• چهارشنبه / ۱۶ آذر ۱۴۰۱ / ۰۹:۳۵
  • دسته‌بندی: حقوقی و قضایی
  • کد خبر: 1401091610585
  • خبرنگار : 71429

رییس دیوان عدالت اداری: میانگین اوقات رسیدگی در مرحله بدوی و تجدیدنظر کمی بیشتر از سه ماه است

رییس دیوان عدالت اداری: میانگین اوقات رسیدگی در مرحله بدوی و تجدیدنظر کمی بیشتر از سه ماه است

رییس دیوان عدالت اداری گفت: میانگین اوقات رسیدگی در مرحله بدوی و تجدیدنظر کمی بیشتر از سه ماه است.

به گزارش ایسنا، حجت الاسلام حکمتعلی مظفری در همایش چهلمین سالروز تاسیس دیوان عدالت اداری گفت: دیوان عدالت اداری به منظور رسیدگی به شکایات  و تظلمات مردم از دستگاه‌های دولتی  تشکیل شده است.‌

وی افزود:  دیوان عدالت  در سال ۶۱ به دستور امام (ره)  و  به ریاست آیت الله امامی کاشانی تشکیل شد و امروز بیش از ۴۰ سال است که مردم از خدمات این مجموعه پر افتخار و خدوم استفاده می کنند.

وی تاکید کرد: یکی از کارهای مهم در این دوره که در حال تکمیل است توجه به استفاده از ظرفیت های الکترونیکی کشور است و قوه قضاییه در این زمینه پیش قدم بوده است. امروز  تمام مراحل دادرسی اعم از صف شکایات و دریافت شکایات در مرحله بدوی و تجدیدنظر ، الکترونیکی است و در اختیار مردم است تا بتوانند شکایات خود را در دیوان مطرح کنند.

مظفری ادامه داد: میانگین اوقات رسیدگی در مرحله بدوی و تجدیدنظر کمی بیشتر از سه ماه است. سرانه ارجاعات به همکاران قضایی سه برابر آن چیزی است که قوه قضاییه به عنوان موظفی تعریف کرده است و نیازمند توجه مسئولان قوه قضاییه در جهت تامین کادر قضایی دیوان عدالت است. زیرا علی رغم همه اتفاقات خوب ما در این حوزه شاهد اطاله نسبی هستیم.

وی از دستور ریاست قوه قضاییه  و دستور معاون اول قوه قضاییه در جهت تامین کادر اداری تشکر کرد و گفت: این امر مصوب شده و ان‌شاءالله تا قبل از پایان سال تعداد نیرویی که در دیوان عدالت قول دادند تامین شود.

وی با بیان اینکه دیوان عدالت نظیر ندارد گفت: علی رغم همه اقداماتی که در حوزه پیشگیری می شود اما در عین حال ما شاهد این هستیم که به لحاظ کمبود کادر قضایی در این حوزه مردم انتظار دارند مدت زمان رسیدگی ها به کمترین زمان کاهش یابد. قبلا رسیدگی ها در شعب بدوی و تجدیدنظر بیش از ۲۵۰ روز بود الان به ۱۰۰ روز رسیده است.


وی در پایان گفت: ۱۷ شاخص مورد توجه است  اعم از عدم تناقض در دادنامه، تطابق داشتن رای با خواسته و... . یکی از مواردی که در ارزیابی ها به عنوان شاخص بود ارزیابی کمی بود که مورد توجه قرارگرفته است. از حیث ارزیابی مدیریتی هم  ۱۲ شاخص مورد نظر بازرسین قرار گرفته است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha