• سه‌شنبه / ۲۲ آذر ۱۴۰۱ / ۱۰:۴۶
  • دسته‌بندی: خانواده
  • کد خبر: 1401092214660
  • خبرنگار : 71650

جایگاه ایران در حوزه‌های فن‌آوری، ریاضی و شیمی دنیا

جایگاه ایران در حوزه‌های فن‌آوری، ریاضی و شیمی دنیا

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، با بیان اینکه خوشبختانه در کشور ما به مساله پژوهش توجه بسیار ویژه‌ای شده است، گفت: از نظر کیفیت بر اساس رتبه بندی‌هایی که تعداد مقالات و اسناد علمی در پایگاه‌های علمی بین المللی درج شده و قابل رصد و رویت است، ایران از رتبه ۵۴ به ۱۵ رسیده است.

به گزارش ایسنا، سید صولت مرتضوی در مراسم بزرگداشت هفته پژوهش و فناوری و نیز تقدیر از آثار برتر علمی در حوزه ماموریت‌های  مجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، با بیان اینکه در دورانی با رکود علمی مواجه بودیم که خوشبختانه به روایت اسناد نهادهای بین المللی و جهانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، کمی و کیفی پیشرفت‌های بسیار فراوانی در این حوزه داشتیم، اظهار کرد: از نظر کمیت مراکز علمی ما، تعداد صندلی‌های دانشگاهی و تعداد اساتید برجسته ما، تعداد پژوهشکده‌ها و پژوهشگاه‌هایمان به شدت افزایش پیدا کرده است.

وی با بیان اینکه از نظر کیفیت بر اساس رتبه‌بندی‌هایی که تعداد مقالات و اسناد علمی در پایگاه‌های علمی بین المللی درج شده و قابل رصد و رویت است؛ ایران از رتبه ۵۴ به ۱۵ رسیده است، تصریح کرد: در بعد فن آوری بر اساس شاخص جهانی نوآوری سال ۲۰۲۲، کشور ما در بین ۱۳۲ کشور به رتبه ۵۳ رسیده است. طبق این گزارش ایران جزو ۳ کشور برتر در بهبود جایگاه در این زمینه است. همچنین برخی گزارشات حاکی از این است که ایران از رتبه ۶۰ به رتبه ۵۳ در یک سال رسیده است.

مرتضوی ادامه داد: در حوزه نانو جزو چهارمین کشور برتر دنیا هستیم. در شیمی، ریاضیات و فیزیک در جایگاه دهم جهان قرار داریم و از این منظر مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب تاکید به بحث علم و پژوهش دارند و این امر در برترین فصول گام دوم قرار گرفته است.

وی افزود: اگر می‌خواهیم به توسعه و تعالی برسیم گریزی جز توجه به پژوهش نداریم. برای توجه به پژوهش و نوآوری باید پژوهشگران را ستود و بستر پژوهش و امکانات پژوهش را در حوزه‌ای مختلف برایشان فراهم کرد. از جمله مشکلات کشور ما این است که متاسفانه با توجه به معادن قوی و متنوع، میزان درآمد ما متناسب با امکانات نیست.

وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه ما به عنوان دومین کشور دارای ذخایر نفت و گاز مجموعا درآمدمان در این حوزه در رتبه ۲۰ یا ۲۲ جهان است، تصریح کرد: این امر از جهاتی خوب و از جهاتی بد است. از این جهت خوب است که بنا نداریم تمام منابع را صرف جمعیت امروز کشور کنیم و حتما باید به فکر آیندگان باشیم اما اگر همین میزان تولید را بتوانیم بنا به تعبیر دانشمندان تبدیل به محصولات "های تِک" کنیم؛ خیلی درآمدمان بیشتر خواهد بود. درواقع یکی از جایگاه‌های پژوهش این است که چه کنیم تا مصرف را مناسب را کنیم؟.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در بخش دیگر سخنان خود  با بیان اینکه مساله پژوهش هم ریشه در فرهنگ دینی ما و هم ریشه در تاریخ و تمدن ایران اسلامی ما دارد، تصریح کرد: پژوهش یعنی رفع نقص نسبی و این امر یعنی ندانسته‌ها را به دانسته‌ها تبدیل کردن است.

مرتضوی با بیان اینکه خوشبختانه در کشور ما به مساله پژوهش توجه بسیار ویژه‌ای شده است، بیان کرد: اساسا این علما یک کشور هستند که بستر تعالی و رشد و فرزانگی و فرهیختگی یک کشور و جامعه و جهان را فراهم می‌کنند. بشر با دانش آموختن مرحله به مرحله و منزل به منزل سیر استکمالی پیشرفته خویش را طی می‌کند.

به گزارش ایسنا، در بخش دیگر این مراسم، محمد چکشیان، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه نام گذاری هفته پژوهش درواقع نوعی "نماد سازی" است، اظهار کرد: وقتی هفته‌ای را به نام پژوهش انتخاب می‌کنند، می‌خواهند یک موضوع را به اولویت و مساله جامعه تبدیل کرده و بگویند پژوهش مهم است.

به گفته وی، با نگاهی به دو سوی امر پژوهش می‌توان دریافت که در یک سوی این امر پژوهشگران و محققین و در سوی دیگر افرادی که در حال اجرا و اقدام هستند، قرار دارند.

چکشیان با بیان اینکه پژوهش‌ها و تحقیقاتی که هیچگاه به ظهور و بروز و به عمل نمی‌رسند از جمله مسائل مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد، افزود: در سوی دیگر این امر افرادی قرار دارند که در میدان کار می‌کنند اما در بسیاری مواقع اقداماتشان پشتوانه نظری ندارد. اگر فاصله بین ساحت فکر و اجرا حل نشود همواره پژوهشگران کار خود و کنشگران عمل خود را انجام می‌دهند. مساله دانش مورد تاکید مقام معظم رهبری است و آن را عامل عزت و قدرت جامعه می‌دانند، همانطور که می‌فرمایند "روی دیگر دانایی توانی است.

وی معتقد است که مساله محور شدن پژوهش‌ها و نزدیک شدن به نیاز واقعی جامه و نیز متوجه شدن عمل کنندگان به این پژوهش‌ها در خصوص لزوم داشتن پشتوانه نظری اقدامات، مهم‌ترین نیازی که در هفته پژوهش باید به آن بپردازیم.

به گفته معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، باید بتوانیم این موضوع را فرهنگ سازی کنیم که پژوهش از نقطه مساله و نیاز شروع شود و نیز کنشگر به دنبال حل مساله به صورت عمیق و اقدامی با پشتوانه نظری باشد.

در بخش دیگر این مراسم، رحیم سرهنگی، رئیس موسسه کار و تامین اجتماعی نیز با اشاره به ضرورت وجود حکمرانی پژوهش در کلیه سازمان‌ها، اظهار کرد: حکمرانی پژوهش در یک سازمان به معنای توجه به مرحله رصد و پایش در امور است. نظامی باید طراحی شود که بتواند رصد و پایش شود، از کف میدان داده‌های کیفی جمع آوری کند و این دیتا ها نهایتا تحلیل شوند. این همان چیزی است که فکر می‌کنیم می‌تواند در وزارت تعاون عملیاتی شود.
وی با بیان اینکه قطعا برای یک سازمان تزریق دانش از جمله مهم ترین مسائل است، تصریح کرد: اگر دانش به سازمان‌ها تزریق نشود سازمان ‌ها فاسد می‌شوند، به این معنا که توسعه پیدا و بهبود پیدا نمی‌کنند. هر سازمانی نیاز دارد به آن دانش تزریق شود و تزریق دانش به معنای استفاده از ظرفیت نخبگانی و دانشگاهیان است.

همچنین در بخش دیگر این مراسم، علی جعفر دهکردی، رئیس موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی نیز اظهار کرد: تقریبا در همه جای جهان بدون استثنا بر ضرورت علم و فناوری تاکید می‌شود اما می‌بینیم که عملکردها و رویکردها متفاوت است و نه تنها متفاوت است بلکه متعارض است و این مساله برای یک محقق ایجاد می‌شود که چرا در حالی چنین چیزی وجود دارد که همه ما بر علم تاکید داریم؟.

وی با بیان اینکه وقتی یک محقق و اندیشمند به مسائل علمی خوب نگاه می‌کند می‌بیند علم تعاریف متفاوتی دارد و این منشاء تعارضات است، توضیح داد: اینکه کدام علم باید تبدیل به عمل شود؟، کدام روش‌های علمی قرار است مسائل جامعه کارگری را حل کند؟ و چرا اندیشمندان و نو محققان متعدد فعال در زمنیه حقوق، دستمزد، رفاه، مباحث آینده بازنشستگان و آینده سازان کشور وقتی تصمیم می‌گیرند، تصمیماتشان خیلی متفاوت می‌شود؟، مباحث اساسی ما است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha