به گزارش ایسنا، وزارت جهادکشاورزی طرحی تحت عنوان کاشت یک میلیارد درخت را مطرح و رئیس جمهوری نیز آن را تایید کرد. طرحی که در راستای طرح جهانی کاشت یک تریلیون درخت تا سال ۲۰۳۰ در دنیا بوده و قرار است در بازه زمانی ۴ ساله یک میلیارد درخت در سراسر کشور کاشته شود. بنابر گفته مسئولان، اجرای این طرح میتواند از بروز و ظهور معضلات و مشکلات زیست محیطی مانند ریزگردها، افزایش گازهای گلخانهای، آلودگی آب و خاک با فلزات سنگین و فرسایش خاک جلوگیری کند.
اگر چه اجرای این طرح میتواند فواید بسیاری برای منابع طبیعی کشور داشته باشد اما انتقاداتی را نیز به همراه دارد. برخی از کارشناسان معتقدند که بایستی پیش از کاشت درخت از درختها و جنگلهای موجود حفاظت شود. به گفته آنها حفاظت از منابع موجود و جلوگیری از نابودی جنگلها نسبت به کاشت درخت مقدمتر است.
در این راستا و در پاسخ به موضوع مطروحه نقی شعبانیان - معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی - به ایسنا گفت: این حرف کاملا درست است و ما نیز انتقادات را رد نمیکنیم زیرا دلسوزانه است. اما این موضوعات منافاتی با یکدیگر ندارند. یعنی میتوانیم ضمن حفاظت از جنگلها، درخت نیز بکاریم.
وی ادامه داد:۵۰درصد جنگلهای دنیا در دو قرن اخیر کاهش پیدا کرده است و باید این موضوع جبران شود. علاوه بر اینکه باید به حفظ داشتهها اهتمام بورزیم و تخریب شدهها را نیز احیا کنیم.
معاون امور جنگل سازمان منابع در پاسخ به اینکه چرا برای حفاظت از جنگلها جلوی ویلاسازی در اراضی جنگلی گرفته نمیشود، گفت: اینگونه نیست که بگوییم همه ویلاهایی که ساخته میشود، غیرمجاز هستند. درصد ساخت جنگل در اراضی ملی و جنگلی بسیار کم است و اگر هم ساخته شود به سرعت تخریب میشود و دستگاههای قضایی به آن ورود میکنند.
وی افزود: آن چیزی که تحت عنوان ویلاسازی در حال رشد است در روستاهای داخل جنگل اتفاق میافتد. در این روستاها اراضی مستثنیاتی وجود دارد که مالک آن مردم هستند. آنها طبق قانون این حق را دارند که خانه قدیمی خود را تخریب کنند و ویلا یا ساختمان چند طبقه بسازند که گاهی از دل جنگل نمایان میشود. این موارد ممکن است در داخل جنگل باشد ولی در اراضی ملی نیست. همچنین ممکن است زمینهای کشاورزی خود را با مجوز تغییر کاربری دهند. اگر چه وزارت جهادکشاورزی در حال تدوین سازوکاری برای جلوگیری از این اقدام است.
شعبانیان در بخش دیگری از صحبتهایش به سند دار کردن اراضی کشاورزی نیز اشاره کرد و گفت: وزارت جهاد کشاورزی به دنبال این است که تمام اراضی کشاورزی سند دار شوند. این سند دار شدن اراضی دو ویژگی خوب دارد. یکی اینکه زمین مردم سند دار میشود و این برای کشاورز هویت است زیرا میتواند برای دریافت تسهیلات به راحتی اقدام کند. دیگر اینکه با سند دار شدن اراضی کشاورزی تغییر کاربری به سادگی نیست. در حال حاضر چون سند وجود ندارد، برخی به راحتی تغییر کاربری میدهند.
به گفته وی البته موضوع دیگری هم وجود دارد و آن هم اینکه روستاها در حال گسترش هستند. در روستاهایی که طرحهای هادی پیاده میشود جمعیتشان افزایش مییابد و طبق مجوز حاشیه روستاها ممکن است به مناطق مسکونی تبدیل شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است تخلفاتی در بخش دریافت مجوز برای ساختوساز در مناطق جنگلی رخ دهد؟ گفت: تخلفات در تمامی بخشها وجود دارد ولی تمام تلاشمان را میکنیم که میزان آن را به حداقل برسانیم و با مواردی که مشخص شود نیز برخورد میکنیم.
معاون امور جنگل سازمان منابع تصریح کرد: وقتی قیمت زمین افزایش مییابد حفظ زمین سخت است و یا مثلا وقتی قیمت چوب جنگلی بالا میرود چقدر باید نیرو داشته باشیم تا از آن جلوگیری کنیم؟ ما تمام توانمان را به کار میگیریم که این مسائل کمتر شود.
وی در پایان گفت: به طور کلی فرهنگ منابع طبیعی ارتقای خوبی در دو سال اخیر داشته است. مردم برای درخت و منابع طبیعی ارزش و احترام خاصی قائلند که شاید ۱۰ سال پیش چنین چیزی نبود البته از آن طرف هم میبینیم که افرادی هستند که برای سود خود تجاوز به اراضی و قاچاق چوب انجام میدهند که البته نیروهای ما درگیریهای بسیاری با آنها دارند و برخی نیز حاضرند برای حفظ جنگل از جانشان نیز بگذرند.
انتهای پیام
نظرات