• سه‌شنبه / ۱۶ خرداد ۱۴۰۲ / ۰۹:۳۹
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1402031609748

از چه سنی شطرنج را شروع کنیم؟

از چه سنی شطرنج را شروع کنیم؟

ایسنا/قم رئیس هیات شطرنج استان قم گفت: در هر سنی می‌توان این رشته را یاد گرفت و همه روزه در سالن هیات شطرنج استان قم از نونهالان ۶ ساله تا پیرمردهای بالای ۶۰ سال حضور دارند و تمرین و بازی شطرنج می‌کنند؛ البته بهترین سن شروع سنی از ۵-۶ سالگی است چون اکثر قهرمانان از همین سن شروع کرده‌اند.

حسین رحمتی نشاط در گفت‌وگو با ایسنا عنوان کرد: سالن هیات شطرنج استان قم واقع در ورزشگاه شهید حیدریان در تمام طول سال فعال است و در تمام رده های سنی بانوان و آقایان کلاس‌های فعال دارد.

وی بیان کرد: مسابقات قهرمانی استان در بخش آقایان و بانوان و اعزام نفرات برتر به مسابقات قهرمانی کشور، برگزاری مسابقات قهرمانی رده‌های سنی استان در رده‌های سنی زیر ۸ سال، زیر ۱۰ سال، زیر ۱۲ سال، زیر ۱۴ سال، زیر ۱۶ سال و زیر ۱۸ سال پسران و دختران و اعزام نفرات برتر به مسابقات قهرمانی کشور، برگزاری لیگ باشگاه‌های استان با حضور بهترین شطرنج بازان آقا و خانم و برگزاری لیگ نوجوانان از جمله فعالیت‌های هیات شطرنج قم است.

وی با بیان اینکه حدود ۵۰۰ شطرنج باز در قم فعال هستند و بیش از ۱۰۰ نفر از بازیکنان دارای ریتینگ بین‌المللی هستند، اضافه کرد: شطرنج قم در جایگاه متوسطی قرار دارد؛ اما این جایگاه رو به رشد است و در آینده‌ای نزدیک شاهد درخشش چند بازیکن نوجوان در سطح کشور خواهیم بود.

وی ادامه داد: کسب مقام نایب قهرمانی در مسابقات شطرنج سمپاد ( تیزهوشان)، کسب مقام سوم در مسابقات المپیاد دانش‌آموزی کشور، کسب رتبه‌های چهارم و هفتم در مسابقات سریع و برق آسای قهرمانی رده‌های سنی کشور از جمله نشانه های آینده‌ای روشن برای شطرنج قم است.

رئیس هیئت شطرنج استان قم با بیان اینکه استان قم حدود ۳۰ داور و ۲۰ مربی رسمی فدراسیون شطرنج دارد، تصریح کرد: استان قم دارای یک داور بین‌المللی، یک داور ملی ( فیده)، ۳ داور درجه ۲ و بیش از ۲۰ داور درجه ۳ است همچنین بین مربیان نیز نفر ۵ مربی دارای مدرک درجه ۲ و بقیه دارای مدرک درجه ۳ هستند.

وی اظهار کرد: در هر سنی می‌توان این رشته را یاد گرفت و همه روزه در سالن هیات شطرنج استان قم از نونهالان ۶ ساله تا پیرمردهای بالای ۶۰ سال حضور دارند و تمرین و بازی شطرنج می‌کنند؛ البته بهترین سن شروع سنی از ۵-۶ سالگی است چون اکثر قهرمانان از همین سن شروع کرده‌اند.

رحمتی نشاط یادآور شد: دوره های جدید کلاس‌های آموزش شطرنج در سه رده سنی زیر ۸ سال، زیر ۱۲ سال و بالای ۱۲ سال از خرداد ماه شروع شده است و علاقه‌مندان می‌توانند برای ثبت نام به آدرس ابتدای ۴۵ متری صدوقی، پشت ایستگاه اتوبوس، هیات شطرنج استان قم مراجعه کنند یا با شماره ۳۲۹۰۶۷۰۰ تماس بگیرند.

چرا شطرنج یاد بگیریم؟

وی در رابطه با فواید شطرنج گفت: شطرنج IQ را افزایش می‌دهد؛ همیشه تصور می‌شد که شطرنج برای کسانی که قوه تعقل بهتر و IQ بالاتری دارند استفاده می‌شود. با این حال درباره شطرنج مسئله مرغ و تخم مرغ مطرح است. اینکه آیا افراد باهوش تر به سمت شطرنج می روند یا بازی کردن شطرنج باعث باهوش تر شدن می‌شود؟

رئیس هیئت شطرنج استان قم افزود: در مطالعات اخیر مشخص شده است که بازی شطرنج باعث افزایش هوش می‌شود. در این مطالعات ۴ هزار فرد اهل ونزوئلا مورد بررسی قرار گرفتند و مشخص شد که بعد از ۴ ماه آموزش شطرنج IQ آن ها افزایش یافته است.

وی با اشاره به اینکه شطرنج از آلزایمر جلوگیری می‌کند، اضافه کرد: از آنجایی که مغز مانند یک ماهیچه عمل می‌کند، نیاز به ورزش دادن دارد. مطالعات منتشر شده در مجله پزشکی انگلیسی نشان داده است افرادی که بالای ۷۵ سال سن دارند اگر شطرنج بازی کنند و فعالیت‌های مغزی از این دست داشته باشند، کمتر مشکل اختلال حواس پیدا می‌کنند. در این بررسی‌ها مشخص شده است بافت های مغزی که از آن ها استفاده نمی‌شود قدرت خود را از دست می‌دهند؛ بنابراین دلیل کافی برای روی آوردن به شطرنج قبل از رسیدن به سن ۷۵ سالگی وجود دارد.

رحمتی نشاط با بیان اینکه شطرنج هر دو طرف مغز را پرورش می‌دهد، ادامه داد: در مطالعات محققان آلمانی مشخص شده است افرادی که شطرنج بازی می‌کنند هر دونیم کره مغز را پرورش می‌دهند. آن ها انتظار داشتند که در بررسی‌ها مشاهده کنند نیمکره چپ مغز افرادی که شطرنج بازی می‌کنند قوی‌تر است اما در کمال ناباوری دریافتند که نیم کره راست مغز این افراد نیز با همان کیفیت کار می‌کند.

وی با تاکید بر اینکه شطرنج خلاقیت را افزایش می‌دهد، گفت: از آنجایی که نیم کره راست مغز مربوط به خلاقیت می‌شود، انجام شطرنج خلاقیت را نیز افزایش می‌دهد. شطرنج بازی کردن ابتکار را افزایش می‌دهد. مطالعات بر روی دانش آموزان که یک روز در هفته شطرنج بازی می‌کردند و مقایسه آن ها با افرادی که یک روز در هفته با کامپیوتر کار می‌کردند یا فعالیت‌های مختلف دیگری انجام می‌دادند نشان داد افرادی که شطرنج بازی می‌کنند ذهن خلاق‌تری نسبت به دیگران دارند.

رئیس هیئت شطرنج استان قم بیان کرد: شطرنج حافظه را افزایش می‌دهد؛ برای خوب شطرنج بازی کردن نیاز به حافظه خوب داریم زیرا باید حرکات حریف را به خاطر بسپاریم و در حرکات بعد آن ها را به یاد بیاوریم. در مطالعات مشخص شده است دانش‌آموزانی که به طور مرتب شطرنج بازی می‌کنند حافظه و توانایی سازماندهی بیشتری دارند.

وی گفت: شطرنج توانایی حل مسئله را افزایش می‌دهد؛ بازی شطرنج مانند یک پازل بزرگ است که نیاز به حل دارد. برای یک آزمایش مطالعاتی، دانش آموزان به سه گروه تقسیم شدند؛ گروه اول از سطح یک برنامه ریاضی عادی خود را انجام دادند. گروه بعد از سطح اول ریاضی را با یادگیری شطرنج همراه کردند و گروه سوم از همان سطح یک شروع به یادگیری و انجام شطرنج کردند. نتایج نشان داد که توانایی حل مسئله در گروه سوم ۸۱.۲ درصد، در گروه دوم ۶۲ درصد و در گروه اول ۲۱.۴۶ درصد است.

رئیس هیئت شطرنج استان قم با بیان اینکه شطرنج توانایی خواندن را افزایش می‌دهد، عنوان کرد: در مطالعات انجام شده مشخص شده است افرادی که شطرنج بازی می‌کنند توانایی خواندن بهتری دارند.

وی با اشاره به اینکه شطرنج تمرکز را افزایش می‌دهد، افزود: تمرکز عمیق در شطرنج باعث پیشرفت نتایج بازیکنان می‌شود. اگر در حین مسابقه حتی چند ثانیه حواس فرد پرت شود می‌تواند بر نتیجه بازی تاثیرگذار باشد. با توجه به اینکه شطرنج نیاز زیادی به تمرکز دارد توانایی تمرکز افرادی که این ورزش را انجام می‌دهند نیز بیشتر است.

رحمتی  با بیان اینکه شطرنج رشد سلول های عصبی را افزایش می‌دهد، اضافه کرد: سلول های عصبی به شکل درخت هستند و سیگنال‌های عصبی را منتقل می‌کنند. هرچقدر سلول های عصبی بیشتر باشند، سیگنال‌های بیشتری جابه جا می‌شوند. انجام فعالیت‌های پیچیده مغزی همچون شطرنج رشد سلول های عصبی را افزایش می‌دهد.

وی با اشاره به اینکه شطرنج قدرت برنامه‌ریزی و پیش بینی را افزایش می‌دهد، اظهار کرد: شطرنج باعث گسترش قشر جلوی مغز می‌شود، این قسمت مربوط به برنامه‌ریزی، قضاوت و کنترل می‌شود. گسترش این قسمت از مغز باعث انجام تصمیم‌گیری‌های بهتر در شرایط پیچیده می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha