نوید فلاحت در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اثرش با عنوان «پاویون گوهرشاد» که در جشنواره بینالمللی هنرهای شهری مشهد اجرا شده است، اظهار کرد: بنایی بسیار جذاب در مشهد به نام مسجد گوهرشاد وجود دارد که در دل حرم مطهر رضوی قرار گرفته است و غیر از قصهها و روایتهای مختلفی که از سازندگان و طراحان آن داریم، خود مسجد گوهرشاد هم اثری بزرگ و ملی به حساب میآید. این بنا در حوزه معماری اتفاقی جذاب است و قصههایی از آن به حوزههای فرهنگی و ارزشی مرتبط میشود و همه اینها دست به دست هم داد تا در جشنواره هنرهای شهری در نوروز ۱۴۰۱ در قالب یک پاویون تعاملی به قصه مسجد گوهرشاد بپردازم.
وی ادامه داد: در پاویون گوهرشاد واگیرههای اصلی مسجد گوهرشاد در سرستونها با گنبدی شیعی ترکیب شده و در دهانه ورودی به آبجکت ساختهشده متصل است و علامت بینهایت را نشان میدهد. کاشیکاریهای مسجد گوهرشاد را بهصورت انتزاعی در کار میبینیم. در این اثر در مجموع کار مدرنی با دستمایههای سنتی را شاهد خواهیم بود، اما نکتهای که دارد این است که با حضور افراد در پاویون و پیرامون آن میزان نور و رفتوآمدهای نوری تغییر پیدا میکند.
فلاحت تصریح کرد: همچنین با سنسورهای موجود تردد جمعیت رصد میشود و میتوان آمار حضور افراد را بهصورت خروجی دریافت کرد. دوربینی در سقف پاویون تعبیه شده است و با کمک هوش مصنوعی تعداد افراد را میشمارد و پیرو رفتارهای انسانی نورها را تنظیم میکند. همچنین در داخل پاویون کیوآر کد نصب کردیم و مردم با اسکن آن میتوانند به صفحات مجازی مرتبط دسترسی پیدا کنند.
وی با بیان اینکه در این کار به دنبال ارائه اثر هنری هوش اجتماعی بودیم، بیان کرد: میخواستیم آدمها بهدنبال رمزگشایی قابلیتهای اثر باشند و در واقع تلاش کردیم رفتار جدیدی را در قالب تجربهای جدید مهیا کنیم.
این هنرمند مشهدی بیان کرد: این پاویون در مرکز میدان شهدا به عنوان یکی از مهمترین میادین و عرصههای شهری ایران نصب و مردم توانستند به خوبی با آن ارتباط بگیرند.
وی با اشاره به نقاط ضعف و قوت این دوره از جشنواره، گفت: فراخوان امسال جشنواره هنرهای شهری مشهد نسبت به سالهای گذشته زودتر منتشر شد که از نقاط قوت این دوره جشنواره بود. هرچند امکان انتشار زودتر آن نیز مهیا بود و هنرمندان به طبع میتوانستند با فراغ بال بیشتری فعالیتهای هنری خود را برنامهریزی کنند. نکتهای که در فراخوان توجه من را به خود جلب کرد تا پس از مدتها در آن شرکت کنم تأکید بر تعاملیبودن جشنواره بود. در ایران هنر عمومی را عموماً بهعنوان المانهای شهری یا هنر شهری تشبیه میکنند. اینکه ما صرفاً برخی آثار دکوراتیو یا آثار مخصوص را که با آدمها فقط ارتباط دیداری برقرار میکنند خلق و در شهر جانمایی کنیم کاری بسیار زیبا و جذاب است، اما این جرقه رو به جلو جایی میخورد که مقداری کارها را نیز فعالتر و تعاملیتر کنیم و مشارکت مخاطبان و شهروندان را در اثر ببینیم.
فلاحت تصریح کرد: امکان حضور آدمها در فضای هنری غیر از اینکه به حضورپذیری شهروندان در کنار آثار هنری کمک میکند منش جدیدی از فکر کردن در شهر را هم بهوجود میآورد و این اندیشهای نو است که میتواند بیانگر این باشد که هر کنشی دارای واکنش است.
وی با بیان اینکه تعامل میان هنرمندان، مخاطب و اثر سهگانهای جذاب و نقطهقوت فراخوان امسال بود، خاطرنشان کرد: فکر میکنم این فراخوان به ویژه در بخش بینالملل متعالی است، زیرا فارغ از همه درگیریهایی که برای هنرمندان در حوزههای مالی اجرایی پیش میآورد نقطه آغازی درخشان در هنر شهری ایران است.
این کارشناس هنری بیان کرد: وقتی به سالهای خیلی قبل بازگردیم میبینیم که در سالهای آغازین جشنواره هنرهای شهری آبجکتهای ساده میدیدیم و خیلی جذاب بود و هنرمندان نیز آنها را میپسندیدند. هرچه به جلو آمدیم بیشتر به سمت کارهای مفهومیتر و متعالیتر وارد شدیم تا جشنواره به سمت حرفهایتر شدن پیش برود.
وی عنوان کرد: برای جشنواره هنرهای شهری مشهد هیچ نقطه پایان و نقطه شروعی قائل نیستم و آن را زنجیرهای همپیوند و تلاش مجموعهای از آدمها میدانم که مشهد را دوست دارند. آدمهایی که همواره در حال پیشرفتاند. در جشنواره امسال موضوع پاویونها هم بسیار جذاب و هم تلاشی برای گردآوردن آدمها در کنار هم بود و میتوان آنها را وعدهگاههای شهری دانست که به صورت موقت ایجاد شدند. این موضوع خیلی جذاب است و اینکه مفاهیم کانسپچو آل آرت اضافه شده نیز به جذابیت آنها افزوده است. استفاده از فناوریهای نوین و مباحث تعاملی در کنار مفاهیم شهروندی در دل پاویونها میتواند سبب ایجاد جذابیت در میان مخاطبان شود و در واقع فضامکانهایی در شهر خلق خواهد شد که حضورپذیری مردم را بیشتر میکند.
فلاحت با اشاره به تجربه استقبال مردم مشهد از المانهای جذاب شهری که حتی مفاهیم عمیقی در دل خود نداشتند، گفت: ما میتوانیم از طریق ابزار هنر تولید اندیشه کنیم و آن را به جریان دانش پیوند بزنیم و روز به روز آن را بهتر کنیم، اما در واقع این جزو وظایف ذاتی مدیریت امور هنری در شهرداری مشهد است. همنشینی آثار مختلف در کنار یکدیگر در پاویونهای نوروزی بسیار عالی است و من از طرفداران چندوجهی فضاهای شهری هستم و فکر میکنم که همپیوند بودن و چندوجهی بودن عناصر مختلف کمترین لطفی که دارد، تمرین تعامل و گفتوگو و همآفرینی است و جذابیت ویژهای در بر دارد.
وی با بیان اینکه تجمیعشدن هنرمندان در جشنواره هنرهای شهری مشهد در نوروز ۱۴۰۱ کاری مهم و بخش مهمتر آن تولید دانش و اندیشه است، افزود: جشنواره از تولید مقالات، ترجمه کردن و در اختیار گذاشتن و تجربهنگاری مقداری بهدلیل سختی کار غافل بوده است و فکر میکنم در کارهای پژوهشی باید بهتر عمل کنیم.
انتهای پیام
نظرات