حجتالاسلام رمضانعلی معتمدی در نشست خبری که صبح امروز یکشنبه ۲۲ آبانماه با موضوع ویژهبرنامههای گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی برگزار شد، با اشاره به اهمیت کتاب و مطالعه در اسلام اظهار کرد: قرآن کریم در آیه «هَل یَستَوی الَّذینَ یعلمَون وَالَّذینَ لایَعلَمون» آشکارا به ارزش کتاب خواندن، مطالعه و علم و دانش اشاره میکند.
او ادامه داد: پیامبر اسلام(ص) پیامبر رحمت و اولین سخن خدا با ایشان «اِقرَأ» است به این معنا که «بخوان به نام پروردگارت» و این یعنی یادگرفتن، سمتوسو و جهت دارد و باید الهی باشد، همچنین امیرالمؤمنین(ع) نیز میفرمایند «در عجبم از کسانی که به غذای جسم خود توجه میکنند و به غذای روح خود بیتوجه هستند.»
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان اصفهان با بیان اینکه باید برای مطالعه از خود شروع کنیم تا کلام ما در دیگران نافذ باشد، گفت: اصحاب رسانه باید به این موضوع بپردازند که چه کنیم خانوادههای ما مطالعه و خوانش کتاب داشته باشند و گفتگو و تبادلنظر در خانواده انجام شود. امروز چالش ما همین عدم مطالعه و گفتوگو در خانوادهها و بسنده کردن به تلویزیون و رسانههای جمعی است.
معتمدی گفت: در سطح کشور ۳ هزار و ۷۲۸ کتابخانه داریم که پس از مدارس، بزرگترین نهاد و شبکه فرهنگی کشور را تشکیل میدهند و در راستای عدالت و سرانه فرهنگی فعالیت میکنند، ۲ هزار و ۷۳۵ کتابخانه بهصورت مستقیم توسط نهاد کتابخانههای عمومی، ۸۵۴ کتابخانه بهصورت مشارکت با بخش خصوصی و ۱۴۰ کتابخانه بهصورت مستقل اداره میشود و ۷ هزار و ۵۰۰ نفر همکار و کتابدار، مسئولیت این کتابخانهها را به عهدهدارند.
او ادامه داد: ایران در مورد تعداد کتابخانهها و در بین کشورهای منطقه و جهان اسلام، رتبه اول را و پس از ژاپن، چین و هند رتبه چهارم را در آسیا دارد و در چهار حوزه عمومی ،کودک، نابینایان و ناشنوایان خدمترسانی میکند.
معتمدی افزود: در استان اصفهان ۲۹۴ کتابخانه وجود دارد که ۲۰۹ کتابخانه بهصورت نهادی و مابقی بهصورت مشارکتی و مستقل اداره میشود. کتابخانههای شهرداری اصفهان، کتابخانههای مدارس، دانشگاهها، حوزهها و مساجد هم هستند که بهصورت مستقل اداره شده و جزئی از این آمار نیستند، اما یکی از نیازهای حال حاضر ما وجود سامانهای برای هماهنگی بین همه کتابخانهها و قرار گرفتن آنها در یک سامانه واحد برای بررسی وضعیت و شرایط و احصاء موجودیها است.
او تأکید کرد: مأموریت اصلی کتابخانههای عمومی، گسترش فرهنگ کتاب و کتابخوانی است، اما امروز کتابخانههای ما از تک خدمتی خارجشده و فقط کتاب تحویل نمیدهد، بلکه خدمات فرهنگی و آموزشی مختلفی را در قالب تفاهمنامههایی که با دستگاههای مختلف منعقد شده، ارائه میدهد تا پاسخگوی نیاز خانوادهها باشد از جلسات آموزشی مختلف تا مسابقات و طرحهای کتابخوانی از این جملهاند.
او با بیان اینکه امروز با عدم مراجعه بسیاری از خانوادهها به کتابخانه مواجه هستیم، تصریح کرد: تعداد کل اعضای کتابخانههای عمومی در استان ۱۵۰ هزار نفر یعنی حدود ۳ درصد است و این برای اصفهان بهعنوان مهد فرهنگ و تمدن بسیار بد است. بخشی از اشکال، متوجه کتابخانهها است که کتابهای خود را بهروزرسانی نکرده و بر اساس نیاز مخاطب تأمین منابع نداشتهاند، اما بخشی از اشکال هم به این بازمیگردد که برخی خانوادهها اساساً مراجعهای به کتابخانه ندارند درحالیکه کتاب باید به دغدغه مردم و خانوادهها تبدیل شود اما این حساسیت هنوز ایجاد نشده است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان اصفهان با اشاره به نقش خیّرین در ساخت کتابخانهها و تأمین منابع گفت: طرح ساماندهی انجمن خیرین کتابخانهساز در حال تدوین است و بهزودی آماده میشود.
معتمدی با بیان اینکه اصفهان رتبه اول را در حوزه تعداد کتابخانههای عمومی در کشور دارا است، اضافه کرد: بهصورت استاندارد سرانه هر فرد ۴ جلد کتاب در فضای عمومی کتابخانهای است که این رقم برای استان اصفهان به چیزی حدود ۲۰ میلیون جلد کتاب میرسد، درحالیکه در حال حاضر منابع ما در کتابخانههای عمومی تنها ۴ میلیون جلد کتاب است و در این راستا به سامانه جامعی برای تجمیع همه منابع و کتب کتابخانهای نیاز مبرم داریم.
او ضمن اشاره به اینکه در هر شهر و شهرستان به کتابخانه مرکزی نیاز است که فرهنگ آن شهر از طریق آن به دیگران معرفی شود، ادامه داد: در هر شهر و شهرستان به کتابخانه مرکزی نیاز است که فرهنگ آن شهر از طریق آن به دیگران معرفی شود، هیئتهای اندیشهورز متشکل از مسئول کتابخانه، مدیران مدارس اطراف کتابخانه، روحانی محل و یک فرد دانشگاهی در کتابخانهها فعال میشوند تا مسائل و موانع کتابخوانی و کتابمحوری را در محلات، مدارس و مساجد بررسی کنند.
انتهای پیام
نظرات