• چهارشنبه / ۲۷ مهر ۱۴۰۱ / ۱۶:۲۶
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1401072715301
  • خبرنگار : 71021

نتیجه کاوش در یک گورستان ۳ هزار ساله در ایران

نتیجه کاوش در یک گورستان ۳ هزار ساله در ایران

کاوش‌های باستان‌شناسی در گورستان «لهسواره» در منطقه زاگرس جنوبی به کشف آثاری مربوط به اواخر هزاره دوم و اوایل هزاره اول پیش از میلاد، منجر شد.

به گزارش ایسنا، گورستان «لهسواره» در شهرستان دنا استان کهگیلویه و بویراحمد در کرانه رودخانه بَشار و خرسان واقع شده است، علیرضا سرداری ـ سرپرست هیأت کاوش در این گورستان می‌گوید: در نتیجه کاوش‌های باستان‌شناسی در این گورستان، آثاری مربوط به اواخر هزاره دوم و اوایل هزاره اول پیش از میلاد آشکار شده است.

پیش‌تر گفته شده بود این گورستان در محدوده آبگیری سد خرسان ۳ واقع شده و با آبگیری این سد، این گورستان تاریخی برای همیشه به زیرآب خواهد رفت. کارشناسان میراث فرهنگی کهگیلویه و بویراحمد با این حال گفته بودند تا زمانی که کاوش این گورستان به پایان نرسد، پژوهشکده باستان‌شناسی کشور و وزارت میراث فرهنگی از دادن هر گونه مجوز برای آبگیری سد خودداری خواهد کرد.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری اینک درباره نتایج کاوش‌هایی که تا کنون از این گورستان به‌دست آمده است، با این یادآوری که کاوش باستان‌شناسی در این محوطه باستانی با هدف شناخت فرهنگ‌های پیش از تاریخی و تاریخی دره‌های زاگرس جنوبی صورت گرفته است، گفت: این مطالعات در گورهایی انجام شد که دارای بقایای تدفینی انسان همراه با اشیای فلزی مانند سلاح‌ها و زیورآلات از جنس نقره، مفرغ و آهن بودند. علاوه‌بر این، تعداد زیادی ظروف سفالین در این گورها یافت شده است.

سرداری افزود: یافته‌ها و اشیای به‌دست آمده از این گورستان، بسیار قابل مقایسه با مواد فرهنگی تمدن ایلام است که در خوزستان، فارس و زاگرس می‌زیسته‌اند.

سرپرست هیأت کاوش در گورستان لهسواره همچنین گفت: آثاری مشابه با تمدن‌های شرق و جنوب شرق ایران نیز در این گورستان شناسایی شده که شاید ارتباطات و تعاملات فرهنگی با این جوامع را نشان دهد.

نتیجه کاوش در یک گورستان ۳ هزار ساله در ایران

به گفته این باستان‌شناس، دره‌های تنگ و مرتفع رودخانه‌های بشار و خرسان یکی از بسترهای زیستی جوامع کوه‌نشین در زاگرس است که سابقه سکونت در آن‌ها به دوران نوسنگی و هزاره ششم پیش از میلاد برمی‌گردد.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ادامه داد:علاوه‌بر این گورستان، محوطه‌ها و گورستان‌هایی دیگری، مانند لما و ده‌پایین (ده‌دومن) در این منطقه کاوش شده‌اند که آثار و مدارک مشابهی مربوط به یک فرهنگ باستانی مشترک از هزاره‌های سوم تا اول پیش از میلاد را ارائه می‌دهند.

سرداری به عنوان یک باستان‌شناس گفت: تعداد زیاد چنین گورستان‌هایی در این منطقه، با وجود کمیاب بودن محوطه‌های استقراری و تپه‌های مسکونی، می‌تواند دلالت بر جوامع کوچ‌رو دامپرور باشد که به صورت فصلی بخشی از سال را در این دره‌ها می‌زیسته‌اند. با وجود این، چنین فرضیه‌ای می‌تواند از طریق بررسی‌های پیمایشی دقیق در این منطقه ثابت شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۰۷-۲۸ ۰۱:۰۳

گذشته از این افتضاحات، ساخت بی رویه سدها تاکنون بیشتر خسارت به منابع طبیعی و امنیت ملی به بار آورده.. منتهی دولت‌ها اصرار بر کار بزرگ چشم‌گیر دارند تا کار درست امیدواریم اصلاح بشن

avatar
۱۴۰۱-۰۷-۲۸ ۲۳:۱۶

مطمئنا در اطراف گورستان های دسته جمعی بایستی آثاری از زندگی شهری یا روستایی نیز وجود داشته باشد .

avatar
۱۴۰۱-۰۸-۰۲ ۰۲:۰۲

دوست من در دوره ایلام نو کوچ نشین و عشایر بوده اند

avatar
۱۴۰۱-۰۷-۲۹ ۰۰:۳۳

دمتون گرم

avatar
۱۴۰۱-۰۸-۰۱ ۰۱:۴۲

عیلامی ها هیچ نسبتی با لرها ندارند و نداشتند...لطفا دنبال تاریخ سازی و نسبت دادن تمدن های عظیم به خود نباشید...هر تمدن و هر شخصیتی بحثش شد چندتا کامنت دادین و اون به خود نسبت دادید...پروفسور کریستنسن دانمارکی هم خیلی ها میشناسن تو ایران ولی تاریخدان مرتزقی بود ختم کلام...!

avatar
۱۴۰۱-۰۷-۲۹ ۱۳:۰۱

بی نظیر است ، تمدن ایلام (هلتمتی) جزو قدیمی ترین تمدن های بشری در ایران و جهان . به گفته ی والتر هاینتس و ... ، ایلام شناس معروف جهانی که ده ها سال از عمرشان را صرف مطالعه ی تمدن ایلام کرده اند ؛ لر ها از نوادگان تمدن سه هزار ساله ی ایلام (هلتمتی) هستند . موزه های داخل و خارج به خوبی موید این موضوع هستند . پاینده باد ایران و تاریخ پر افتخارش🇮🇷

avatar
۱۴۰۱-۰۷-۲۹ ۲۲:۳۲

بد نبود

avatar
۱۴۰۱-۰۷-۳۰ ۰۴:۳۳

خوب

avatar
۱۴۰۱-۰۷-۳۰ ۲۰:۴۵

ایلام ربطی به لرنداره

avatar
۱۴۰۱-۰۸-۰۲ ۰۷:۴۹

تو از کجا میدونی

avatar
۱۴۰۱-۰۸-۰۲ ۰۹:۴۰

سلام چطوری مثلامیگن ایلام ربطی به لرنداره من خودم کردهستم بحث لر لک وکردنمیکنم می‌خوام بدونم پس ایلام یه قوم جداگونه بوده آخه من یه جای خونده بودم نوشته بودکردهاولرهاقدیمیترین قوم ایرانن کاش بیشتر توضیح میدادید؟؟؟؟

avatar
۱۴۰۱-۰۸-۰۳ ۲۱:۰۹

عیلامی ها ربطی به اقوام عزیز کُرد و لر ندارن و چنانچه کنجکاو بودید به کدام قوم ربط و نسبت دارند یه سفری به خوزستان و شهر شوش و ۱۵ کیلومتری بعدش شهر شاوور داشته باشید حتی پوشش زمان عیلامی ها تا به امروز در شهر شاوور حفظ شده...لطفا هرکسی بدون حساب و کتاب و احساسی نیاد کامنت بزاره چون چنین بحثی نباید بابت چسباندن یه قومی به یک تمدن و تاریخ و عظمت یه امپراتوری با نظرات احساسی و قومی از بین برد...کُردها لولوبی هستند و لرها کاسی و این ۲ نسبتی باهم ندارند و با اختلافی نزدیک ۱۲۰۰ سال جداگانه از هم وارد این سرزمین شدند...درضمن اگر لرها ادعا میکنن از نوادگان کوروش هستند پس چگونه ست که نسبت با عیلامی ها پیدا میکنند...در حالی که برادران لر هیچ نسبتی با عیلامی ها و هخامنشیان ندارند و نداشتند و صبر کنید و تماشا کنید

avatar
۱۴۰۱-۰۸-۰۴ ۱۹:۴۵

تاجای که من خوندم اورها نوادگان قوم لولوبیها هستن محضه اطلاع. درضمن لورها آریایی نیستن از قفغاز خزری آمدن😋

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۰۲ ۱۶:۲۴

با سلام نظر بنده این است که باید حفظ بشن مراثی گذشتگانمان حتی بعد کاوش