• شنبه / ۲۷ اسفند ۱۴۰۱ / ۰۷:۵۸
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1401122718885
  • خبرنگار : 50454

سفره هفت‌سینی که نماد عشق و مهربانی است

سفره هفت‌سینی که نماد عشق و مهربانی است

ایسنا/چهارمحال و بختیاری رئیس بنیاد ایران‌شناسی چهارمحال و بختیاری گفت: فلسفه سفره هفت‌سین و مواردی که در آن قرار داده می‌شود مهربانی، شادی، عشق، مهر، محبت، ثروت‌افزایی، سلامتی، آرامش و همچنین خیر و برکتی است که همه آرزو دارند در محیط خانواده داشته باشد.

عباس قنبری عدیوی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص پیشینه سفره هفت‌سین، اظهار کرد: یکی از سنت‌های عید نوروز چیدن سفره هفت‌سین است، معمولا برخی اقلام خوراکی یا مواردی که دارای جنبه عقیدتی و آرمانی هستند در  این سفره به کار گرفته می‌شوند که این موضوع نیز بازتابی از فرهنگ کهن ایران باستان است.

رئیس بنیاد ایران‌شناسی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه آنچه امروز در سفره هفت‌سین چیده می‌شود با سلیقه شخصی افراد نیز همراه است، افزود: با این وجود در فلسفه اصلی سفره هفت‌سین اعداد جایگاه ویژه‌ای دارند برای مثال عدد هفت به عنوان یک عدد ارزنده و مهم در زندگی ایرانیان در نظر گرفته شده و بر همین اساس نیز سفره هفت‌سین از هفت عنصر خوراکی، روییدنی و گیاهی مانند سیر، سمنو، سنجد، سیب، سماق، سرکه و...که با حرف سین آغاز می‌شوند تشکیل شده است.

وی ادامه داد: در کنار عناصر اصلی سفره هفت‌سین از موارد دیگری مانند قرآن، شمع، آینه و شمعدان، آب، قرار دادن چهار چراغ در گوشه‌های سفره و... نیز در چیدن سفره هفت‌سین استفاده می‌شود، همچنین اسپند نیز در چیدن این سفره به کار می‌رود که دارای جنبه مبارکی و خوبی است.

قنبری عنوان کرد: در گذشته انار و تخم‌مرغ نیز در سفره هفت‌سین قرار داده می‌شد و قرار دادن سکه از دیرباز در این سفره مرسوم بوده و برخی خانواده‌های ایرانی نیز از اسکناس در سفره هفت‌سین خود استفاده می‌کنند تا با این کار سالی پر از نعمت در پیش داشته باشند.

رئیس بنیاد ایران‌شناسی چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: قرار دادن کتب مختلف دینی مانند قرآن و یا کتاب‌های حماسی مثل شاهنامه، نظامی، حافظ و سایر کتبی که دارای جنبه شعر، ادبیات و موسیقی هستند در سفره هفت‌سین یکی دیگر از رسوم دیرینه است، گاهی نیز در کنار سفره هفت‌سین کوزه‌هایی قرار داده می‌شود که به وسیله شاهی یا سایر سبزیجات تزئین شده‌اند و نماد پاکی، سلامتی و عاقبت به خیری است.

وی با اشاره به اینکه قرار دادن شاخه‌های گل در کنار سفره هفت‌سین نیز بسیار مرسوم است، تصریح کرد: معمولا گل‌های سوسن، بیدمشک و سنبل برای تزئین سفره هفت‌سین استفاده می‌شود که بیانگر عطر زندگی است، همچنین برخی افراد یک نارنج را درون ظرفی از آب انداخته و آن را در کنار سفره هفت‌سین خود قرار می‌دهند تا به این ترتیب از رنگ و بوی آن بهره‌مند شوند و این نارنج درون آب نمادی از کره زمین به شمار می‌آید.

قنبری یادآور شد: در گذشته افراد یک ظرف حاوی نون یا آرد را نیز در سفره هفت‌سین خود قرار داده می‌دادند که امروز این رسم به صورت قرار دادن کلوچه یا شیرینی در سفره هفت‌سین نمایان شده و این مورد نیز نماد رزق و برکت است، ماهی قرمز نیز جزئی از سفره هفت‌سین محسوب می‌شود، البته امروزه برخی از افراد علاقه‌مند به محیط زیست و گونه‌های جانوری اعتقاد دارند بهتر است افراد از ماهی قرمز در سفره هفت‌سین خود استفاده نکنند.

رئیس بنیاد ایران‌شناسی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: در مجموع می‌توان گفت فلسفه سفره هفت‌سین و مواردی که در آن قرار داده می‌شود مهربانی، شادی، عشق، مهر، محبت، ثروت‌افزایی، سلامتی، آرامش همچنین خیر و برکتی است که همه آرزو دارند در محیط خانواده وجود داشته باشد، برای مثال سرکه و سنجد نمادی از عشق، مهر و دوستی است و یا سیب و انار نماد سلامتی محسوب می‌شود، زیرا افراد اعتقاد دارند این دو میوه‎‌های بهشتی هستند، سبزه نیز نمادی از رویش و سلامتی است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha