حمید ضمیری که به مناسبت روز خبرنگار در تحریریه ایسنا، منطقه خراسان حضور یافته بود در پاسخ به این سوال که شورای ششم چه برنامههایی برای رفع درهمریختگی ساختوساز در مشهد دارد، اظهار کرد: کاملا این موضوع درست است، ساختوساز در شهر مشهد بههمریختگی دارد و هویت واحدی را دنبال نمیکند. مشهد شهر مذهبی-اسلامی است و منشا وجود آن حرم ملکوتی امام رضا (ع) است. اتفاقاتی که در شهر رقم میخورد باید متناسب با هویت مذهبی این شهر باشد.
وی افزود: متاسفانه از سالهای گذشته برای کنترل ازهمگسیختگی ساخت و سازها، سیما و منظر شهری نظام واحدی وجود نداشته است. شورای ششم برای رسیدگی و رفع این موضوع ۳ هدف را در برنامه خود قرار داده است؛ یکی از برنامههای شورا که اخیرا به نتیجه هم رسیده است، موضوع یکپارچهسازی ضوابط سیما و منظر شهری است. مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر تمامی ضوابط مربوط به سیمای و منظر شهری در کلان شهرهای کشور را جمعآوری و بومیسازی کرده و برای تصویب به کمسیون ماده پنج ارائه داده است. به این علت به کمیسیون ماده پنج فرستاده شده که جزو الزامات قانونی قرار گیرد.
ضمیری با بیان اینکه نمای شهر از لحاظ قانون جزو مشاعات شهر محسوب میشود و جزو الحاقات خصوصی ملک نیست، اضافه کرد: بنابراین باید قانون و ضابطهای وجود داشته باشد که ما بتوانیم براساس این قواعد ساختوساز، سیما و منظر شهری را کنترل کنیم. بعد از تصویب این موضوع در کمیسیون ماده پنج ضوابط جزو پروانه و الزامات پایان کار میشود و حتی به مرحلهای خواهد رسید که اگر فرد نمای ساختمان خود را براساس مصوبات و پروانه اجرا نکند، پروندهاش در کمیسیون ماده ۱۰۰ اجرا خواهد شد.
وی ادامه داد: برنامه دیگری که در حال انجام است و اخیرا قرارداد آن نیز بسته شده است، طرح یکپارچهسازی ضوابط سیما و منظر شهری با رویکرد ایرانی-اسلامی است. فاصلهای بین مبانی نظری شهرسازی اسلامی و مبانی عملی آن وجود دارد. مبانی نظری باید طی فرآیندهایی به ضابطه و قاعده تبدیل و سپس پیادهسازی شود. لذا کارهای آن انجام شده و قرار است تا پایان سال خروجی کار را به ما تحویل دهند. البته گفتنی است که از سالهای گذشته کارهایی در این زمینه انجام شده، اما تا کنون خروجی ارائه نشده است.
ضمیری تصریح کرد: برنامه سوم که به مرکز پژوهشهای شورای اسلامی سپرده است موضوع پیشخوان زیارت است. در هر مکانی از شهر که بایستیم باید حس و حال زیارت را داشته باشیم و نماد زیارت را ببینیم، اما امروز شهر به گونهای شکل گرفته که هیچ پیوستگیای با زیارت در آن دیده نمیشود؛ به عنوان مثال در قاسمآباد و بلوار آب و برق نمادی از شهر زیارتی دیده نمیشود.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر مشهد گفت: طرح پیشخوان زیارت کلید خورده تا ابتدا راهبردهای آن را تهیه و سپس آنها را به ضابطه و قاعده تبدیل کنیم؛ به عنوان مثال در مسیر بین نجف و کربلا در ایام پیادهروی عمودهایی وجود دارد که باید از این نمونه المانها، شاخصها، آرایهها و فعالیتها در مشهد نیز وجود داشته باشد که دنبال اجرایی شدن آن هستیم. گفتنی است این طرح ملی و فراملی است و امید داریم تا پایان سال در خصوص این برنامهها به نتایج خوبی دست یابیم.
انتهای پیام
نظرات