او با اشاره به فراگیری ازدواجهای مدرن در جامعه که در آن دختر و پسر از مدتها قبل با هم در ارتباط هستند تا نسبت به هم به شناخت برسند، اظهار میکند: عمده طلاقها از سوی زوجهایی صورت میگیرد که تا قبل از ازدواج بر این باور بودند که یکدیگر را به خوبی میشناسند اما این بیشتر «توهم شناخت» است.عمده طلاقها از سوی زوجهایی صورت میگیرد که تا قبل از ازدواج بر این باور بودند که یکدیگر را به خوبی میشناسند اما این بیشتر «توهم شناخت» است
این استاد دانشگاه معتقد است که نارضایتی جنسی یکی از مهمترین عواملی است که منجر به طلاق میشود، اما این نارضایتی خود را در پوششهای مختلفی مثل خیانت، عدم تفاهم زوجین با هم، اختلافات فرهنگی و... نشان میدهد.
این در حالی است که بر اساس اعلام مرکز آمار ایران در ۹ ماهه سال گذشته، ۳۴ هزار و ۱۳۳ ازدواج و ۱۵ هزار و ۵۲۸ طلاق در خراسان رضوی به ثبت رسیده است، آماری قابل تامل که برخی آن را با مدرنیته توجیه میکنند و برخی دیگر آن را فاجعهای توصیف میکنند که اگر راهکاری برای آن اندیشیده نشود تبعات جبرانناپذیری در جامعه برجای خواهد گذاشت.
علی اکبر مجدی، در گفتوگو با ایسنا درخصوص ارتباط میان مدرنیته و افزایش میزان طلاق در جامعه اظهار کرد: یکی از بحثهایی که با مدرنیته همراه شده انقلاب جنسیتی است که در غرب مطرح شده و تبعات آن به کشور ما هم رسیده است و در همین خصوص ما میبینیم که روابط آزاد و خارج از عرف دختر و پسر نسبت به چند سال قبل در جامعه ما به شدت افزایش پیدا کرده است.
وی ادامه داد: چند سال قبل تحقیقی را انجام دادیم، در آن تحقیق بیش از نیمی از جوانانی که با آنها مصاحبه کردیم تجربه دوستی با جنس مخالف را تجربه کرده بودند، آنچه ما میبینیم این است که در مدرنیته یک سری ارزشها و فرهنگهایی حاکم میشود که به خانواده بهایی نمیدهد و یکی از تبعات این موضوع از هم پاشیده شدن خانواده است.
جامعه ما در گردونه سنت و مدرنیته افتاده است
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه جامعه ما در حال گذار است، افزود: بدین معنی که هم تفکرات سنتی در جامعه ما جریان دارد و هم تفکرات مدرن و ما امروز شاهد تعارضاتی در حوزه تداخل دو تفکر سنتی و مدرن با یکدیگر در جامعهمان هستیم، اما وقتی دو نفر میخواهند با هم ازدواج کنند این تعارضات به شکل ملموستری خود را نشان میدهد؛ بنابراین از گذشته به جوانان توصیه میشده با کسانی ازدواج کنند که با یکدیگر هم کفو و همسان هستند ولی در عین حال باز تعارضاتی میان زوجین وجود دارد که بعد از ازدواج برای طرفین مشهودتر میشود که یکی از پیامدهای این تعارضات میتواند طلاق باشد.
مجدی در پاسخ به این سوال که در ایجاد پدیده طلاق نقش عوامل فردی بیشتر است یا عوامل اجتماعی گفت: برای عواملی که منجر به بروز طلاق میشود دستهبندیهای مختلفی میتوان ارائه کرد، یکی از این دستهبندیها به قبل از ازدواج برمیگردد و از نظر من اصلیترین عامل طلاق عدم درک و شناخت متقابل است.
این جامعهشناس ادامه داد: دختر و پسری که با هم ازدواج میکنند نه از نظر اجتماعی و نه حتی از نظر جنسی یکدیگر را نمیشناسند و به همین دلیل بعد از ازدواج دچار تعارض میشوند، چون دو طرف شناخت محدودی دارند و بعد از اینکه با یک سری واقعیتها در زندگی مواجه میشوند تصوراتشان از ازدواج برهم میخورد، جدای از این جوانهای ما وارد یک مقطع مهمی از زندگی خود میشوند، اهمیت ازدواج از کنکور و دانشگاه کمتر نیست، اما متاسفانه هیچ آموزش و شناختی نسبت به این مساله در جامعه ما وجود ندارند.اهمیت ازدواج از کنکور و دانشگاه کمتر نیست، اما متاسفانه هیچ آموزش و شناختی نسبت به این مساله در جامعه ما وجود ندارند
جامعه با خلأ شدید مباحث آموزشی درباره ازدواج مواجه است
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه قرار است بعد از ازدواج زن و شوهر نقشهای جدیدی بگیرند، گفت: دختران و پسران ما برای پذیرش این نقش آماده نیستند و جامعه در این رابطه با خلأ شدید آموزشی مواجه است.
مجدی ادامه داد: در غرب به نوجوانان و جوانان آموزشهای جنسی داده میشود اما حرف زدن در رابطه با این مسائل در جامعه ما تبدیل به تابو شده است. منظور ما این نیست که این آموزشها در کشور ما به اندازه غرب توسعه داده شود، اما با افزایش چشمگیر نرخ طلاق در جامعه نبود چنین آموزشهایی در خانوادهها، مدارس و دانشگاههای ما پررنگتر میشود.
عدم درک متقابل جنسی؛ پشت پرده اکثر طلاقها
وی با تاکید بر اینکه به عقیده من اصلیترین عامل طلاق عدم تفاهم است، گفت: جوانان ما وارد فضایی میشوند که هیچ چیز درباره آن یاد نگرفتهاند. عدم توانایی افراد در درک متقابل ابعاد مختلفی دارد، ممکن است زوجی از نظر فرهنگی یکدیگر را درک نکنند اما مسالهای که بسیار همهگیر است عدم درک متقابل جنسی زوجین از یکدیگر است و در واقع نارضایتی جنسی یکی از مهمترین عواملی است که منجر به طلاق میشود، حالا این نارضایتی خود را در پوششهای مختلفی مثل خیانت، عدم تفاهم زوجین با هم، اختلافات فرهنگی و... نشان میدهد.
این جامعهشناس اضافه کرد: بخش عمدهای از اصطلاح معروف «دل گرم بودن زن و شوهر به یکدیگر» به رضایت جنسی زوجین از هم برمیگردد، اما جوانان ما چون یاد نگرفتند با مشکلات مقابله کنند و مهارت حل مساله را ندارند، به محض رو به رو شدن با مشکلی در زندگی مشترک خود به سمت طلاق متواری میشوند.
مجدی با اشاره به اینکه عوامل ساختاری باعث میشد در گذشته زن و شوهر تحملپذیری بیشتری داشته باشند، ادامه داد: اما در اثر مدرنیته و پررنگ شدن روحیه فردگرایی، افراد این روزها بر این اعتقادند که چرا من باید در این زندگی فدا شوم، باید خودم را نجات دهم و به فکر خودم باشم.
شناخت یا توهم شناخت؟
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد در پاسخ به این سوال که نوع ازدواج-سنتی یا مدرن بودن آن- چه تاثیری بر نرخ طلاق دارد، گفت: ازدواجهای امروزی عموما ازدواجهای مدرنی هستند و عمده طلاقها از سوی زوجهایی صورت میگیرد که بر این باورند که یکدیگر را می شناسند، اما این بیشتر توهم شناخت است، دختر یا پسری که قبل از ازدواج مدتها با هم بودند فکر میکنند نسبت به هم شناخت کاملی دارند در حالی که زندگی مشترک زناشویی با زندگی و ارتباط دوستانه تفاوتهای زیادی دارد و بخش زیادی از انتظارات و توقعات افراد بعد از ازدواج خود را نشان میدهد.دختر یا پسری که قبل از ازدواج مدتها با هم بودند فکر میکنند نسبت به هم شناخت کاملی دارند در حالی که زندگی مشترک زناشویی با زندگی و ارتباط دوستانه تفاوتهای زیادی دارد و بخش زیادی از انتظارات و توقعات افراد بعد از ازدواج خود را نشان میدهد.
این جامعهشناس با تاکید بر اینکه فضای ارتباط زناشویی با ارتباط دوستانه فرق میکند، گفت: شناخت زوجین از یکدیگر به راحتی میسر نمیشود، حتی اگر دو نفر چندین سال با هم در ارتباط باشند باز هم قطعا یک سری خصوصیات اخلاقی یکدیگر را نمیدانند. جوانان امروز مهارت زندگی مشترک را یاد نگرفتهاند، تجربه دوستی تجربه کامل و سالمی نیست که بتواند منجر به رابطه عمیقی در زندگی مشترک شود.
شبکههای اجتماعی توقعات جنسی نامتعارف ایجاد میکند
مجدی درخصوص تاثیر شبکههای اجتماعی در میزان نارضایتی زوجین از یکدیگر بیان کرد: توقعات جنسی نامتعارف، نامعقول و غیرواقعی در فضای مجازی برای افراد ایجاد میشود. یکی از ویژگیهای فضای مجازی واقعی نبودن آن است، خیلی از چیزها در این فضا واقعیت عینی ندارد، بنابراین تشخیص اینکه این فیلم، کلیپ یا تصویری که افراد میبینند واقعی است یا ساختگی به راحتی برای همه میسر نیست.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد با تاکید بر اینکه یکی از دلایل طلاق و نارضایتی جنسی، استفاده از فضای مجازی به خصوص استفاده از تصاویر، فیلمها و کلیپهای مستهجن و پورن است، ادامه داد: این فضاها برای افراد یک سری توقعات نامعقول ایجاد میکند، افراد را تحریک میکند و سطح توقعات آنان را متفاوت میکند، چون واقعیت عینی با سطح توقعات آنها سازگار نیست، بنابراین نارضایتی جنسی برای زن یا مرد اتفاق میافتد.
انتهای پیام
نظرات