قزوین یکی از قدیمیترین شهرهای ایران بوده و از فرهنگ و تمدنی غنی برخوردار است. در بیان قدمت این شهر همین بس که قزوین پایتخت خوشنویسی جهان اسلام است و هنرمندانی چون استاد برجسته نستعلیق «میرعماد حسنی سیفی قزوینی» از قزوین برخاسته است. بسیاری از قزوینیها تا قبل از نامگذاری نهم شهریور به عنوان روز قزوین، با مفاخر گذشته این خطه آشنا نبودند ولی بعد از این نامگذاری اتفاقهای مثبتی در جهت شناسایی مفاخر به شهروندان صورت گرفت.
علما و دانشمندان بسیار در عرصههای مختلف از این پهنه مینودری به جهان معرفی شدند؛ یکی از این حوزهها ادبیات است؛ عبید زاکانی، حمدالله مستوفی، سید اشرفالدین حسینی (نسیم شمال)، عارف قزوینی، علی اکبر دهخدا، سیدمحمد دبیرسیاقی و بسیاری از بزرگان نامآشنای دیگر درحوزه علوم انسانی قزوینی بودهاند؛ در این راستا برای معرفی یک چهره قزوینی به سراغ یکی از اساتید ادبیات دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) رفتیم تا درباره موسوی گرمارودی بیشتر بدانیم.
زهرا عسگری با اشاره به اینکه موسوی گرمارودی، شاعری نوگرا و نوپرداز برخاسته از خطه قزوین است، اظهار کرد: گرمارودی از چهرههای برجستهٔ شعر معاصر انقلاب و مقاومت در ایران است که نسبش به دیار مینودری میرسد، شاعر، نویسنده، استاد دانشگاه و حافظپژوهی مطرح که در سالهای اخیر، تأثیر بسزایی در شکلگیری و رشد شعر انقلاب در ایران داشته است.
این استاد دانشگاه گفت: وی گرایشهای دینی دارد و به قول خودش، «شاعر شیعی» است که مذهب و ادب وجود او، مرهون استادانی از هر ۲ حوزه، از جمله ادیب نیشابوری، شیخ مجتبی قزوینی، سید جعفر شهیدی و دکتر مطهری است.
وی افزود: گرمارودی از نزدیک شاهد زمزمههای انقلاب بود و نغمهٔ پایداری اشعارش، بازنمایی خاطرات وی در زندانهای سیاسی پیش از انقلاب است، سالهایی که درخت آزادگی از قلمش ریشه گرفته بود تا در سالهای بعد بالنده شده، نجواگر بیداری و آزادگی باشد که رهاورد این آزادی، بنیانگذاری کانون هنرمندان و نویسندگان مسلمان به همراهی طاهره صفارزاده بود که خود از ارکان شعر پایداری زنانه در این دوره محسوب میشد.
این پژوهشگر با اشاره به فعالیتهای گرمارودی در شکلگیری و تثبیت شعر انقلاب خاطرنشان کرد: تلاشهای وی در شکلگیری و تثبیت شعر انقلاب، سبب شد تا در کنار شاعران جنگ، نظیر قیصر امینپور، سید حسن حسینی، سلمان هراتی و دیگر شاعران، مجموعهای کامل و بینقص از شعر پایداری و مقاومت در دوره معاصر شکل بگیرد که پیامش، امید و پاسداری از ارزشها بود، آن هم در سالهایی که کشور در آشوب انقلاب و جنگ به سر میبرد و ادبیات از طریق چنین ادیبان متعهدی، رسالت خویش را در روحیه بخشی به اقشار مختلف مردم به نیکی ادا میکرد.
قلم شاعران انقلاب تسکینبخش جامعه است
عسگری بیان کرد: شاعران جنگ و انقلاب، چون رسالت قلمشان در سطح کلان، تسکینبخش جامعه است، شاعرانی منزوی و دور از اجتماع نیستند؛ ازاینروی، وی فعالیتهای متعددی در این زمینه دارد که از میان آنها به مسؤولیت ماهنامه ادبی گلچرخ، مشاور مطبوعاتی و فرهنگی رئیسجمهور، مشاور فرهنگی و سخنگوی وزارت پست و تلگراف، رایزن فرهنگی ایران در کشور تاجیکستان، مدیریت تالار وحدت میتوان اشاره کرد.
وی بابیان اینکه اشعار موسوی گرمارودی علاوه بر محتوای مذهبی و آیینی، ازلحاظ فرم و ساختار، ساحتهای مختلفی را تجربه کرده است، اظهار کرد: اندیشه و مضمون والای شعر او هم در قدیمیترین قالبهای شعری، نظیر قصیده بیانشده و هم در جدیدترین آنها مثل شعر سپید آمده است، که نشان میدهد وی در کنار اصل تعهد، به نیازهای روز جامعه نیز اشراف داشته و نیاز هر عصری را به فراخور ابزار آن دوره، بیان کرده است.
این دانشآموخته دکترای ادبیات فارسی افزود: ازنظر گرمارودی و با توجه به نیاز هر دورهای، زمانی صلابت قصیده برای ایجاد روحیهٔ مبارزه در میان رزمندگان و مردم، موردنیاز بود و گاه زبان ساده و بیتکلف شعر نیمایی. او بهخوبی نبض زمانه خویش را میشناسد و اشعار انقلابی وی در قالب سپید، انتخابی آگاهانه است برای جذب نسل جدیدی که مضامینش را در قالبهای نو جستجو میکند.
وی یادآور شد: وی برگزیده دومین دوره جشنواره بینالمللی شعر فجر است که علاوه بر این، بهپاس سالها خدمت در عرصه شعر انقلاب، نشان منتخب ششمین همایش چهرههای ماندگار در سال ۸۵ به وی اهدا شد. همچنین در سال ۱۳۹۳ نیز نشان جهادگر عرصه فرهنگ و هنر، افتخار دیگری بود که بر سینه شعر انقلاب سنجاق شد تا نشاندهنده شکوه شعری باشد که هم روایتگر سرخی خون شهدا و هم بیانگر روزنه سبز امید و پیروزی است.
استاد دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) با اشاره به دیگر افتخارات موسوی گرمارودی تأکید کرد: موسوی گرمارودی به سبب ترجمه ادبی کامل قرآن کریم، برنده کتاب سال شد و ترجمه نهجالبلاغه او نیز موردتقدیر همین رویداد فرهنگی قرار گرفت. همچنین کارنامه شعری گرمارودی مشتمل بر ۹ کتاب شعر با نامهای: عبور، در سایهسار نخل ولایت، سرود رگبار، چمن لاله، خط خون، دستچین، باران اخم، گزیده شعر نیستان، تا ناکجاآباد و گزیده شعر به انتخاب دیگر شاعر قزوینی بهاءالدین خرمشاهی است.
انتهای پیام
نظرات