عبدالله سلطاناحمدی در گفتوگو با ایسنا در خصوص وضعیت فضای سبز مشهد اظهار کرد: شهر مشهد به عنوان دومین کلانشهر مذهبی کشور میزبان سیل عاشقان به درگاه ملکوتی حضرت ثامنالائمه(ع) بوده که این موضوع حاکی از نیاز زائران و مجاوران به استفاده و بهرهمندی از فضای سبز براساس استانداردها و الگوهای فضای سبز است. قوانینی مانند قانون هوای پاک و طرح جامع مصوب، برای ما لازمالاجراست و براساس آن باید سرانه فضای سبز را به حد استاندارد برسانیم.
وی بیان کرد: مهمترین چالش ما در مدیریت فضای سبز شهری تامین آب است. زمانی که منابع آبی اطمینانبخش و پایداری نداشته باشیم و این منابع فضای سبز ما را حمایت نکند، چالشی عمده برای فضای سبز وجود خواهد داشت. براساس ضوابط و مقررات آب مورد نیاز فضای سبز باید در اختیار ما قرار داشته باشد و ما باید از آن آب با بهترین کیفیت و راندمان استفاده کنیم تا با حداقل آب بتوانیم بیشترین توسعه فضای سبز و بیشترین کارکردهای اجتماعی و اکولوژیک را داشته باشیم. تمام اقدامات ما در این راستاست که آب مورد نیاز را برای سال آبی آینده برای فضای سبز مشهد برنامهریزی کنیم تا مشکلاتی ایجاد نشود.
سلطاناحمدی با بیان اینکه برای توسعه و نگهداری فضای سبز نیاز به تامین و توزیع آب مورد نیاز فضای سبز داریم، عنوان کرد: تلاش ما این است که بیشتر از منابع بازچرخانی مانند پساب استفاده کنیم. برای این منظور در حال انجام اقدامات مختلفی در حوزه تامین، انتقال و توزیع آب هستیم. در زمینه توسعه فضای سبز نیز اصول کار ما براساس استفاده از منابع غیر کیفی مانند بازچرخانی و پساب است. افزایش راندمان آب آبیاری و استفاده از گونههای مناسب با مصرف آب مطلوبتر نیز در دستور کار ما قرار دارد.
معاون تامین و توزیع منابع آبی سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد در خصوص میزان منابع آبی مورد استفاده برای آبیاری فضای سبز گفت: پیشبینی ما برای سال آبی ۱۴۰۲ حدود ۲۴ میلیون متر مکعب است که قسمتی از منابع آب زیرزمینی، قسمتی از آبهای سطحی و قسمتی از بازچرخانی آب یا پساب تامین میشود. برای سال آبی آتی حدود ۶ میلیون متر مکعب از منابع بازچرخانی مورد استفاده قرار خواهد گرفت که ۱.۵ میلیون متر مکعب از تصفیهخانه لوکال چهلبازه و ۴.۵ میلیون متر مکعب از تصفیهخانه خین عرب بوده که حدود ۲۵ درصد از کل مصرف ماست. اگر دستگاههای مجری با ما همراهی داشته باشند و تخصیصهای لازم را ابلاغ کنند، آمادگی داریم این ظرفیت را افزایش دهیم.
سلطاناحمدی ادامه داد: با توجه به اینکه الگوی پراکنش بارندگیهای ما به واسطه تغییرات آب و هوایی دستخوش تغییراتی شده، بنابراین احتمالا قادر نباشیم معادل حجم آبهای سطحی سالهای قبل را استفاده کنیم. به همین منظور ظرفیتسازی و استفاده از منابع جایگزین که بهترین آن استفاده از پساب و منابع غیر کیفی است را در دستور کار قرار دادیم. رویکرد شهرداری این است که تا حد امکان منابع غیر کیفی را جایگزین منابع کیفی فضای سبز کند تا وابستگی ما به آبهای سطحی و زیرزمینی به حداقل برسد.
معاون تامین و توزیع منابع آبی سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد تصریح کرد: رویکرد شهرداری در سالهای گذشته استفاده از گونههای گیاهی کمآب طلب بوده است. در کمربند سبز جنوبی که به عنوان باند حفاظتی فضای سبز شناخته میشود، گونههای کمنیاز و مقاوم به خشکی را با دستورالعملهای خاص آن کشت کردیم و در حال مراقبت و نگهداری از آن هستیم.
وی اضافه کرد: داخل سطح شهر نیز سالهاست که استفاده از گونههای گیاهی کمنیاز به آب در دستور کار ما قرار گرفته و در سطح شهر کشت شده یا در دستور کشت قرار دارد. ما به جد و به شدت اعتقاد به تغییر الگوی کشت پایدار هم در توسعه فضای سبز و هم نگهداشت آن داریم. در حال حاضر در بخشهای بسیار زیادی از سطح شهر گونههای کمنیاز وجود دارد.
انتقال آب با تانکر تا سال ۱۴۰۵ به حداقل میرسد
سلطاناحمدی در خصوص شبکه مستقل جداسازی آب شرب از خام گفت: در گذشته حجم زیادی از آب برای آبیاری فضای سبز با تانکرها منتقل میشد که پرت آب، آلودگی هوا و ترافیک از ثمرههای استفاده از تانکرها در سطح شهر بود و اکنون تعداد آن کاهش پیدا کرده و علت آن نیز توسعه شبکه مستقل جداسازی آب شرب از خام است. در حال حاضر آب به صورت محدودی با تانکر منتقل میشود که تلاش ما این است که با توسعه شبکه مستقل و تکمیل آن تا سال ۱۴۰۵ بتوانیم انتقال آب با تانکر را به حداقل ممکن برسانیم.
معاون تامین و توزیع منابع آبی سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد افزود: این شبکه ۶۳ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و از مجموع ۱۵۶ کیلومتر تاکنون ۱۰۰ کیلومتر را اجرا کردیم و ۵۶ کیلومتر دیگر نیز در دستور کار ما قرار دارد. این طرح کمک میکند که برای توزیع و انتقال آب در سطح شهر و کمربند سبز جنوبی از منابع موجود خود استفاده بهتری نماییم.
وی ادامه داد: یکی از مزیتهای شبکه مستقل جداسازی آب شرب از خام این است که میتوانیم از پرت آب در مسیر انتقال آب جلوگیری کنیم. مزیت دیگر این است که آبهای غیر کیفی و آبهای مناسب برای آبیاری فضای سبز را از طریق یک شبکه مستقل به فضای سبز برسانیم.
سلطاناحمدی اضافه کرد: شبکه مستقل جداسازی برای این طراحی شد که آب های غیر کیفی از کیفی منفک شوند. داخل شبکه آب فضای سبز، آبهایی روان است که مناسب شرب نیست اما مناسب آبیاری فضای سبز است. داخل این شبکه راندمان انتقال آب بالاست. سرعت انتقال افزایش پیدا میکند و میتوانیم ذخیرهسازی آب داشته باشیم.
معاون تامین و توزیع منابع آبی سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد بیان کرد: ما روشهای مرتبط با کنترل هوشمند انتقال آب را نیز در دستور کار داریم و اپراتورهای ما وظیفه تامین آب در غرب شهر و مناطق کمآب مانند مناطق ۹، ۱۰، ۱۱ و ۱۲را بر عهده دارند. این روشها کمک میکند که بتوانیم در مناطق کمآب فضای سبز مناسب داشته باشیم.
وی با بیان اینکه ما قسمت عمدهای از فضای سبز را با آبهای غیر کیفی آبیاری میکنیم، عنوان کرد: استفاده از آب شرب در آبیاری فضای سبز بسیار کم است. قسمت عمده استفاده از آبهای کیفی در فضای سبز صرف آبخوریها و سرویسهای بهداشتی میشود. بیشترین حجم تامین آب ما از منابع غیر کیفی است.
سلطاناحمدی در خصوص استفاده از چمن در فضای سبز شهری تصریح کرد: دستورالعملهایی از وزارت کشور به ما رسیده که توسعه چمن نداشته باشیم و ما این موضوع را در دستور کار قرار دادیم. ما در سطح شهر از چمنهای کمنیاز که با آب بسیار کمی امکان رشد و نمو دارد، استفاده میکنیم. ما توسعه چمن نداریم و تلاش میکنیم چمن اضافه نکنیم اما برنامه داریم چمن را از بخشهایی کم کرده و در قسمتهایی که نیاز است، آن را کشت کنیم.
معاون تامین و توزیع منابع آبی سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد افزود: چمن قسمتی از فضای سبز است و شاید حذف آن امکانپذیر نباشد. هیچگاه حذف یک عنصر از فضای سبز به طور مطلق توصیه نمیشود. ما رویکردهای اجتماعی نسبت به فضای سبز داریم که باید آنها را مدنظر قرار دهیم تا بتوانیم نیازهای اکولوژیکی شهر را تامین کنیم که در نتیجه آن با آلایندگیهای شهری تقابل کند.
وی در خصوص زمان مناسب برای آبیاری فضای سبز خاطرنشان کرد: دستورالعملهای ما برای آبیاری فضای سبز قطعا در ساعات خنک شبانهروز و از ساعت ۱۶ تا هفت صبح است زیرا از تبخیر و تعریق جلوگیری و منجر به افزایش کارآیی مصرف و کاهش پرت آب میشود.
انتهای پیام
نظرات