برتر کشور تلقی شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست اردبیل افزود: در فاز جدید زادآوری آهوهای مغان آغاز شد و اولین بره آهو در طبیعت مغان متولد شد و بعد از اتمام فصل زادآوری ۲۰ رأس دیگر از بیجار و زنجان به منطقه مغان جهت تقویت گله انتقال داده خواهد شد.
قاسمپور با اشاره به اینکه مارال یا همان گوزن قرمز گونه حمایت نشده بود که در سایت فندقلوی نمین گونه دست آموز آن نگهداری و حفاظت شد، بیان کرد: تعدادی از این گوزن ها به تبریز و یزد انتقال داده شدند و گوزن زرد ایرانی که در حال انقراض است در این سایت جایگزین شد.
این مقام مسئول افزود: در سال گذشته ۴ رأس گوزن زرد ایرانی به سایت فندقلو انتقال داده شد و در بارش باران و برف گوزن ها سازگاری پیدا کردن و در داخل سایت بعنوان زیستگاه طبیعی با حمایت مالی سازمان حفاظت از محیط زیست نگهداری میشوند.
قاسمپور گفت: متأسفانه همکاری لازم از سوی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان برای گسترش وسعت سایت فندقلو انجام نشد و در ماههای آتی ۶ رأس دیگر گوزن زرد ایرانی به این سایت انتقال داده خواهد شد.
وی در رابطه با زنده گیری پرندگان شکاری توسط افراد غیربومی در دشت ویلکیج نمین اظهار کرد: با همکاری دادستانی شهرستان نمین با اهالی روستاهایی که با صیادان پرندگان شکاری در دشت ویلکیج همکاری می کنند برخورد خواهیم کرد و در یک مورد نیز ورود به منزل داشتیم که با همکاری پلیس تعدادی از شکارچیانی که از جنوب کشور برای زنده گیری پرندگان در منازل بومیان منطقه بودند دستگیر کردیم و نسبت به رهاسازی پرندگان اقدام کردیم.
قاسمپور بیان کرد: در تلاش شبانه روزی توسط محیط بانان شهرستان و همچنین پوشش محیط بانان استان با این شکارچیان برخورد می کنیم و در یک مورد نیز گوشی موبایل شکارچیان را با همکاری پلیس فتا رصد و نسبت به زندانی کردن عوامل مرتبط اقدام کردیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اعلام کرد: شکار کل و بز در منطقه آغ داغ شهرستان خلخال زیاد است و متأسفانه با اجازه اهالی روستاییان منطقه به افراد غیربومی شاهد شکار می باشیم و محیط بانان ما در یک مأموریت کاری توانسته اند یک شکارچی باسابقه و حرفه ای را با حکم ورود به منزل همراه با شکارهایش دستگیر و روانه بازداشتگاه کنند.
قاسمپور افزود: اهالی منطقه آغ داغ نسبت به ایجاد راه مواصلاتی بدون کسب مجوز اقدام کرده بودند که بلافاصله اداره کل حفاظت از محیط زیست استان به قضیه ورود و ماشین آلات را پلمب کرد.
صید پیش از تخمریزی باعث کاهش گونه کاراس در دریاچه نئور شده است
وی در مورد دریاچه نئور گفت: گونه مهاجم کاراس در دریاچه نئور کل زنجیره غذایی و اکوسیستم را تهدید کرده و به دلیل خاص بودن اکوسیستم نئور کاراس توانسته تکروی کند و غالب شود.
قاسمپور تصریح کرد: طرح احیاء و نقشه راه برای دریاچه نئور را در دستور کار داریم و بدلیل کمبود بودجه و تخصیص بودجه ناکافی طرح های احیاء اجرایی نشده و همچنین هیچ پیمانکاری برای شکار و صید کاراس اعلام آمادگی نمی کند و با توجه به اینکه بار آلی در این دریاچه افزایش داشته است و در سال های اخیر رشد گیاهان آبزی افزایش یافته و در کنار گونه مهاجم ماهی کاراس دریاچه نئور را با مشکلات جدی مواجه ساخته است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست اظهار کرد: در سال گذشته صید ماهی کاراس در نئور انجام شد و امسال نیز صید پیش از موعد این ماهی مهاجم قبل از تخم ریزی انجام شد و طبق شواهد صید سال گذشته تأثیرگذاری مناسبی بر کاهش کاراس در دریاچه نئور داشته است که باعث افزایش گونه اردک ماهی شد.
قاسمپور نیاری خاطرنشان کرد: متأسفانه ماهی قزل آلای نئور دیگر امکان رشد و پرورش را ندارد اما با اقدامات ما شاهد کاهش گونه های رقیب در دریاچه نئور می باشیم.
وی با بیان اینکه گردشگری در مناطق تحت مدیریت حفاظت از محیط زیست مهم است و فعالیت گردشگری سازگارترین فعالیت با محیط زیست می باشد، از گردشگری مسئولانه با رعایت اصول زیست محیطی و تخریب زیست محیطی بسیار پایین آن خبر داد و گفت: تمامی مناطق تحت مدیریت حفاظت از محیط زیست کشور دارای طرح های جامع و مدیریتی است و در دریاچه نئور نیز دارای طرح جامع گردشگری می باشیم و یک سرمایه گذار برای ایجاد گردشگری در نئور اعلام آمادگی کرده است.
قاسمپور با اشاره به اینکه زون بندی کل منطقه انجام شده است و متأسفانه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل همکاری لازم را برای ایجاد گردشگری در مناطق تحت مدیریت محیط زیست ندارد، اضافه کرد: در سایر استانها طرح های گردشگری بین المللی در مناطق محیط زیست با مشارکت میراث فرهنگی انجام شده است و اداره کل حفاظت از محیط زیست استان پیشنهادهای خود را برای این سرمایه گذاری ها و اکوتوریسم ارائه داده است.
این مقام مسئول حوزه محیط زیست استان تصریح کرد: در آلودگی صنایع قوانین استقرار و بهره برداری را داریم و هر صنعتی در هر لحظه آلودگی با پایش آلاینده ها و تطبیق با استانداردهای جهانی و محرز شدن آلودگی با اخطار و معرفی به دادگاه و جریمه و پلمب روبرو خواهد شد.
در حال حاضر مجوز بهرهبرداری پتروشیمی نمین صادر نشده است
قاسمپور بیان کرد: پتروشیمی نمین شرایط چهارگانه حفاظت از محیط زیست را رعایت نکرده و تاکنون با بهره برداری آن مخالفت کرده ایم و سرمایه گذار در حال ایجاد شرایط لازم محیط زیستی برای بهره برداری از آن می باشد.
وی اعتراض مردم و اداره حفاظت از محیط زیست و حساسیت لازم بر روی پتروشیمی نمین را باعث بر زمین نماندن مسائل زیست محیطی آن دانست و اضافه کرد: نصب فیلتر، سیستم پایش آنلاین، فضای سبز و تصویه خانه از دیگر شرایط زیست محیطی برای بهره برداری از پتروشیمی نمین خواهد بود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل اظهار کرد: این اداره کل تماشاگر آلودگی ها در استان نخواهد بود و قوانین و مقررات محکم برای جلوگیری از آلایندگی ها را داریم.
قاسمپور با بیان اینکه ۱۷ صنعت شامل پرداخت عوارض آلایندگی می شود، گفت: در آغاز سال جاری یکی از مفاد قانون مالیات ارزش افزوده، قانون مالیات سبز بود که تغییر پیدا کرد و سختگیرانه شد و توسط ادارات کل حفاظت از محیط زیست استانها اعمال می شود و با اعمال فشارهایی به نفع محیط زیست کشور تمام خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه واحدهای بزرگ دولتی در استان اردبیل وجود دارند که سالانه عوارض آلایندگی را پرداخت می کنند و اما برای هزینه کرد همین عوارض برای نصب سیستم تصفیه و فیلتر اراده ای ندارند، افزود: این تعارض در رفتار مدیریتی بنگاههای دولتی وجود دارد و برای تخریب زیست محیطی با شکایت ما روبرو می شوند و متأسفانه جرایم صادره در دادگاهها بازدارنده نمی باشد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان ادامه داد: مدیریت پسماند و مدیریت غیراصولی پسابها و فاضلاب های شهری و صنعتی و خشکسالی، فرسایش، افت کیفی و کمی آبهای زیرزمینی و آتش سوزی جنگل ها و مراتع و شکار و صید بی رویه با تعداد زیاد شکارچیان و اسلحه ها از جمله معضلات زیست محیطی استان اردبیل می باشد.
قاسمپور نیاری اشاره کرد: اداره کل حفاظت محیط زیست استان در مورد پسابها و پس ماندهای آبگرم های موجود در سطح استان وارد عمل شده و نسبت به اعمال فشار و نظارت بر مدیریت مجتمع های آبگرم جهت احداث تصفیه خانه و پاکسازی اقدام کرده است.
وی بیان کرد: در پناهگاه سبلان تعارض حیاط وحش زیاد بود و حیوانات برای تغذیه از پس مانده های غذایی کوهنوردان به آنها نزدیک می شدند و با ورود و فعالیت روزانه کارشناسان و محیط بانان و توجیه کوهنوردان این مسئله تقلیل پیدا کرد.
قاسمپور خاطرنشان کرد: احداث پروژه های راهی بزرگ باید با مجوز و با پیوست زیست محیطی انجام شود و جاده های سبلان در سال های گذشته برای استفاده عشایر و روستایی بوده و طبق نظر کتبی اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان هیچگونه جاده جدیدی در دامنه های کوه سبلان احداث نشده است.
این مقام مسئول در خصوص سمنهای محیط زیستی اظهار کرد: متأسفانه سمن های محیط زیستی بیشتر بر مبنای شعار شکل گرفته اند و در عمل فعالیت خاصی ندارند و از ۱۴ سمن در حوزه محیط زیست استان صرفا دو سمن در شهرستانهای نمین و سرعین فعال می باشد.
انتهای پیام
نظرات