• شنبه / ۱۷ دی ۱۴۰۱ / ۱۲:۳۷
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1401101710701
  • خبرنگار : 30057

دهقانی فیروزآبادی:

نخبگان خارج کشور، گریخته از ایران نیستند/حمایت "هل دادنی" مؤثر نیست

نخبگان خارج کشور، گریخته از ایران نیستند/حمایت "هل دادنی" مؤثر نیست

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهوری با بیان اینکه ما در زمینه نخبگان واژه‌ای با عنوان نخبه تعریف کردیم و با اطلاق‌هایی به آن، موجب شدیم این واژگان در بسیاری از مواقع آسیب‌رسان شود، گفت: نخبگان ایرانی خارج از کشور سفیران کشور هستند و این افراد ضد ایران و گریخته از کشور نیستند و منظور از بازگشت آنها به کشور، بازگشت صرفا فیزیکی نیست؛ بلکه منظور، کمک آنها در حل مسائل کشور است.

به گزارش ایسنا، دکتر روح الله دهقانی فیروزآبادی در نشست مربوط به ایرانیان خارج از کشور که امروز در محل معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان برگزار شد، گفت: ما مسائل نخبگان را شنیدیم و باید به جرات بگویم صددرصد مسائل این نخبگان و استعدادهای برتر را در جلسات مختلف مطرح می‌کنم و پیشنهاد می‌شود این جمع با حضور افرادی که حوصله فعالیت در حوزه سیاست‌گذاری و کمک به کشور را دارند، هر دو هفته و یا هر ماه برگزار شود.

وی با بیان اینکه نگرانی‌های این نخبگان بعد از بازگشت زوایای مختلفی دارد، اظهار کرد: بزرگترین مسئله ما در این زمینه، تعامل با دستگاه‌های اجرایی است و مخاطب ما نیز مسئولان کشور هستند.

دهقانی فیروزآبادی ادامه داد: ما در زمینه نخبگان واژه‌ای را با عنوان نخبه تعریف کردیم و با اطلاق‌هایی به آن، موجب شدیم این واژگان در بسیاری از مواقع آسیب رسان شود، ولی به نظر من نخبه کسی است که کلیه صفات انسانی در وی متبلور شده است و از این رو نخبگان محدود به نخبگان فارغ‌التحصیل دانشگاهی نمی‌شوند، بلکه نخبگان بازرگانی، تجاری، مالی و تولید را نیز در بر می‌گیرد.

به گفته وی، نخبه کسی است که ایده و فکر و حس تعهد نسبت به کشور دارد و خسته نشدن و اصرار در اجرای کار، جزو ویژگی آنها به شمار می‌رود.

معاون علمی رییس‌جمهوری با تاکید بر اینکه واژه نخبگان نیاز به بازتعریف دارد، یادآور شد: بر این اساس باید بنیاد نخبگان به یک نهاد ملی تبدیل شود و نخبگان باید بنیاد ملی نخبگان را اداره کنند.

دهقانی فیروزآبادی با تاکید بر اینکه مرزهای ایران به مرزهای جغرافیایی محدود نمی‌شود، ادامه داد: مرز ایران در قلب همه ایرانیان که ایران را دوست دارند، کشیده شده؛ از این رو اگر می‌خواهیم برای نخبگان برنامه‌ریزی شود، باید باید برای همه جامعه نخبگانی کشور باشد.

وی نخبگان ایرانی خارج از کشور را سفیران کشور توصیف کرد و یادآور شد: این افراد ضد ایران و گریخته از کشور نیستند و منظور از بازگشت آنها به کشور، بازگشت صرفا فیزیکی نیست، بلکه منظور، کمک آنها در حل مسائل کشور است.

معاون علمی رییس‌جمهوری، وطن پرست بودن نخبگان خارج از کشور را منوط به بازگشت آنها ندانست و گفت: لازم است از هر روشی برای همکاری با آنها برای مسائل کشور بهره ببریم.

اقتصاد دولتی

وی با اشاره به برخی انتقادات نسبت به دولتی بودن اقتصاد کشور، گفت: بازار دانش‌بنیان زمانی توسعه می‌یابد که منابع دانش‌بنیان نیز پای کار باشند.

دهقانی فیروزآبادی اضافه کرد: در این راستا اعتقاد دارم دانشگاه باید حکمت بنیاد باشد تا علم تولید کند، شرکت‌ها باید دانش‌بنیان باشند تا فناوری تولید کنند و صنایع بزرگ باید فناوری بنیاد باشند تا نوآوری به بازار عرضه شود.

وی با بیان اینکه اگر صنایع می‌خواهند حرفی در دنیا داشته باشند، باید نوآور باشند، افزود: از این رو یکی از ماموریت‌های معاونت علمی، توسعه بازار است و به عنوان نمایندگان نخبگان در کمیسیون‌های دولت، نظرات شما را برای حل مسائل ارائه می‌دهیم.

دهقانی فیروزآبادی، حمایت "هل دادنی" برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و نخبگان را مناسب ندانست و اظهار کرد: معتقدم بهترین راه حل در این زمینه ایجاد اقتصاد دانش‌بنیان و ایجاد ابرشرکت‌های فناور و دانش‌بنیان است.

ارائه رشته‌های قدیمی در دانشگاه‌ها

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری در خصوص رشته‌های تحصیلی در دانشگاه‌ها، گفت: متاسفانه در بسیاری از حوزه‌های فناوری نوظهور ، رشته نداریم و رشته‌های قدیمی ارائه می‌شود.

وی ادامه داد: مزیت کشور ما در همه حوزه‌ها نیست و توسعه رشته‌های دانشگاهی باید بر اساس مزیت‌های کشور باشد.

دهقانی فیروزآبادی با تاکید بر اینکه عشق به وطن را منوط به بازگشت به کشور نکنیم، گفت: کار معاونت علمی، توسعه بازار است و برای این مهم با دولت در شوراها، کمیسیون‌ها و... رایزنی می‌کنیم.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهوری، گفت: قبول داریم که رشته‌هایی در دانشگاه‌ها تدریس می‌شوند که از صد سال پیش تدریس می‌کردیم، ولی باید رشته‌هایی تدریس شود که فرصت‌های اقتصادی کشور در همان رشته‌هاست؛ به نظر می‌رسد این یکی از آسیب‌های توسعه علم در کشور ما بوده است.

رایزن بین‌المللی حوزه فناوری

وی با تاکید بر اینکه در وزارت امور خارجه یک فرد مرتبط یا رایزن فناوری کم داریم، افزود: سامانه جذب ایرانیان مقیم خارج در مرکز تعاملات بین‌المللی معاونت علمی به خوبی فعالیت می‌کند، اما اگر فردی در وزارت امور خارجه یا سفارتخانه‌ها حضور نداشته باشد، برنامه های ما مغفول می ماند.

به گفته دهقانی فیروزآبادی،  ما باید بتوانیم با عملیات جدی‌تری با ایرانیان خارج از کشور تعامل داشته باشیم؛ البته که برخی از این افراد می‌توانند در همان کشور بازاریابی یا انتقال تکنولوژی را انجام دهند.

وی تاکید کرد: تحریم برای کشور ما وجود دارد، اما عوامل درونی هم هستند که عامل شکست شرکت‌ها می‌شوند؛ باید برای این اقدام آموزش بیزنس، آموزش استارت‌آپی و... داشته باشیم.


دهقانی فیروزآبادی اضافه کرد: از سال ۹۲ اکوسیستم استارت‌آپی در کشور شکل گرفت و طبیعی است که برخی از آنها شکست بخورند و این روندی است که در دنیا برای چرخه عمر استارت‌آپ‌ها وجود دارد.

وی با بیان اینکه شرایط سیاسی و اجتماعی بر استارت‌آپ‌ها تاثیرگذار است، یادآور شد: این که شرایط کشور در حالت طبیعی نیست و تحریم‌ها علیه کشور وجود دارد، درست است؛ ولی همه عوامل شکست شرکت‌های نوپا عامل بیرونی نیست.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha