با وجود اینکه بنا در سال ۹۸ به شماره ۳۲۳۷۰ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده اما مشکل قدیمی حفظ و نگهدای خانههای تاریخی که در سالهای گذشته در همدان بارها خبرساز شده، این بار گریبان این بنا را گرفته است.
داستان مالک خصوصی، میراث فرهنگی، حفظ، نگهداری، مرمت و احیاء خانههای تاریخی حالا دیگر به قصهای قدیمی در شهر همدان تبدیل شده و گویا شهرستانهای استان نیز از این مسأله بینصیب نماندهاند.
آبانماه سال ۹۹ بود که شهروز کهیایی، رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان رزن در گفتوگو با ایسنا، ریزش بخشهایی از دیوار خانه «یگانه» را تأیید کرد و گفت: خوشبختانه این خانه تخریب نشده است.
وی درباره وضعیت خانه یگانه شرح داد: این بنا در فهرست آثار ملی قرار دارد اما هنوز توسط میراث فرهنگی تملک نشده و چون مالکیت خصوصی دارد، تخریب شدن آن بر عهده مالک است، علاوه بر این میراث فرهنگی در مورد بناهایی مانند خانه یگانه میتواند به صورت مشارکتی اقدام کند اما مالک این بنا به دلایلی موافق با احیای آن نیست و اگر بنا تحت تملک میراث باشد اداره به صورت مشارکتی این کار را انجام میدهد.
کهیایی ادامه داد: با توجه به اینکه اعتباری در این زمینه نداریم به دنبال این هستیم که از طریق بازآفرینی بافت تاریخی، بنا تحت تملک راه و شهرسازی درآید تا بتوانیم مرمت و احیاء را اجرا کنیم همچنین طی بازدیدی که با سرپرست معاونت میراث فرهنگی استان از بنا داشتیم، مقرر شد پس از اعلام تخصیص اعتبارات عمرانی، با شمعک دیوارها را نگه داریم و کار مقدماتی برای حفظ آن انجام شود تا پس از تملک مرمت کلی را انجام دهیم.
این مقام مسئول در مردادماه سال جاری نیز درباره وضعیت خانه یگانه به خبرنگار ایسنا گفت: مرمت بنا بیش از ۱.۵ میلیارد تومان نیاز دارد و در دو سال اخیر با اعتبارات قطرهای مرمت اضطراری این بنا انجام شده است.
کهیایی اضافه کرد: در حال حاضر مرمتهای انجام شده میراث فرهنگی برای این بنا به صورت اضطراری است و میراث فرهنگی شهرستان با رایزنی با مالک خصوصی قصد تملک این خانه قدیمی را دارد که متأسفانه هنوز این امر محقق نشده است.
وی ادامه داد: در صورت مرتفع شدن مشکل تملک خانه یگانه رزن توسط میراث فرهنگی قصد استفاده از این بنا برای موزه مردم شناسی را خواهیم داشت ضمن اینکه برنامههای دیگری را نیز میتوان در این اثر تاریخی پیشبینی کرد، علاوه بر این خریداری و تملک بنا به سه تا چهار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و برای تملک از ظرفیت خیرین بخش خصوصی نیز استفاده کردهایم اما هنوز در این رابطه به نتیجهای نرسیدهایم.
کهیایی در آذرماه سالجاری نیز با اشاره به اینکه این بنا در صورت مشارکت مالک احیاء میشود، گفت: میراثفرهنگی در مورد بناهایی مانند خانه یگانه میتواند به صورت مشارکتی اقدام کند و مالک این بنا به دلایلی موافق با احیای آن نیست، اگر بنا تحت تملک میراث باشد اداره به صورت مشارکتی این کار را انجام میدهد.
وی تصریح کرد: برای جلوگیری از تخریب بنا اقداماتی انجام داده و به نتایجی رسیدهایم به طوریکه از طریق ادارهکل راه و شهرسازی استان، نماینده مردم رزن در مجلس شورای اسلامی، فرماندار و مدیرکل میراثفرهنگی استان پیگیری کردهایم و با توجه به اینکه اعتباری در این زمینه نداریم به دنبال این هستیم که از طریق بازآفرینی بافت تاریخی، بنا تحت تملک راه و شهرسازی درآید تا بتوانیم مرمت و احیاء را اجرا کنیم.
کهیایی بیان کرد: طی بازدیدی که با سرپرست معاونت میراثفرهنگی استان از بنا داشتیم مقرر شد پس از اعلام تخصیص اعتبارات عمرانی، با شمعک دیوارها را نگه داریم و کار مقدماتی برای حفظ آن انجام شود تا پس از تملک مرمت کلی را انجام دهیم.
وی با بیان اینکه حفظ این خانه تاریخی یکی از برنامههای مهم اداره میراثفرهنگی شهرستان رزن است، خاطرنشان کرد: این بنا یکی از نیازهای اساسی در این شهرستان بوده و قرار است به موزه مردمشناسی رزن تبدیل شود.
به گزارش ایسنا، بر اساس گفتوگوی خبرنگار ایسنا با رئیس میراث فرهنگی شهرستان رزن در سال ۹۹ این خانه تاریخی دو سال است که در معرض خطر ریزش قرار دارد و تاکنون راهی برای مرمت دیوار و حفظ بنا پیدا نشده است.
از طرف دیگر مشکل مرمت، حفظ و نگهداری بناهای تاریخی، تملک آنها و مشکلات بین مالک و میراث فرهنگی موضوعی است که در همدان سردراز دارد و در سالهای اخیر نمونههایی از آن رسانهای شده که مهمترین آنها تخریب خانههای کبابیان، تخریب مدرسه ظفر و تخریب خانه اقبالیان بود.
از سوی دیگر به واسطه اعتبارات، زور میراث فرهنگی به تنهایی به مرمت و نگهداری بناهای تاریخی نمیرسد و این سازمان برای حفظ بناهایی که مالک شخصی دارند به همکاری مالکان، دیگر ارگانها و حتی سرمایهگذاران این بخش نیاز دارد که متأسفانه این مسأله در همدان کمرنگ است و مالکان، بخش خصوصی و دیگر سازمانها چندان رغبتی برای حفظ بناهای تاریخی و تغییر کاربری آنها ندارند.
انتهای پیام
نظرات