به گزارش ایسنا، اولیور وارگاس، روزنامهنگار مستقر در آمریکای لاتین در تحلیلی برای راشا تودی نوشت: «مراسم استقبال شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین از لوئیس ایناسیو لولا دا سیلوا، رئیسجمهوری برزیل اولین نشانهای است که از موفقیت این سفر برای تمامی طرفها خبر میدهد. همزمان با اینکه شی و لولا بر روی فرش قرمز قدم میزدند، گروه نظامی چین آهنگی برزیلی را از دهه ۸۰ میلادی که به اعتراضات علیه دیکتاتوری تحت حمایت آمریکا در آن زمان مربوط میشد، نواخت.
همچنین پشت درهای بسته، ۱۵ توافقنامه دوجانبه و تفاهمنامه در حوزههای مختلف از جمله سرمایهگذاری، تحقیقات و توسعه پروژه، خبرگزاریها، استانداردهای غذایی و علم و فناوری به امضا رسید. از جالبترین جوانب این دیدار لحن بیانیههای این دو رهبر بوده است؛ لحنی که بیانگر تعهد شفاف هر دو طرف است و اینکه سالهای سلطه تکقطبی واشنگتن را به چالش خواهد کشید.
لولا طی رویدادی در شانگهای اظهار کرد: «هر شب به این مسئله فکر میکنم که چرا همه کشورها مجبورند معاملههای خود را به دلار انجام دهند. ما چرا نتوانیم معاملات را به واحد پول خود انجام بدهیم؟»
همچنین درگیری اوکراین در دستورکار این رویداد بود و رئیسجمهوری برزیل تصریح کرد که ارسال میلیاردها دلار بودجه و تسلیحات به کییف به جای آنکه از درگیریها بکاهد، موجب افزایش تنشها میشود. آمریکا باید از دامن زدن به این جنگ خودداری و درباره صلح گفتوگو کند. همچنین اتحادیه اروپا باید راجع به صلح حرف بزند.
این سفر مقدمه یک رابطه بسیار نزدیک میان آمریکای لاتین و آن دسته از کشورهایی که سلطه آمریکا در سطح جهانی را به چالش میکشند، است. پس از سفر لولا به چین، سفر سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه به آمریکای لاتین در دستور کار قرار گرفت. وی همچنین به ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه سفر خواهد کرد.
سفر لاوروف فرصتی را فراهم خواهد کرد تا درباره منافع مشترک روسیه و آمریکای لاتین از جمله در حوزه اقتصاد، سرمایهگذاری، انرژی و دفاع گفتوگو و رایزنی شود. این وزیر خارجه همچنین نسبت به تحکیم روابط فرهنگی تلاش خواهد کرد و این درحالیست که واشنگتن بیگانههراسی را علیه فرهنگ روسیه ترویج میدهد.
موفقیت سفر لولا به چین شکوفایی را برای دولتهای آمریکای لاتین به همراه خواهد داشت. همچنین همکاری پر سود میان چین و روسیه با پیشنهادهای مداخلهجویانه و خودخواهانه آمریکا در تضاد است. اما با این حال، آمریکای لاتین عضو مجهولی در روند ایجاد دنیایی چند قطبی نیست. این منطقه هم به نوبه خود نقشهای پیشرویی ایفا میکند. دیلما روسف، رئیس جمهور اسبق برزیل و متحد لولا و همچنین شخصی که قربانی کودتای تحت حمایت آمریکا شد، در حال آغاز مقام جدید خود به عنوان رئیس بانک توسعه بریکس در شانگهای است؛ اقدامی که نقش هماهنگکنندهای مهم برای برزیل، چین، روسیه، هند و آفریقای جنوبی دارد.
واشنگتن از زمانی که لولا به عنوان رئیسجمهور انتخاب شد، تلاش کرده که توجه او را جلب کند. برزیل بزرگترین اقتصاد آمریکای لاتین است و بنابراین انجام چنین کاری عاقلانه است. وزارت امور خارجه آمریکا حمله طرفداران رئیسجمهور سابق برزیل به نهادهای دولتی را محکوم کرد و ظاهرا با چنین بیانیههایی قصد داشت ثابت کند که آمریکا نمیخواهد ریاست لولا را تضعیف کند؛ درست همانند اقداماتی که علیه روسای جمهور چپگرای بولیوی و ونزوئلا انجام داد.
به همین دلیل، واشنگتن رسما به سفر لولا به چین و سفر لاوروف به آمریکای لاتین واکنش نشان نداده است. البته تحلیلگران و مفسران تحت حمایت آمریکا ممکن است چنین داستانهایی روایت کنند که لولا با نزدیک شدن به چین و روسیه، میخواهد به هدف خود برسد.
شاید نزدیکی به روسیه و چین مسیر سودمندتری را برای آمریکای لاتین به همراه داشته باشد اما نزدیکی به واشنگتن باعث معاملات نابرابر، کودتا و تعدی شده است. سفر لولا به چین نشان داد که احتمال یک رابطه برابرتر وجود دارد. همچنین سفر لاوروف به آمریکای لاتین فرصت عالی برای این قاره خواهد بود تا سطح خود را در جهان ترفیع ببخشد.»
انتهای پیام
نظرات