اگر با کوهنوردان حرفهای صحبت کنید میبینید پس از بازگشت، به جای اینکه خسته و کلافه باشند، سرشار از انرژی شدهاند و بعضیها حتّی میگویند کوهنوردی برایمان تفریحی است که انرژی تمام هفته را تأمین میکند.
در همین خصوص یک عضو تیم ملی کوهنوردی ایران که تاکنون توانسته از خود رکوردهای متعددی برجای بگذارد در گفت و گو با ایسنا گفت: ورزش کوهنوردی مانند فوتبال، والیبال، کشتی و... نیست که زمین و قوانین خاصی داشته باشد و بدون مربی بتوانی کوهنورد حرفهای شوی.
آرش کریمزاده که برای حضور در تیم ملی سختیهای فراوانی را متحمل شده و چندین صعود را بهتنهایی انجام داده است، خاطرنشان کرد: اکنون ۱۴ سال است که در رشته کوهنوردی مشغول فعالیت هستم.
وی با اظهار تأسف از اینکه رشته کوهنوردی هنوز شناخته شده نیست، بیان کرد: بسیاری از ورزشکاران این رشته ورزشی را از طبیعتگردی شروع و با کوهپیمایی کوههای کم ارتفاع را طی نمودهاند و به مرور به سمت حرفهای شدن حرکت کردهاند.
او که کوهنوردی حرفهای را از سال ۱۳۹۳ آغاز کرده است، تصریح کرد: در ابتدای فعالیتم کوهنوردی را از کوههای اطراف کاشمر شروع کردم، هر چند کسی نبود مرا برای کوهنوردی تشویق کند تا به قلههای دیگر صعود کنم ولی با آموزشهایی که فرا گرفتم مسیر زندگیام تغییر کرد.
کریمزاده افزود: با آموزشهایی که فرا گرفتم صعود به قدری برایم لذتبخش شد که دوست داشتم قلههای بلندتری را صعود کنم، برای رسیدن به این هدف راهنمایی و آموزشهای مورد نیاز و لازم را از کوهنوردان بزرگ و قدیمی فرا گرفتم.
کوهنوردی ورزش پرهزینه و سختی است
این عضو تیم کوهنوردی ایران که در سال ۱۳۹۴ موفق به صعود قله سبلان با ۴۸۱۵ متر در استان لرستان به صورت انفرادی شده است، بیان کرد: صعود انفرادی نیاز به توان جسمی، روحی، آموزشهای کافی، نقشهخوانی، شناخت مسیرها و علم کوهنوردی دارد، نمیتوان بدون کسب اینچنین پیشنیازها بیهدف به کوهنوردی پرداخت.
کریمزاده گفت: اگر عنوانی به نام عضو تیم ملی در کارنامه خود دارم برگرفته از کسب علم و دانش کوهنوردی، تلاشها و سختیها، سابقه کوهنوردی و عبور از چالشها و سختیهای زیادی بوده که همه اینها با تمرینات و شرکت در دورههای مختلف کوهنوردی، تستهای مختلف جسمانی، فنی، روحی و روانی به دست آمده است.
این کوهنورد اظهار کرد: تاکنون سختترین قلههای ۴۰۰۰ متری ایران و همچنین قله اراگاس ارمنستان که دارای پنج قله است را بدون راهنما توانستم طی کنم.
وی با بیان اینکه به دلیل کمبود بودجه و درآمد نتوانستم سفرهای برونمرزی زیادی داشته باشم، گفت: هر ورزش و هدفی مشکلات خاص خود را دارد و وقتی به صورت حرفهای باشد مشکلات بیشتر میشود.
کریمزاده خاطرنشان کرد: بدون شک کوهنوردی با تمامی ورزشهای دیگر تفاوتهای خاص خود را دارد، سایر ورزشها مکان و سالن مشخص دارد و تجهیزات خاصی نیاز ندارد ولی کوهنوردی ورزش پرهزینه و سختی است.
وی با اشاره به اینکه در کنار همه سختیها برای رسیدن به هدفی که پیش رو داریم باید از آمادگی جسمانی، روحی و تجهیزات تکمیلی برخوردار باشیم، عنوان کرد: رفت و برگشت صعود به قلههای مختلف بین ۵ تا ۱۵ روز زمان میبرد، البته برای اینکه صعود ایمن داشته باشیم در زمان و فصلهای مختلف به لوازم و تجهیزات متفاوتی نیاز داریم.
این عضو تیم کوهنوردی ایران با بیان اینکه فقط امکانات اولیه یک کوهنورد حرفهای بیش از ۵۰ میلیون تومان هزینه دارد، بیان کرد: باوجود تمامی مشکلات مالی که با آن مواجه بودم تمام دورههای مرتبط با کوهنوردی را توانستم طی سه سال به اتمام برسانم.
اول و دومی در کوهنوردی معنا ندارد
کریمزاده با بیان اینکه کوهنوردی جنگیدن با صخرههاست، افزود: وقتی بر روی قله میرسیم تمام سختیها و مشکلات فراموش میشود و دوباره به فکر صعود بعدی میافتیم، چون در کوهنوردی رقیب ندارید و فقط خودت هستی که تلاش میکنی هر روز بهتر شوی.
این کوهنورد تصریح کرد: کوهنوردان به صورت تیم چهار و سهنفره که تواناییهای همه یکی است صعود میکنند، گاهی از هم نورد عبور میکنی و یا پشت سر او حرکت میکنی و گاهی دوباره برمیگردی و به فرد آسیبدیده کمک میکنی در کوه کسی نمیگوید من اول رسیدم و یا دوم شدم.
عضو تیم کوهنوردی ایران افزود: چون در یک گروه کوهنوردی هر کس اخلاق متفاوتی داد به همین دلیل احترام، ادب، تواضع و فروتنی، مسئولیتپذیری و نظم اولویت بر کارها دارد تا در مسیر مشکل ایجاد نشود.
گردشگری کوهستان با حفظ محیطزیست
کریم زاده ادامه داد: متاسفانه از گردشگری کوهستان غافل شدهایم، در گردشگری کوهستان اقتصاد نهفته شدهای وجود دارد که اگر به آن پرداخته شود بسیاری از مشکلات را میتوان رفع کرد.
میتوانیم گردشگری کوهستان را با حفظ محیطزیست داشته باشیم، عنوان کرد: کشورهای نپال و پاکستان دارای قلل مختلفی هستند که گردشگری کوهستان به منبع درآمدی برای آنها تبدیل شده است و از تمام دنیا هم استقبال میکنند.
وی گفت: هرچند حضور گردشگر در هر منطقهای باعث میشود فقر و عقبماندگی از آن مناطق از بین برود و مردم دنیا با اقلیم و فرهنگ یکدیگر آشنا و دوستی بین کشورها بیشتر شود ولی برای حفظ محیطزیست باید ابتدا آموزشهای لازم داده شود تا این حجم کوهنورد که به سمت کوهستان میروند به حفظ محیطزیست و پاکسازی مسیر دقت داشته باشند.
این کوهنورد افزود: کشور ایران موقعیت جغرافیایی و کوهستانی خوب و مناطق بکر و جالبی در دو رشتهکوه البرز و زاگرس با بیش از ۱۰۰ قله دارد که میتوانیم میزبان کوهنوردان دیگر کشورها باشیم تا هم به منبع درآمدی برای آن مناطق تبدیل شود و هم آشنایی با فرهنگهای بومی و محلی را محقق میکند.
برای حفظ محیطزیست و اکوسیستم کوهستان باید از دیگر کشورها الگو بگیریم
کریم زاده تأکید کرد: برای حفظ محیطزیست و اکوسیستم کوهستان باید از دیگر کشورها الگو بگیریم، در سفرهایی که داشتم حتی یک سر بطری و پوست شکلات روی زمین ندیدم و مسیرها تمیز و بکر مانده بودند.
وی با اشاره به اینکه گردشگری کوهستان نیاز به آموزشهای لازم برای حفظ محیطزیست و استفاده از کوهنوردان باتجربه برای عدم گرفتاری در کوهستان را دارد، گفت: هرچند اینگونه گردشگری تأثیر زیادی برای آشنایی با فرهنگهای مختلف و پوشش و لهجههای آن مناطق دارد، ولی نباید چنان شتابزده عمل کرد که محیط طبیعی کوهستان را با رفتارهای نامناسب و عدم رعایت حفظ محیطزیست، از بین ببریم.
انتهای پیام
نظرات