سالها است که درباره تبعات سالخوردگی جمعیت جهان هشدارهای جدی داده میشود اما طبق آمار هر روز بر سرعت این قطار پیری افزایش مییابد.
دغدغه کاهش جمعیت و نیروی انسانی مولد جنبه عمومی گرفته و صاحب نظران و کارشناسان مختلف در این خصوص هشدارهای مستمری میدهند. حرکت شتابان جمعیت ایران به سمت سالمندی به شکلی شده که متوسط سن در کشور به ۳۵ سال رسیده و نرخ سالمندی به ۱۰.۵ درصد رسیده است.
نرخ باروری کل در ایران حدود ۱.۷درصد است. این نرخ رابطه مستقیمی با افزایش موالید دارد و اگر نرخ باروری افزایش پیدا کند، در سیاهچاله پیری جمعیت نمیافتیم.
به گفتهی کارشناسان، مراکز خصوصی درمان ناباروری در کشور با سازمانهای بیمهگر قرارداد ندارند و ارزانسازی خدمات درمان ناباروری برای حل این مشکل یک گام بسیار بزرگ است، همچنین مسیر درمان ناباروری در کنار طب مدرن از روشهای طب ایرانی هم بهره ببریم.
برای پیشگیری از ناباروری باید موضوعات آموزشی مختلفی را به دخترانِ نوجوان یاد بدهیم و همینطور ضروری است که بیماریهای مختلفِ مرتبط به ناباروری در سنین پایینتر تشخیص داده شوند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی بهداشتی مازندران میزان تولد سالانه در استان را ۳۰ هزار نفر عنوان کرد و گفت: حدود ۱۰ درصد جمعیت نابارور هستند و در صورت درمان مشکل جمعیتی ما رو به بهبودی میرود.
ناامیدی و بیاعتمادی دو چالش مهم جوانی جمعیت
پیش از این "صابر جباریفاروجی"، رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به آمارهای مربوط به پیشبینیهای جهان در خصوص جمعیت ایران، گفت: اکنون میانگین سنی جمعیت کشور، ۳۲ الی ۳۳ سال بوده و طی ۴۵ سال گذشته کشور ۱۰ سال پیر شده است.
وی با تاکید بر لزوم فرهنگسازی عمومی و فرهنگسازی در نظام بهداشتی، افزود: درصدی از اقشار جامعه که مشکلات اقتصادی آنان حل شوند، فرزند نیز میآورند ولی اولین مشکل ما در رابط با مسئله جوانی جمعیت، مشکلات اقتصادی نیست.
جباری فاروجی با بیان اینکه استانداران با تشکیل قرارگاهی باید در رابطه با جوانی جمعیت به صورت جدی ورود کنند زیرا آنان میداندار هستند، تصریح کرد: ناامیدی و بیاعتمادی دو چالش مهمی است که با مردم داریم بنابراین باید امیدآفرینی را ایجاد کنیم.
وی در رابطه با دو نگاه برجوانی جمعیت، تصریح کرد: اولین دیدگاه، اقداماتی است که دولت باید در راستای جوانی جمعیت انجام دهد و دیدگاه دوم مردمیسازی این موضوع است.
توقف پرداخت وام ازدواج،ممنوع!
"سیدمحمود حسینیپور"، استاندار مازندران نیز در دی ماه امسال، در نشست ستاد جوانی جمعیت و خانواده استان، به پرداخت وام ازدواج در استان مازندران، اشاره کرد و گفته بود، با توجه به وضعیت جوانی جمعیتی که این استان دارد، به هیچ دلیلی نباید متوقف شود.
به گفتهی استاندارمازندران، تاکنون ۲۲ هزار و ۳۲۷ مورد تسهیلات فرزندآوری و ۱۳ هزار و ۸۷۸ فقره تسهیلات ازدواج در استان پرداخت شد.
حسینیپور، با تاکید براینکه برشهای شهرستانی جوانی جمعیت و خانواده باید توسط فرمانداران احصا و مشخص شود، گفت: دستگاههای فرهنگی و نخبگان هر شهرستان در موضوع جمعیت نیز نقش بسزایی دارند.
به گزارش ایسنا؛ هرچند استاندار مازندران از فرمانداران خواست آسیبشناسی هر شهرستان در برگزاری همایشها در دستور کار قرار گیرد تا شاهد اقدامات عملیاتی در زمینه احصاء علل و عوامل کاهش جمعیت باشیم اما باتوجه به ریشهیابی های فرهنگی باید دید چقدر این همایشها در کنار اعطای تسهیلات و کمکهای دولتی میتواند در افزایش جمعیت نقشآفرین باشد.
انتهای پیام
نظرات