به گزارش ایسنا، پایگاه خبری دویچهوله در گزارشی به مناقشه چین و کرهجنوبی بر سر استقرار سامانه دفاع موشکی آمریکایی «تاد» در خاک کره پرداخته است: "چین به «زورگویی به کرهجنوبی» و مداخله در سیاستهای امنیت ملی این کشور در زمینه استقرار سامانه دفاع موشکی آمریکایی «تاد» متهم شده است.
این سامانه که در یک زمین گلف سابق در جنوب سئول مستقر شده، برای رهگیری موشکهای بالستیک طراحی شده است. تاد کلاهک جنگی حمل نمیکند و با استفاده از انرژی جنبشی خود موشکها را نابود میکند.
از این سامانه به عنوان یکی از بهترین سامانههای دفاع موشکی یاد میشود.
یون سوک یول، رئیسجمهوری کرهجنوبی پیش از آغاز به کار خود متعهد شده بود که واحدهای تاد را افزایش دهد. در چهار ماهی که از آغاز به کار او میگذرد، هنوز این وعده محقق نشده است، اما این مسئله در دیدار اخیر میان پارک جین، وزیر خارجه کره جنوبی و وانگ یی، همتای چینی او مطرح شد.
این دو وزیر توافق کردند که سامانه تاد نباید مانعی بر سر راه بهبود روابط دوجانبه باشد. پارک تصریح کرد که استقرار این سامانه قرار نیست موضوع مذاکره باشد و صرفا مسئلهای «امنیتی و حاکمیتی در برابر تهدیدات موشکی و هستهای کره شمالی است».
با این حال، وزارت خارجه چین پس از این دیدار اعلام کرد که سئول متعهد شده تا استقرار این سامانهها را کاهش داده و به «سه نه» که رئیسجمهوری سابق کره جنوبی به آن متعهد بود، پایبند باشد. این سه خط قرمز چین شامل موارد روبرو است: واحدهای تاد افزایش نیابد، شبکه دفاع موشکی با آمریکا ایجاد نشود و سئول به صورت رسمی به اتحاد نظامی سهجانبه با آمریکا و ژاپن نپیوندد.
سئول به سرعت به این بیانیه وزارت خارجه چین واکنش نشان داد و گفت: دولت ما به روشنی بیان میکند که سامانه تاد یک ابزار دفاعی با هدف حفاظت از جان مردم کرهجنوبی و حفاظت در برابر تهدیدات موشکی و هستهای کره شمالی بوده و مسئله حاکمیتی امنیتی ماست که هرگز نمیتواند مورد مذاکره قرار گیرد.
یک روزنامه محافظهکار کره جنوبی در گزارشی بیان کرد که «سئول نباید تسلیم زورگویی چین شود» و مدعی شد که نگرانیهای مطرح شده از سوی چین «هیچ ارتباطی با پکن نداشته و سئول دلیلی برای پذیرش آنها ندارد».
این بیانیه همچینن مدعی شده است که پکن «تجاوزهای» کره شمالی را نادیده گرفته و در «منافع امنیتی کره جنوبی مداخله» میکند.
یک روزنامه کره جنوبی هم چین را به این متهم کرد که هنگام ابراز نگرانی دیگر کشورها نسبت به اتهامات نقض حقوق بشر در سین کیانگ یا سرکوب ادعایی دموکراسی در هنگکنگ و تهدید حمله به تایوان، از این کشورها میخواهد در «مسائل داخلی چین» دخالت نکنند، اما پکن به راحتی به کرهجنوبی درباره مسائل امنیت ملیاش «خط مشی» میدهد.
یک استاد مطالعات بینالملل دانشگاهی در سئول به دویچهوله گفت: درک نگرانی شدید چین از سامانه تاد سخت است، زیرا روابط پکن و سئول را مخدوش کرده و در عین حال، هیچ دستاوردی برای پکن ندارد. با این حال، این سامانه موشکی یک سمبل سیاسی برای چین است.
این مسئله مدتهاست که منبع اختلاف میان پکن و سئول است. چین از سال ۲۰۱۶ هشدار میدهد که استقرار سامانه تاد «منافع امنیت ملی برحق» سئول را از بین میبرد. پکن نگران این است که رادارهای پیچیده این سامانه پرتابهای موشکی چین را هم ردیابی کنند.
آمریکا و کره جنوبی اشاره میکنند که این سامانه ماهیت دفاعی داشته و کره جنوبی برای حفاظت از خود در برابر تواناییهای موشکی فزاینده کره شمالی، به آن نیاز دارد.
اما چین تغییر رویه نداده و گردشگرانش را از سفر به کرهجنوبی منع کرده و به ستارههای موسیقی کره جنوبی اجازه اجرای زنده در چین نمیدهد. پکن ماهیت تلافیجویانه این اقدامات را تکذیب میکند، اما بهرحال، این دو مسئله (گردشگری و ستارههای موسیقی کره جنوبی) از اجزای مهم اقتصاد این کشور هستند.
این استاد دانشگاه گفت، حزب کمونیست چین استقرار این سامانهها را در افکار مردم به تواناییهای نظامی سهجانبه با آمریکا و ژاپن ارتباط داده و آن را عاملی میداند که ممکن است عواقب بزرگی در پی داشته باشد.
او گفت: پکن لحن تند خود را در رابطه با موشکهای تاد حفظ میکند، گویا میخواهد به سئول بگوید که نباید فراتر از این برود، اما بعید است که یون سوک یول کوتاه بیاید. با این حال، مقامات کرهجنوبی نسبت به عضویت در «اتحاد نیمههادیها» به رهبری آمریکا و همچنین گفتوگوهای کارگروهها با حضور کشورهای عضو پیمان گفتوگوی چهارجانبه امنیتی هراس داشته باشند، پیمانی که میان استرالیا، ژاپن، هند و آمریکا تشکیل شده است.
نگرانیهای امنیتی چین
برخی میگویند که چین نگرانیهای امنیتی بهحق خود را داشته و صرفا خواستار برقراری مجدد یک سیاست است که ژاپن در زمان رئیسجمهوری سابق این کشور به آن متعهد بود.
هیوبین لی، یک استاد سیاست کره در دانشگاه ملی چانگنام گفت: در نهایت، تاید به چشم یک خطر نظامی علیه چین دیده میشود و آنچه آنها میخواهند، بر اساس وعدههای دولت قبلی سئول است.
او گفت: علاوه بر این، بر خلاف دولت قبلی، دولت کنونی سئول مشخصا بین آمریکا و چین، اولی را انتخاب کرده است. در این شرایط، چین راهی بجز تحت فشار قرار دادن کرهجنوبی ندارد و موشکهای تاد یکی از راههای اعمال این فشار است.
لی گفت: من باور ندارم که نقش سامانه تاد واقعا دفاع از کرهجنوبی در برابر تهدیدات کرهشمالی باشد. بلکه این سامانه در راستای منافع امنیتی آمریکاست. چین و آمریکا در یک وضعیت جنگ قدرت قرار دارند و مسئله استقرار سامانه تاد در کرهجنوبی، قطعا مسئله حساسی خواهد بود. باور دارم که مناقشه میان سئول و پکن ادامهدار خواهد بود، زیرا دولت یون سوک یول طرفدار آمریکاست."
انتهای پیام
نظرات