دکتر محمدرضا مسرورچهر در گفت وگو با ایسنا، با بیان اینکه در ماه رمضان تغییراتی در رژیم غذایی افراد روزه دار ایجاد می شود، اظهار کرد: روزه به نوعی تحمل تشنگی و گرسنگی برنامه ریزی شده ای است که توسط شرع مقدس اسلام برای افراد واجد شرایط واجب می شود.
وی با اشاره به سه وعده غذایی صبحانه، ناهار و شام در حالت عادی، افزود: در روزه داری وعده صبحانه به قبل از اذان صبح تحت عنوان سحری و وعده شام به بعد از اذان مغرب تحت عنوان افطاری منتقل می شود و فقط یک وعده ناهار را حذف می کنیم.
این پزشک و متخصص طب سنتی ایرانی، با بیان اینکه در بسیاری از کشورها توجه چندانی به وعده ناهار نمی شود، تصریح کرد: در طب سنتی ایرانی نیز درباره وعده ناهار توصیه خاصی نمی شود. البته در ماه رمضان اینگونه طراحی شده که کم خوراک تر شویم و این کم خوراک تر شدن تا یک ماه ادامه دارد.
مسرور چهر، با اشاره به اهمیت خواب در ایام روزه داری، عنوان کرد: برای اینکه روزه خوبی بگیریم باید خوب بخوابیم و در زمان مناسب بخوابیم. متاسفانه برخی از افراد تا سحر بیدار می مانند و بعد از صرف وعده سحری تا نیمی از روز در خواب هستند که این روش شایع بسیار بد است.
وی ادامه داد: ماه رمضان فرصتی برای آرامش جسم و روح است و انتظار داریم بعد از ماه رمضان آرامش در وجود ما جاری شود، اما بر اثر همین بدخوابی ها معمولا حالت های عصبی و تنش زا در افراد ایجاد می شود و استرس پذیری شان بالا می رود لذا بهتر است بین ساعات ۲۲ تا ۲۳ شب به خواب رویم و حتما وعده سحری را صرف کنیم.
این متخصص طب سنتی ایرانی، در پاسخ به این سوال که «در وعده سحری چه بخوریم؟»، خاطرنشان کرد: کم کم روزها طولانی می شود و لذا باید وعده سحری وسیع تر از وعده افطاری باشد و غذاهایی که استفاده می کنیم دیرتر از معده رد شود تا در طول روز کمتر احساس گرسنگی کنیم. همچنین در وعده سحری نباید از غذاهای شیرین و زودهضم استفاده کنیم، زیرا فرد روزه دار خیلی زود گرسنه می شود.
وی بر استفاده کمتر از غذاهای گوشتی تاکید کرد و متذکر شد: از مصرف ماهی و چاشنی های شور نیز در وعده سحری پرهیز شود، زیرا ایجاد تشنگی می کند.
مسرورچهر، با بیان اینکه مصرف سبزی جات در وعده سحری توصیه می شود، اضافه کرد: سبزی جات آب را در زمان روزه داری نگه می دارد و فرد کمتر دچار تشنگی می شود.
وی با بیان اینکه از وعده سحری تا وعده افطاری ساعات طولانی است و تشنگی سبب خشک شدن مخاط می شود، گفت: بهتر است از آب داغ به همراه خرما برای باز کردن روزه استفاده کنیم تا با نرم شدن ترشحات پذیرش معده برای غذا فراهم شود. همچنین نان و پنیر و سبزی بعد از آب داغ و خرما توصیه می شود. به دلیل افت ویتامین و مواد معدنی بدن در ایام روزه داری استفاده از سبزی جاتی همچون نعناع و ریحان و ترخون و گشنیز و... توصیه می شود.
این متخصص طب سنتی ایرانی، فرنی و آش را نیز از غذاهای مقوی بدن دانست که باید دو ساعت بعد از وعده افطاری مصرف شود و تصریح کرد: مصرف میوه جات نیر به دو ساعت بعد از افطار موکول شود و بهتر است از میوه های فصل استفاده کنیم.
وی از جمله مشکلات روزه داران را کم کاری و تنبلی روده دانست و اظهار کرد: افرادی که زمینه یبوست دارند از غذاهای پرفیبر بخورند و قبل از خواب دو قاشق روغن زیتون مصرف کنند. مصرف انواع میوه عا به ویژه کیوی نرم و رسیده نیز توصیه می شود.
انتهای پیام
نظرات