آرزو اشرفیزاده در گفت و گو با ایسنا، درباره آخرین وضعیت دریاچه ارومیه اظهار کرد: مساحت دریاچه ارومیه تا ۱۶ بهمنماه سال جاری بیش از ۱۰۰۰ کیلومترمربع کاهش داشته است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا بارشهای اخیر تغییری در تراز دریاچه داشته است یا خیر؟ گفت: طبق اعلام سازمان هواشناسی با وجود فعالیت چندین سامانه بارشی از ابتدای زمستان تا کنون، هنوز تمام شش حوضه آبریز اصلی کشور با کاهش بارش نسبت به شرایط نرمال مواجه هستند. بارشهای حوضههای آبریز دریاچه ارومیه نیز با کاهش حدود ۴۷ میلی متری مواجه است.
اشرفیزاده ادامه داد: بهطور ویژه در استان آذربایجان غربی نیز بنا به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان، بارشهای استان از ابتدای سال آبی (مهر ۱۴۰۱) تا پایان دیماه ۸۳ میلیمتر بوده است که با توجه به آمار ۱۴۳ میلیمتری سال گذشته در همین بازه زمانی از نظر میزان، کاهشی ۴۳ درصدی نسبت به سال گذشته و کاهشی ۳۷ درصدی نسبت به میانگین بلندمدت داشته است.
مدیر کل دفتر حفاظت و احیای تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست درباره بارش در حوضه آبریز دریاچه ارومیه توضیح داد: در حوضه آبریز دریاچه ارومیه نیز نسبت به سال گذشته ۴۷ درصد و نسبت به میانگین بلندمدت ۴۰ درصد کاهش بارش را شاهد بودیم. این کاهش بارندگی در حوضه رودخانه ارس در یک سال ۴۲ درصد و در بلند مدت ۴۵ درصد، در حوضه زاب طی یک سال ۳۴ و در بلند مدت ۱۷ درصد بوده است.
انتقال آب از تونل زاب به ارومیه در بهمنماه
وی همچنین به آخرین وضعیت تعمیر تونل زاب اشاره کرد و توضیح داد: وزیر نیرو در نشست دیماه با کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس اعلام کرد که امکان انتقال آب به دریاچه ارومیه از تونل زاب بهمن ماه فراهم میشود.
برنامههای احیای دریاچه ارومیه
اشرفیزاده درباره برنامههای احیای دریاچه ارومیه تا پایان سال جاری اظهار کرد: برای احیا و حفظ دریاچه ارومیه و رسیدن به تراز اکولوژیک دریاچه (۶ میلیارد متر مکعب)، ۲۷ پروژه در ستاد ملی احیا تعریف و تصویب شده بود بنابراین مهمترین اقدام و برنامه، تمرکز بر تکمیل پروژههای نیمه تمام و اصلی ستاد احیا برای ارومیه است.
وی ادامه داد: از جمله این پروژهها میتوان به تونل انتقال آب از سد کانی سیب به دریاچه ارومیه اشاره کرد که مهمترین و اصلیترین پروژه سخت افزاری ستاد احیا است و با تخصیص ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل تونل تا پایان سال شاهد افتتاح فاز نخست آن خواهیم بود. در فاز نخست که امسال به بهرهبرداری میرسد، ۳۰۰ میلیون متر مکعب و در فاز دوم که شش تا هفت ماه پس از مرحله نخست زمان میبرد، ۱۸۰ میلیون متر مکعب آب رهاسازی خواهد شد. در مرحله سوم نیز ۱۲۰ میلیون مترمکعب آب رهاسازی میشود.
مدیر کل دفتر حفاظت و احیای تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به یکی دیگر از طرحهای مهم سختافزاری برای احیای دریاچه گفت: یکی از این طرحها، طرح تصفیهخانه فاضلاب ارومیه و انتقال آب آن به دریاچه ارومیه است.
اشرفیزاده در پایان با اشاره به برنامههای سال آینده برای احیای ارومیه گفت: از جمله برنامههای تعریف شده برای سال آتی نیز میتوان به مواردی همچون تمرکز بر مدیریت منابع و مصارف آب حوضه بهویژه در بخش کشاورزی از طریق اقداماتی همچون تغییر الگوی کشت اشاره کرد.
انتهای پیام
نظرات