به گزارش ایسنا، به صورت طبیعی شانهها باید با یکدیگر قرینه باشند و شانه در موازات تن قرار گیرد؛ گاهی شانهها متقارن نیستند یا یکی از آنها یا هر دو متمایل به پایین یا افتادگی هستند و هر کدام از این حالتها به معنی افتادگی شانه است، بنابراین به طور خلاصه، افتادگی شانه به معنی برهم خوردن تعادل عضلانی و عدم تقارن شانهها است.
افتادگی شانه معمولا به مرور باعث ایجاد ناهنجاریهای دیگر اسکلتی از جمله کج گردنی در افراد میشود و حمل نامناسب کیف، کوله و ساک، استفاده بیش از حد از دست برتر، نوشتن طولانی مدت با پوسچرهای غلط و ناصحیح و... در بین افراد جامعه به خصوص دانش آموزان باعث ایجاد این ناهنجاری میشود.
از آن چه در سالهای اخیر بسیار مشاهده شده میتوان به کیفهای دانش آموزانی اشاره کرد که بسیار سنگین هستند و معمولا تعداد زیادی کتاب حمل میکنند و از طرفی فقط از یک شانه در حمل آن کیف یا کوله استفاده شده است.
هر چند راههای مختلفی در رفع این مشکل طرح و اجرا شده است ولی به دلیل عدم توجه به کیفهای سبک دانش آموزی از سوی مدارس و همچنین عدم آگاهی دانش آموزان و والدین آنها به خطرات ناشی از افتادگی شانه و اثرات بد این عارضه در آینده فرزندان این ناهنجاری رو به گسترش است.
حمل کردن و آویزان کردن کوله پشتی از یک شانه بسیار راحت است و یکی از روشهای پرطرفدار برای حمل کردن کوله پشتی در میان جوانان و نوجوانان محسوب میشود با این حال این وضعیت فشار زیادی را به یک شانه وارد میکند و باعث اعمال فشار نابرابر بر استخوانها و عضلات قسمت فوقانی بدن میشود و عضلات مرکزی و ران را نیز درگیر خواهد کرد.
بهترین حالت برای حمل کردن کوله پشتی قرار دادن هر دو بند آن روی هر دو شانه است تا فشار به طور یکسان توزیع شود و از طرفی باید دقت کرد که به جای آویزان کردن کوله پشتی از یک شانه باید آن را با هر دو شانه خود حمل کنید و بند کیف و کوله حتما باید سفت باشد و کوله در حین راه رفتن حرکت نکند.
ممکن است فرد دچار افتادگی شانه شده و در روزهای ابتدایی هیچ علامت و نشانهای هم نداشته باشد و همه چیز طبیعی به نظر برسد، اینکه نه دردی باید در کار باشد و نه عدم تقارن شانهها مشاهده شود اما پس از مدتی، وقتی ورزش میکند یا حتی در حال انجام کارهای روزمره است در قسمت گردن، شانه و کمرتان، درد تقریبا زیادی احساس میکند و بهترین راه حل، پیشگیری و رعایت اصول و صحیح حمل وسایل و نشستن به خصوص در کودکان و دانش آموزان است.
بر اساس این مطلب که از سوی علی شعبانی فرد، تهیه شده و از سوی فدراسیون پزشکی ورزشی در اختیار ایسنا قرار گرفته آمده است: راههای در مانی و اصلاحی برای رفع این عارضه شامل کشش(خم کردن گردن)، تقویت عضلات شانهای که دچار این عارضه یا هر دو مانند بالا آوردن شانه افتاده (شراگ بدون دمبل)، تقسیم وزن و ایجاد تعادل در هر ۲ دست و شانه است.
چند حرکت ساده برای درمان نیز وجود دارد که باید به آن توجه داشت؛ چندین بار در روز حرکت بالا بردن شانه سمت افتاده (بدون حرکت دست) ۶ تا ۱۰ ثانیه ۱۰ بار تکرار به صورت ایستا انجام شود.
همچنین پیشنهاد میشود بعد از مدتی به صورت حرکتی و بالا و پایین بردن شانه با وزنه سبک (زیر ۱ کیلو) با تکرار ۳ ست ۸-۱۰ تکرار و ۳ بار در روز انجام شود. کشش عضلات سمت افتاده با خم کردن گردن به آرامی (مخصوص افرادی که همراه افتادگی شانه دچار کج گردنی شدهاند) دیگر حرکتی است که میتوان انجام داد و حرکات تقویتی مانند نشر از جانب ابتدا بدون وزنه سپس با وزنه نیز دیگر حرکتی است که پیشنهاد میشود.
انتهای پیام
نظرات