به گزارش ایسنا، امروز با افزایش وقوع حوادث شغلی، بیماریهای ناشی از کار نیز افزایش یافته و این موضوع به یک نگرانی بینالمللی تبدیل شده است. گزارشها نشان میدهد که همه ساله در جهان، بیش از یک میلیون نفر بر اثر حوادث ناشی از کار جان خود را از دست می دهند و عده بسیاری دچار آسیبهای جدی می شوند.
حادثه شغلی یا حادثه ناشی از کار به حادثهای گفته می شود که حین انجام وظیفه شغلی یا مرتبط با آن در داخل یا خارج از محل فعالیت رخ داده و جراحت، بیماری، صدمه یا فوت از جمله پیامدهای آن به شمار می رود.
موضوع صیانت از نیروی انسانی یکی از دغدغه های مهم وزارت کار به شمار میرود و وزارت کار تاکید دارد که کاهش حوادث شغلی و صیانت از نیروهای انسانی باید از رویکردهای مهم بازرسان کار باشد.
معاون وزیر کار می گوید: با وجود فعالیت ۸۰۰ بازرس کار در کشور به دلیل گستره واحدهای تولیدی توانایی رسیدگی به تمام امور میسر نیست اما با ظرفیتی که بسیج در اختیار دارد، میتوان از آن در زمینه پایش ایمنی و صیانت از نیروی کار کمک گرفت.علی حسین رعیتی فرد ـ معاون روابط کار وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی ـ در این باره می گوید: امنیت مشاغل با مشکلات بسیاری مواجه است به نحوی که سالانه حدود ۸۰۰ کارگر قربانی حوادث ناشی از کار می شوند و در ۱۳ هزار حادثه ناشی از کار، کارگران قربانی آسیبهای جسمی نظیر قطع عضو، قطع نخاع و مصدومیت می شوند.
وی ضمن اشاره به کمبود تعداد بازرسان کار در کشور، استفاده از ظرفیت بسیج در این خصوص را کمک کننده دانسته و می گوید: با وجود فعالیت ۸۰۰ بازرس کار در کشور به دلیل گستره واحدهای تولیدی توانایی رسیدگی به تمام امور میسر نیست اما با ظرفیتی که بسیج در اختیار دارد، میتوان از آن در زمینه پایش ایمنی و صیانت از نیروی کار کمک گرفت.
به گفته معاون روابط کار وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی، در حال حاضر مسئولان بسیج در کارخانجات آمادگی ارائه آموزشهای مورد نیاز ایمنی را به عنوان همیار ایمنی به کارگران دارند چرا که بسیاری از حوادث ناشی از کار به علت بی احتیاطی و نبود آموزشهای کافی صورت میگیرد لذا ظرفیت بسیج برای تشکیل کمیتههای حفاظت فنی در مراکز تولیدی میتواند کمککننده باشد.
برابر ماده ۹۵ قانون کار، نظارت مستمر بر حوزه ایمنی کار بر عهده کارفرمایان است که باید شرایط صیانت از کارگران را بهطور دقیق بررسی کنند.بر اساس گزارشها، بیشترین نرخ حوادث ناشی از کار در کارگاههای زیر ۲۰ نفر به ویژه کارگاههای ساختمانی دیده می شود که لازم است نظارتهای بیشتری در این خصوص اعمال شود.
حمید حاج اسماعیلی ـ کارشناس حوزه کار ـ در گفت وگو با ایسنا بر لزوم تقویت بازرسی کار تاکید کرده و درباره آمار ۸۰۰ هزار نفری بازرسان کار می گوید: به طور حتم حضور ۸۰۰ بازرس کار در تمام کشور نمی تواند جوابگوی نیاز گسترده کارخانهها و واحدهای تولیدی باشد و لازم است تا وزارت کار به تقویت تعداد بازرسان بپردازد.
او می گوید: با وجود آنکه در بحث کاهش حوادث کار تلاش شده تا ارائه آموزشها و عملکردها موفقیت آمیز باشد ولی همچنان با کمبود بازرسان کار مواجه هستیم و این مساله باعث شده تا بازرسی از کارگاهها هر شش ماه یکبار صورت گیرد و بازرسی ها به طور مداوم و مستمر نباشد.
این کارشناس افزایش آگاهی و رعایت نکات ایمنی توسط نیروهای کار را موجب کاهش آمار حوادث کار دانسته و می گوید: برای تقویت بازرسی کار می توان علاوه بر استفاده از ظرفیت انجمنها و تشکلهای کارگری، ارائه آموزشها را به آنها واگذار کرد؛همچنین آموزشهای مستمر نیروهای کار باید در دستور کار قرار گیرد و نظارت و بازرسی به طور مستمر انجام گیرد تا حوادث کار را شاهد نباشیم.
با استقرار دولت سیزدهم، اقدامات موثری در باز مهندسی حوزه ایمنی و سلامت شغلی مبتنی بر تحول ساختاری در سطح کلان ملی در حوزه ایمنی و بهداشت کار شکل گرفت.همچنین با همکاری مجلس شورای اسلامی، تصویب مقاوله نامه شماره ۸۱ سازمان بین المللی کار با موضوع "بازرسی کار در صنعت و تجارت" و مقاوله نامه شماره ۱۵۵ با موضوع "ایمنی و بهداشت شغلی" به عنوان محورهای راهبردی کلان ارتقای ایمنی و سلامت کار در سطح ملی محقق شد که نتایج این اقدامات در میان مدت در ایجاد و گسترش فرهنگ ایمنی و بهداشت کار پویا موثر خواهد بود.
به گزارش ایسنا، رعایت نکات ایمنی و تامین تجهیزات حفاظتی در محیط کار، گسترش و فعالسازی کمیتههای حفاظت فنی و بهداشت کار، بهبود و ترویج آموزشهای ایمنی و ارتقای فرهنگ ایمنی مبتنی بر آموزش از جمله راهکارهایی است که می تواند به کاهش حوادث ناشی از کار در واحدها کمک کند.
انتهای پیام
نظرات