دکتر امیر امیرآبادی در حاشیه برگزاری کنگره علمی یک روزه «تازههای پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان کولورکتال با منشاء وراثتی» که امروز، ۲۷ بهمن ماه، در مجتمع شریعتی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی برگزار شد، در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: برنامه امروز یک دوره بازآموزی با عنوان سرطان کولورکتال در زمینه ژنتیک است. حدود ۱۶ تا ۲۰ درصد سرطانهای دستگاه گوارش تحتانی منطبق با یکسری بیماریهای ژنتیکی است که ممکن است از والدین به فرزندان به ارث برسد.
وی گفت: ما قصد داریم آخرین یافتهها و پروتکلهایی که در زمینه تشخیص و درمان این بیماران وجود دارد را به حضور پزشکان ارائه کنیم.
دبیر علمی این کنگره اظهار کرد: در حال حاضر سرطانها به عنوان مهمترین و شایعترین عامل فوت بشر شناسایی شدهاند و متاسفانه شیوع آن در کشورهای در حال توسعه به نسبت متوسط جهانی بیشتر است؛ به همین دلیل اهمیت اقدامات تشخیصی و درمانی در این کشورها بیشتر احساس میشود.
وی با اشاره به اینکه شایعترین سرطانها در جامعه جهانی سرطان ریه، پروستات و پستان است، گفت: اگرچه سرطان ریه در کشور ما شیوع کمتری دارد، در عوض سرطانهای مخصوص کشور ما مثل سرطان مری و معده شیوع بالایی دارد و از متوسط جهانی بسیار بیشتر است.
این متخصص رادیوتراپی انکولوژی تاکید کرد: اقدامات تشخیصی در جریان تشخیص بیماریهای سرطانی بسیار مهم است زیرا هر چه بیماران زودتر تشخیص داده شوند، شانس درمان موثر و موفق آنها بیشتر میشود.
وی با اشاره به گزارش انجمن سرطان امریکا گفت: بر اساس این گزارش در حال حاضر ۷۵ درصد سرطانها با درمانهای فعلی قابل درمان کامل است؛ البته اگر در مراحل ابتدایی تشخیص داده شود، شانس درمان سرطان را بسیار بیشتر و در بسیاری موارد نزدیک به ۱۰۰ درصد میکند؛ بنابراین تشخیص زودهنگام سرطان بسیار اهمیت دارد.
وی بیان کرد: از جمله سرطانهایی که امکان غربالگری و تشخیص زودرس آن وجود دارد، سرطان سینه و سرطان دهانه رحم در زنان، سرطان پروستات در مردان، سرطان دستگاه گوارش و سرطانهای کولورکتال است.
وی توصیه کرد: شروع ماموگرافی در خانمهای ۴۰ تا ۵۰ ساله باید هر ۲ سال یکبار صورت گیرد و پس از آن به صورت سالانه تا سن ۷۵ سالگی انجام شود. همچنین اولین ویزیت برای غربالگری سرطان باید در سن ۳۵ سالگی باشد.
امیرآبادی گفت: در مورد سرطانهای دستگاه گوارش تحتانی یا همان ناحیه کولورکتال، بسته به اینکه چه میزان ریسک ایجاد سرطان برای بیمار وجود دارد، توصیهها متفاوت است اما توصیه عمومی برای افرادی با ریسک پایین این است که در سن ۴۵ سالگی با کولونوسکوپی غربالگری را شروع و هر ۱۰ سال این کار را تکرار کنند.
وی افزود: در مورد سرطان پروستات توصیه فعلی این است که مردان از سن ۴۰ سالگی هر سال یکبار آزمایش PSA دهند و این موضوع تا سن ۸۰ سالگی ادامه یابد. همچنین برای سرطان دهانه رحم که جزو سرطانهای شایع میان زنان است، توصیه این است که زنان سه سال پس از ازدواج و شروع روابط جنسی، آزمایش پاپاسمیر را انجام دهند و بین یک تا ۲ سال یکبار این آزمایش را تکرار کنند تا در صورت بروز بیماری در مراحل اولیه تشخیص و درمان صورت گیرد.
این متخصص رادیوتراپی انکولوژی افزود: در مورد این چهار نوع سرطان توصیه میکنیم تمام افراد به صورت منظم غربالگری را به صورت دورهای انجام دهند، زیرا آنچه مشخص است اینکه تشخیص زودرس باعث درمان موفقتر است.
همچنین دکتر رضا جعفرزاده، مسئول فنی مرکز تشخیص زودهنگام و غربالگری سرطانهای وراثتی سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، در گفتوگو با ایسنا بیان کرد: در سرطانهای وراثتی در صورتی که در خانواده یک مورد مبتلا به سرطان وجود داشته باشد، ممکن است موارد مشابه همان سرطان در سایر افراد خانواده هم بروز یابد.
وی ادامه داد: در این موارد توصیه میشود که حتما مشاوره ژنتیک انجام شود تا با ترسیم شجرهنامه، افراد مبتلا در خانواده مشخص شوند و به این ترتیب الگوی وراثت سرطان برایمان قابل تشخیص خواهد بود.
مسئول فنی مرکز تشخیص زودهنگام و غربالگری سرطانهای وراثتی سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی ادامه داد: پس از آن یکسری آزمایشات تخصصی ژنتیکی را درخواست میدهیم تا اگر در خانواده افراد مبتلای دیگری هم باشند، بتوانیم بیماری آنان زودتر شناسایی کنیم و با مداخلات درمانی که صورت میدهیم، از گسترش سرطان در این افراد پیشگیری کنیم.
انتهای پیام
نظرات