این نسل از کودکی با فضای مجازی و اینترنت انس گرفتهاند و بسیاری از آنها تمام مسائل روزمره زندگیشان را در بسترهای مجازی منتشر میکنند، بدون اینکه از قضاوت اطرافیان هراسی داشته باشند. این قشر خیلی حاضر به مخفیکاری در انجام کارهایشان نیستند و تلاشی برای پوشیده نگهداشتن حالات و احساساتشان ندارند.
برای شناخت بیشتر خصوصیات نسل z یا همان دهه هشتادیها با حامد بخشی، جامعهشناس و استاد دانشگاه به گفتوگو پرداختهایم.
مطالعات درمورد نسل z بسیار کم است
وی با تاکید بر اینکه مطالعات نسلی به ویژه در خصوص دهه ۸۰ یا همان نسل z در جامعه ما بسیار کم بوده و سازمانهای پژوهشی در این باره فعالیتی نداشتهاند، اظهار کرد: کمتر دیده شده سازمانی در این حوزه سرمایهگذاری کرده باشد؛ برخلاف کشورهای غربی که به طور مشخص درباره این نسل و ویژگیهایش هزینه کردهاند. در این کشورها، فایلهای مشخص و معینی برای این نسل دارند و دانشگاهها بر همین اساس دانشجویان مقاطع دکترا و پسا دکترا پذیرش میکنند.
این جامعهشناس با اشاره به اینکه در این کشورها براساس همین فایلهای مشخص شده کار پژوهشی در این باره انجام می دهند و ویژگیهای نسل z شناسایی میشود، افزود: آنچه ما تاکنون دیدهایم براساس شنیدهها بوده و خیلی نمیتوانیم در این حوزه به صورت قوی ورود پیدا کنیم.
بخشی بیان کرد: به نظر میرسد نسل دهه ۸۰ که حدود ۱۵ تا ۲۰ سالههای جمعیت را تشکیل میدهند، ارزشها و سبک زندگی متفاوتی را با نسلهای گذشته و حتی یک نسل قبل از خودش یعنی دهه ۷۰ دارد.
نگاه به زندگی این دنیایی یکی از ویژگیهای دهه هشتادیهاست
این جامعهشناس مطرح کرد: یکی از ویژگیهای بسیار بارز آنها که در واقع کلید واژه نشان شخصیتی این گروه بهشمار میرود و میتوان سایر ویژگیهایشان را بر همین اساس تحلیل کرد، نگاه به زندگی این دنیایی است. این ویژگی یعنی توجه به واقعیت ملموس پیرامون، در لحظه و حال زندگی کردن و فاصله گرفتن از آنچه ما به عنوان ارزشهای متعالی انتزاعی نام میبریم.
او با استناد به سخن دکتر آرش حیدری، جامعهشناس خاطرنشان کرد: بدن در این نسل به طور مشخص یک امر محوری و کلیدی است، به عنوان چیزی که با آن زندگی میکنیم و ملموسترین چیزی که ما آن را حس کرده و در معرض خوشیها و احساسات قرار میگیریم؛ این درست آن چیزی است که در این نسل به طور بارز مشخص میشود.
وی ادامه داد: آنچه در این نسل بارز است، زندگی این دنیایی و بدنمند با محوریت همین بدن است. بسیاری از لذتها، ارزشها، هیجانات و آنچه ما تحت عنوان خوشی و ناخوشی میگوییم برای این نسل امری کلیدی است.
بخشی اظهار کرد: این مسائل زمانی معنای بهتری پیدا میکند که ما بخواهیم معادلش را در ارزشهای دو نسل قبل بررسی کنیم؛ زیرا تغییرات نسلی در واقع امری دفعی نیست بلکه امری بطئی بشمار میرود و اگر بخواهیم از تغییرات نسلی صحبت کنیم باید از نسلهای دهه ۴۰، ۵۰ یا ۶۰ شروع کنیم. آن نسلها به گونهای بزرگ و خاص شدند که در شرایط اجتماعی متفاوتی قرار گرفتند.
نسل دهه ۸۰ دقیقا آرمانهای اجتماعی خود را از روی آرمانهای فردی میسازد
وی دهه ۷۰ را نسلی میانی و در واقع پل واسط فرهنگی برای دهه ۸۰ و رسیدن به سمت این ارزشها معرفی کرد و توضیح داد: در نسل دهه ۶۰ زندگی برای یک سری ارزشها و اولویت دادن به ارزشهای بیرونی، متمایز از ما و خارج از ما بودن و خود را درمسیر آرمانها قرار دادن و نیز خود را فدا کردن بود. در این نسل فرد نادیده گرفته میشود، در مقابل آرمانهای جمعی ارزش داده شده و در مقابل آرمانهای فردی و یا یک زندگی فردی قرار میگیرد، اما نسل دهه ۸۰ دقیقا آرمانهای اجتماعی خود را از روی آرمانهای فردی میسازد.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: دهه ۸۰ یا همان نسل z آرمانهای اجتماعیای را مناسب میدانند که بتوانند یک زندگی خوب برای خودشان فراهم کنند. این نسل در لحظه و لذت گراست و به دنبال یک زندگی مطلوب بوده و دنبال مسائلی مانند کشته شدن در راه یک هدف متعالی و نظیر اینها نیست.
وی تصریح کرد: افرادی از این نسل که میبینیم در این جریانات کشته میشوند سرشار از زندگی هستند و برای زندگی کردن وارد خیابانها شدند نه برای اینکه در مسیر یک هدف متعالی و برای جهان و دنیا بخواهند خودشان را فدا کنند.
بولد شدن دهه هشتادیها به خاطر جمعیت اثرگذار آنهاست
بخشی بیان کرد: اینکه این نسل بولد شده به خاطر جمعیت اثرگذارش بوده است؛ درواقع این نسل جمعیت بالایی دارد و در اوج فعالیت خودش است و نسلهای قبل در حال کاهش فعالیتهایشان هستند و نسل بعد هم هنوز در شرایط فعالیت نیستند.
بسیاری از مسائلی که برای نسلهای گذشته تابو بوده، برای دهه هشتادیها تابو نیست
وی مطرح کرد: خانوادهها با نسلی سر و کار دارند که متفاوت با آنهاست و این تفاوت باید همیشه مدنظر باشد. این گروه نسلی هستند که بسیاری از مسائلی که برای نسلهای پیشین خودش تابو بوده برای آنها تابو نیست و آنچه برای نسل های پیشین مقدس بوده دیگر وجود ندارد.
بخشی گفت: تقدسزدایی و تابوزدایی از اموری که مانع درک از خوشی، لذت از زندگی و زندگی بدن واری کنونی میشود یکی از ویژگیهای این نسل است که میبایست در تعامل با این نسل مورد لحاظ قرار داده شود.
انتهای پیام
نظرات