احسان یاوری در نشست خبری با اصحاب رسانه که ۱۴ دیماه در سالن جلسات حوزه ریاست دانشگاه آیتالله العظمی بروجردی (ره) برگزار شد، اظهار کرد: در جنگ تحمیلی سال ۶۵ از طرف رژیم بعث عراق موشکی به سمت منازل مسکونی شلیک میشود که به مدرسهای در شهر بروجرد اصابت میکند و این اصابت منجر به شهادت ۶۸ دانش آموز میشود.
وی تصریح کرد: در حقیقت این جنابت در کنار سایر جنابتهای بزرگ، جنایتی است که فراموش نمیشود و در تاریخ جنگهای دنیا هم میشود از آن به عنوان یک نقطه خاص یاد کرد.
رئیس دانشگاه آیت الله العظمی بروجردی(ره) خاطرنشان کرد: در جنگهای که اتفاق افتاده در تاریخ معاصر تعداد معدودی بوده که بمبارانها منجر به شهادت کودکان در حجم بالا و در یک مقطع زمانی واحد اتفاق افتاده باشد اما شاهد هستیم یکی از این موارد در شهر بروجرد در ایام جنگ تحمیلی اتفاق افتاده است.
یاوری اضافه کرد: این حادثه علاوه بر دردناک بودنش نشان دهنده مظلومیت ملت قهرمان ایران و نقض حقوق بشر است. به هر حال ما که در دنیا بعضاً متهم به نقض حقوق بشر میشویم این موضوع حاکی از آن است که خود ما قربانی مسئله حقوق بشر هستیم و حقوق بشر و حقوق اولیهای که برای انسانها و کودک به رسمیت شناخته شده دولتهای استکباری این را در حق ما به رسمیت نشناختند و مجوز دادند و از رژیم بعث عراق حمایت کردند.
وی بیان کرد: در هیچ یک از مجامع بین المللی این اتفاق بسیار دردناک محکوم نشد و بعد از گذشت قریب به بیش از ۳۰ سال از این حادثه مجموعه نهادهای فرهنگی شهرستان نسبت به این مسئله دغدغه دارند که این موضوع گرامی و یاد و خاطره این شهدا گرامی داشته شود.
رئیس دانشگاه آیت الله العظمی بروجردی(ره) ادامه داد: در عین حال فریاد مظلومیت ما نباید خاموش شود و پرچم مظلومیت ما برافراشته باقی بماند که چه جنایتهای را استکبار جهانی نسبت به مردم ما در بعد ملی و بین المللی روا داشتهاند.
یاوری اظهار کرد: ضمن وظیفهای که در قبال تکریم شهدا و زنده نگه داشتن یاد و نام شهدا داریم بدون تردید امروز آرامش، عزت و اقتدار ما همگی مرهون خون شهدا است.
وی تصریح کرد: اگر امروز چیزی ما داریم به برکت جانفشانی شهدا بوده و به واسطه این خونها، آرامش و عزتی که هست وظیفه داریم که قدردان باشیم.
رئیس دانشگاه آیت الله العظمی بروجردی (ره) خاطرنشان کرد: از طرف دیگر باید توجه داشته باشیم که حوادث بزرگ این چنینی زمانی ماندگار خواهد شد که این مباحث در گفتمان علمی به آنها پرداخته شود اگر یک گفتمان علمی پشت این وقایع تاریخی قرار بگیرد در ماندگاری این وقایع و تبیین ابعاد مختلف آن خیلی میتواند تاثیرگذار باشد.
یاوری اضافه کرد: با درک این ضرورت و مسئله بنا بر این شد همایشی با عنوان حقوق کودک در پرتو قواعد بشردوستانه اجرا شود که ابعاد مختلف این موضوع مورد بررسی علمی قرار بگیرد و کلا نه تنها مسئله ۶۸ شهید دانش آموز و این حادثه ناگوار که در تاریخ ۲۰ دی واقع شد مورد تبیین علمی قرار بگیرد بلکه آثاری که جنگهای مسلحانه بر کودکان میتواند داشته باشد این آثار نیز مورد تبیین و بررسی قرار بگیرد.
وی بیان کرد: بر همین اساس عنوان این همایش حقوق کودک در پرتو قواعد بشردوستانه طراحی شد که نه تنها کودکانی که در ایران از مخاصمات مسلحانه آسیب دیدهاند محور کار علمی خود ببینیم بلکه نگاه ما به سایر جنگها و آسیبهای که به کودکان در سایر مخاصمات تحمیل میشود به آنها نیز بپردازیم.
رئیس دانشگاه ادامه داد: به هر حال امروز کودکان سوریه، عراق، یمن، افغانی و پاکستان که تحت تجاوز و تعدی قدرتهای زورگو و استکباری قرار گرفتهاند نیز باید دیده و بررسی شود که این جنگها چه آثاری میتواند بر اینها داشته باشد و در عین حال ما چگونه میتوانیم از این کودکان حمایت کنیم و حقوق آنها را تبیین کنیم.
یاوری عنوان کرد: اقدامات لازم برای برگزاری این همایش صورت گرفت و تاکنون نزدیک به بیش از ۷۰ مقاله برای این همایش ارسال شده که خلاصه آن در قالب کتابچه در روز همایش ارائه خواهد شد.
وی اظهار کرد: این همایش گامی برای اقدامات بعدی در آینده به خصوص بین المللی کردن این موضوع بوده که بنا است که این همایش در سال آینده در سطح بین المللی برگزار و این صدای مظلومیت مردم قهرمان ایران و کودکان مظلوم این سرزمین را به گوش جهانیان برسانیم.
رئیس دانشگاه آیتالله العظمی بروجردی تصریح کرد: مخاصمات مسلحانه، کودکان و مددکاری، آثار روانشناختی مخاصمات مسلحانه بر کودکان، کودک و حقوق بر: حیات، سلامت، آموزش و غذا، حقوق کودک و مسئولیت نهادهای ملی و بینالمللی، آثار مخاصمات مسلحانه بر کودکان در کشورهای اسلامی، حقوق کودکان در مخاصمات مسلحانه در دیدگاه اسلامی و تبیین ابعاد علمی شهادت ۶۸ دانشآموز بروجرد در ۲۰ دیماه ۱۳۶۵ محورهای این همایش هستند.
یاوری خاطرنشان کرد: این همایش ۲۰ دی ماه در شهرستان برگزار خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات