مهدی رجحانی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: نظام بهرهبرداری آب مشکلات بسیار دارد و تا زمانیکه آب ارزان است متوجه این مسائل نخواهیم شد. اگر آب قیمت پیدا کند به جهت بار مالی، بهرهبرداران منافذ هدر رفت آب را جستجو کرده و از اتلاف آن پیشگیری میکنند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین عنوان کرد: نظام بهرهوری آب به دنبال ارتقاء دشت قزوین است و بازار آب تنها گزینهای است که میتواند این اتفاق را رقم بزند و به اعتقاد بسیاری از مسئولان و کارشناسان بازار آب آخرین راهباقی مانده برای حل معضل آب است و با راهاندازی بازار آب، نظام بهرهوری ارزشمند میشود.
وی خاطرنشان کرد: «بازار آب» ارزش آب را تا جایگاه واقعی آن ارتقاء میدهد. هر کسی که حقابه و سند دارد برایش حفظ و در این میان تکلیف آبهای بیصاحب هم تعیین خواهد شد. بازار آب، عامل ساماندهی بهرهبرداری نظام آب است و زیستبوم هم در پی کشف نحوه صحیح مصرف آب تلاش میکند.
«بازار آب» و ارتقاء سیستمهای آبیاری
این مسئول با اشاره به اینکه با راهاندازی بازار آب شاهد ارتقاء راندمان سیستمهای آبیاری خواهیم بود، گفت: در حال حاضر چون میزان آببها پایین است، دولت هر تسهیلاتی تدوین میکند با اقبال کشاورزان مواجه نمیشود اما در آن روی سکّه، اگر آب ارزش یابد استقبال و رقابت برای برخورداری از تسهیلات دولت توجیه اقتصادی مییابد چرا که کشاورز میتواند سیستم آبیاری خود را مکانیزه و بهینه کرده و در خوشبینانهترین حالت دو سوم از سهم آبش اضافه میآید؛ این در حالیست که محصول هم به میزان سابق رشد کرده است. در سامانههای جدید آبیاری افراد با آورده ۲۵ درصدی میتوانند از تسهیلات ۷۵ درصدی دولت استفاده کنند.
وی افزود: لازم به ذکر است که همان دو سوم آب مازاد کشاورز که محصول ارتقاء در بهرهوری است، امکان عرضه در بازار آب را دارد چون افرادی در این بازار حضور دارند که یا هیچگونه سهم و حقابهای ندارند یا میزان آب پاسخگوی نیاز آنها نیست و باید مجدد از بازار حقابه خریداری کنند. کسی که دیگر تمایلی به کشت و زرع ندارد و یا در سیستم سنتی کشاورزی هدر رفت آب زیادی دارد، دست کشیدن از فعالیت و فروش آب به نفع او خواهد بود و به این طریق آنها که کشاورزی بهرهور دارند مانند صاحبان گلخانهها میتوانند از آن آب بهرهمند شوند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین ادامه داد: وقتی آب ارزش پیدا کند بهرهوری و بهینهکردن ارزشمند میشود و کشاورزی که فعالیت بهینه ندارد آب را در اختیار افراد کارآمدتری قرار میدهد که با علم روز کشاورزی میکنند و در این صورت سود قابل توجهی نصیب فروشنده و خریدار خواهد شد.
«بازار آب» و ساماندهی نظام بهرهبرداری
وی با بیان اینکه نظام اداری بازار آب کاملاً تحت کنترل است، اظهار کرد: اتفاق خوب در قانون بازار آب این است که اجازه انتقال آب از کشاورزی به کشاورزی وجود دارد. دشت قزوین یکپارچه است، کسی که با کاشت هندوانه سود نمیکند میتواند آب خود را به مرکز رشد گیاهان دارویی بفروشد که ۱۰ برابر هزینه آب ارزش افزوده ایجاد خواهد کرد و در اینصورت هر ۲ طرف خریدار و فروشنده آب منتفع خواهند شد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین خاطرنشان کرد: در بازار آب عرضه و تقاضا جریان دارد و دولت در آن دخالتی ندارد. روزی عرضه آب زیاد است و قیمتها شکسته میشود و روزی عرضه کم است و قیمت افزایش خواهد یافت.
وی تصریح کرد: آب که ارزشمند شود و بهینهسازی معنا پیدا کند، آبیاری مکانیزه شده و علاوهبر کاهش مصرف آب و ذخیره و فروش آن میتوان ۱۰ برابر شرایط فعلی برداشت محصول داشت که علاوه بر آن دو سوم آب مازاد به زراعت جدید خواهد رسید.
رجحانی در پایان عنوان کرد: یکی از چالشهای موجود در حوزه آب، برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی است؛ از این رو در نظر گرفته شده که به ازای هر معاملهای که در بازار آب انجام میشود ۱۰ درصد سهم آبخوان لحاظ شود که در زمین باقی خواهد ماند، یعنی در هر معاملهای اگر ۱۰۰ واحد آب به فروش برسد، ۹۰ واحد آن از زمین خارج شده و ۱۰ واحد آن در سفرههای زیرزمینی ذخیره میشود.
انتهای پیام
نظرات