به گزارش ایسنا قبل از آغاز صحن علنی صالحآبادی رئیس کل بانک مرکزی گزارشی را پیرامون اقدامات ارزی دولت به نمایندگان ارائه کرده بود و در ادامه نیز نمایندگان گزارش خاندوزی وزیر اقتصاد را شنیدند.
پس از آن احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و داریی برای نمایندگان مجلس گفت: اول دی ماه ۱۴۰۱ استقراض دولت از بابت کسری و از محل تنخواه و بانک مرکزی به صفر رسیده است. شاید برای اولین بار در طی ایام گذشته است که مساله کسری بودجه و استقراض از بانک مرکزی به کمترین عدد ممکن رسیده است که متن کامل سخنانش را میتوانید اینجا بخوانید.
علی صالح آبادی رئیس کل بانک مرکزی نیز در سخنانی در جلسه امروز مجلس تاکید کرد: نرخ سود بانکی یکی از مولفههای تاثیرگذار در بازار ارز است که در تمام کشورهای دنیا به عنوان یک سیاست پولی برای مدیریت بازار ارز از آن استفاده میشود.
پس از سخنان رییس کل بانک مرکزی و وزیر امور اقتصاد و دارایی، محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی به جمعبندی آنچه گذشت پرداخت و با بیان اینکه «وضعیت ارز قابل قبول نیست»، گفت که در جلسه سران قوا بنا شد که موضوع ارز بطور خاص دنبال شود و بازار ارز را سر و سامان خواهیم داد.
نمایندگان نیز در صحن علنی امروز مجلس در ارزیابی سیاستها و اقدامات ارزی دولت نطق داشتند و اظهارات متفاوتی را داشتند.
هجمه به بانک مرکزی چیزی از مسئولیت ما کم نمیکند
حسین حسین زاده بحرینی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه «اگر در موضوع ارز، به واقعیت میدان توجه نشود تنها خودمان را گول زده و اطلاعات غلط به مردم می دهیم؛ واقعیت این است که ورودی و خروجی کشور ما تقریبا متوازن است» ادامه داد: واقعیت دیگر این است که برخی به هر دلیلی تصمیم می گیرند با استفاده از این فضا، پول ملی خود را به ارز خارجی تبدیل کرده یا احتکار و یا خروج سرمایه داشته باشند؛ این ها واقعیات بوده و انکار آن خطاست و ارجاع این واقعیت به تنهایی به بانک مرکزی خطای دوم است. این واقعیت در اقتصاد ایران شکل گرفته و در بسیاری از کشورها وجود ندارد. برخورد با این واقعیت مستلزم داشتن تدبیر از سوی مجلس است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: اگر کسی بنایی برای احتکار ارز دارد، باید مجلس برای آن تدبیر کند که آن هم طرح مالیات بر عایدی سرمایه است که شاید مجلس امروز به آن ورود کند؛ اگر کسی خروج سرمایه انجام می دهد باید سایر دارایی های او در ایران مورد توجه حاکمیت قرار گیرد. چرا این فرد در ترکیه منزل می خرد؟ باید دارایی او هم در ایران زیر تیغ حاکمیت قرار گیرد که الان ما تنقیحی برای آن قائل نیستیم گو اینکه این را حق مسلم فرد دانسته که پول ملی کشور را تضعیف کرده و به تمام مردم آسیب زده تا تمام دارایی خود را از کشور خارج کرده و در قالب دارایی فیزیکی در کشور دیگری اندوخته کند. مجلس باید به این حوزه ورود کند و فقط در اختیار بانک مرکزی نیست. هجمه به بانک مرکزی چیزی از مسوولیت ما به عنوان نماینده مجلس کم نمی کند.
گزارش کمیسیون اقتصادی توجیه است
از سوی دیگر روحالله ایزدی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: سیاستهای ما در حوزه ارز غلط است و مدیریت صحیح نیز بر بازار غیر رسمی ارز وجود ندارد.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: گزارش کمیسیون اقتصادی نیز توجیه ماجراست، ما بازار ارز را رها کردیم و اقتصاد را دلاریزه کرده و به پیمانهای دو جانبه توجهی نداریم. صادرات ریالی را نیز اصلا مورد توجه قرار نمیدهیم. در بانک مرکزی همچنان تیم آقای روحانی کار میکند. همانطور که در سازمان برنامه تیم آقای روحانی مشغول به کار است. با این رویه تغییری در وضعیت شکل نخواهد گرفت.
ارجاع همه مسائل و مشکلات به ضعف سیستم بانک مرکزی کم لطفی است
مسلم صالحی دیگر نماینده مجلس شورای اسلامی نیز ضمن بیان انتقاداتی در عین خال اظهار کرد: قبول داریم درباره بانک مرکزی نقاط ضعفی وجود دارد اما اینکه بخواهیم همه مسائل و مشکلات را به ضعف سیستم بانک مرکزی ارجاع دهیم مقداری کم لطفی است چراکه تنها بانک مرکزی نیست و هماهنگی تیم اقتصادی در این زمینه مهم است. ما از عملکرد بانک مرکزی انتقاد داریم و در عین حال پیشنهادات خود را مطرح میکنیم.
سیاستهای بانک مرکزی سیاستهای دولت روحانی است
محسن زنگنه نماینده مردم تربیت حیدریه نیز در نطقی انتقادی اظهار کرد که ما صرفا آقای همتی را در بانک مرکزی عوض کردیم اما همچنان سیاستهای بانک مرکزی همانهایی است که در دولت آقای روحانی دنبال میشد.
برخی از وزرا و مقامات گزارشات غلط به دولت میدهند
عزتالله اکبری تالار پشتی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان این اعتقاد که برخی از وزرا و مقامات گزارشات غلط به دولت می دهند ، گزارش رئیس کل بانک مرکزی در جلسه امروز را فرافکنی دانست.
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه «هشدارهای خوب و درستی در گزارش کمیسیون اقتصادی بود»، افزود: عملکرد تیمی که در دولت برای اقتصاد، ارز و آینده کشور تصمیم می گیرد، بسیار مبهم است.
سیدغنی نظری یک عضو دیگر کمیسیون اقتصادی نیز در سخنان انتقادی خود به آنچه بی کفایتی برخی از مسئولان اقتصادی خواند اشاره داشت.
برای مدیریت بازار ارز کمیسیون اقتصادی طرح بیاورد
از جمله نمایندگانی که در این زمینه پیشنهاداتی را مطرح کرد محمدرضا پور ابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی بود که تاکید کرد: منابع ارزی کشور نسبت به گذشته بهبود یافته و پیش بینی ما این است که با اعمال مدیریت صحیح در بازار شاهد کاهش نرخ ارز باشیم.
صحبتهای پشت تریبون مشکلی از بازار ارز حل نخواهد کرد
پس از بیان تمام این اظهارات بود که کاظم دلخوش نماینده مردم صومعه سرا در مجلس در تذکری شفاهی گفت: صحبتهای پشت تریبون مشکلی از بازار ارز حل نخواهد کرد و با ادامه سیاست فعلی بانک مرکزی معلوم نیست تا شب عید چه بلایی بر سر مردم بیاید.
او معتقد است که صحبتهایی که امروز در مجلس در خصوص کنترل بازار ارز شد هیچ نتیجهای نداشت، ۹۰ درصد ارز کشور در دست دولت است که از محل فروش نفت و پتروشیمیها به دست میآید تنها درصد ناچیزی در دست مردم است. آیا مدیریت درستی در این بازار وجود دارد؟ آیا دولت توانسته به درستی در این حوزه سیاستگذاری کند.
وی در عین حال تاکید کرد که اگر برای مدیریت بازار ارز کمبود قانون داریم، کمیسیون اقتصادی طرح بیاورد.
انتقاد از اظهارات اخیر رییس کل بانک مرکزی
علی بابایی کارنامی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز در جریان قرائت گزارش کمیسیون اقتصادی مجلس درباره ارزیابی سیاستها و اقدامات ارزی دولت و ارائه گزارش رئیس کل بانک مرکزی در تذکری با تاکید بر لزوم حفظ شأن و اقتدار مجلس بر اساس قانون گفت: متاسفانه اخیرا رئیس کل بانک مرکزی در تریبون رسمی جمهوری اسلامی ایران اظهار نظری کردند و به نوعی بی ثباتی بازار ارز و افزایش نرخ ارز را ناشی از افزایش دستمزد کارگران عنوان کردند که واقعاً خنده دار است.
در تذکر دیگری علیرضا سلیمی عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با انتقاد از وجود نرخ های متعدد دلار در بازار، تاکید کرد: امروز ۷ نوع نرخ ارز در بازار است؛ در کجای دنیا شاهد این همه تنوع در قیمت دلار هستیم؟
وی با تاکید بر اینکه بر اساس قانون اساسی قانونگذاری حق مجلس و اجرا برعهده دولت است، گفت: الان ماده ۲۰ قانون احکام دائمی، وظیفه دولت را درباره نرخ ارز مشخص کرده است و سوال این است که چرا دولت محترم این قانون را اجرا کرده است؟
وامهای خُرد بانکی پرداخت شود
مجتبی یوسفی نماینده مردم اهواز و باوی در مجلس شورای اسلامی نیز با انتقاد از تاخیر در پرداخت وامهای خُرد بانکی، خواستار رسیدگی دولت، وزیر اقتصاد و بانک مرکزی به این موضوع شد.
گزارش تصویری از صحن علنی امروز مجلس؛ یکشنبه ۴ دی را اینجا ببینید.
انتهای پیام
نظرات