به گزارش ایسنا، جمعآوری امضاء برای این عریضه از ماه گذشته آغاز شده بود. در این نامه از نخست وزیر مصر خواسته شده است به طور رسمی درخواست بازگشت «سنگ روزتا» و ۱۶ اثر تاریخی دیگر را که به طور غیرقانونی و غیراخلاقی از کشور خارج شدهاند، مطرح کند.
پیشتر «زاهی حواس»، باستانشناس مشهور مصر نیز، بازگشت «سنگ روزتا» به مصر را خواستار شده و از برنامههایش برای ایجاد یک عریضه خبر داده بود.
«مونیکا هانا»، باستانشناسی که در کمپین استرداد «سنگ روزتا» شرکت دارد، در گفتوگو با «سیبیاس» اظهار کرد: «پیش از این فقط دولت مصر بود که به تنهایی خواستار استرداد آثار تاریخی مصر بود، اما امروز مردم هم میخواهند که آثار فرهنگی که به آنها تعلق دارد را پس بگیرند.»
«روزتا» یک سنگنوشته با قدمت دو هزار و دویست سال است که متنهای روی آن به سه نوع سیستم نوشتاری مختلف شامل خط دموتیک مصری، یونان باستان و هیروگلیف نوشته شدهاند.
«سنگ روزتا» در سال ۱۷۹۹ میلادی در نزدیکی شهر باستانی «روزتا» واقع در «دلتای نیل» کشف شد. گفته میشود سربازان ارتش «ناپلئون» این اثر را در جریان لشگرکشی فرانسه به مصر کشف کردهاند. به دنبال شکست «ناپلئون» در سال ۱۸۰۱ میلادی این سنگ بر اساس «معاهده اسکندریه» به مالکیت بریتانیا درمیآید. این سنگ در فوریه سال ۱۸۰۲ به انگلستان منتقل شده و در جولای همان سال توسط «جورج سوم» به «موزه بریتانیا» اهدا میشود.
«سنگ روزتا» که باستانشناسان نخستینبار به کمک آن موفق شدند زبان هیروگلیفی را رمزگشایی کنند، جزو ارزشمندترین آثار مجموعه «موزه بریتانیا» محسوب میشود.
انتهای پیام
نظرات