دکتر جواد سخدری در گفتوگو با ایسنا در خصوص عدم تناسب پژوهشهای دانشگاهی با نیازهای سطح جامعه، اظهار کرد: اساسیترین مساله امروز، سیاستگذاری علم و فناوری است که خود دارای ۳ مولفه مهم صنعت، دانشگاه و دولت است. هنگامی که این ۳ مولفه به صورت یکپارچه و منسجم فعالیت کنند، میتوان گفت سیاستگذاری به شکل مطلوبی در حال انجام است.
وی با بیان اینکه بر هر ۳ این مولفهها ایراداتی وارد است، افزود: صنعت ما عمق فناوری بالایی ندارد و ظرفیت جذب دانش آن در سطح پایینی قرار گرفته است. ما صاحب صنعت نیستیم که بتوانیم زنجیره ارزش را مدیریت کنیم. هنگامی صاحب صنعت میشویم که درحوزههای تولید فناوری، فرآوری، تامین منابع، بازاریابی، فروش و... متمرکز شویم.
مدیر مرکز تجاریسازی فناوری جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با بیان اینکه همچنین صاحب یک فناوری مناسب نیستیم و کل زنجیره هم مدیریت نمیشود، ادامه داد: به عنوان مثال قطعهای ساخته میشود، اما مرحله قبل آن شامل ۴ بعد مهم فناوری از جمله سختافزار، نرمافزار، سازمانابزار و انسانابزار است که در صنعت ما وجود ندارد و همیشه یک بخش آن لنگ میزند و به همین دلیل صنعت ما توانایی مدیریت و توسعه فناوری را در حد مطلوب ندارد، کما اینکه یک مشکل جدی ما این است که صنعت بیشتر از آنکه به دانش متکی باشد، به کمکهای مالی دولت تکیه کرده است.
سخدری با تاکید بر اینکه باید دانشگاهها را بر اساس دانشگاه کارآفرین ایجاد کنیم، عنوان کرد: ایراد وارده به دانشگاه این است که چرا فارغ از نیازهای صنعت، بر مسیر خود حرکت میکند و بیشتر ارتقاء درجات در دانشگاهها بر اساس مقالات است. از این رو محصولاتی که در دانشگاه تولید میشود، برای صنعت کاربردی نیست، اما باید حیات صنعت و دانشگاه به یکدیگر گره بخورد که نقطه آغاز آن از دانشگاه است.
وی در خصوص ایرادات وارده بر دولت تصریح کرد: تصمیمگیریها در دولت فارغ از پژوهشهایی است که انجام میشود و بیشتر سلایق مدیران بر توسعه، حاکم بوده و مدیران ما مبتنی بر برنامه و سیاستهای فناور مشخص حرکت نمیکنند. مهمترین اقدامی که در دولت باید انجام شود، برنامهمحور کردن دولت در چارچوب سیاستهای علم و فناوری است که در دانشگاه و صنعت نیز موثر است.
مدیر مرکز تجاریسازی فناوری جهاد دانشگاهی خراسان رضوی افزود: در حال حاضر دانشگاه، صنعت و دولت بدون توجه به توسعه اقتصادی به معنای واقعی، به حیات خود ادامه میدهند، زیرا اقتصاد ما عمدتا بر مواردی مانند درامدهای نفتی متکی است، اما دولت باید توجه کند که عدم ارتباط با دانشگاه باعث از هم گسیختگی این زنجیره ۳ مولفهای میشود.
سخدری نیاز امروز جامعه را یک اکوسیستم منسجم نوآوری و فناوری عنوان کرد و گفت: اگر خواهان توسعه علم و فناوری هستیم، یکی از نیازهای اساسی ما ایجاد نهادهای تسهیلگر واسط است که زبان دولت، دانشگاه و صنعت را بدانند و بتوانند یک زبان مشترک برای هر ۳ آنها ایجاد کنند.
وی با تاکید بر اینکه در این حوزه کارآفرینان نقش مهمی دارند، بیان کرد: کارآفرینان نقش یک لوکوموتیو را ایفا میکنند. کارآفرینان اثرساز منطقهای، یکی از مهمترین پیشگامان توسعه یک منطقه هستند. ضمن اینکه امروزه باید کارآفرینان اجتماعی باشند و نیازهای جامعه را بر نیازهای فردی خود ارجح بدانند.
انتهای پیام
نظرات