به گزارش ایسنا، سردار بهمن کارگر در آیین اختتامیه نوزدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس که در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای عملیات خیبر و بدر، بیان کرد: شعار انقلاب اسلامی ایران یک شعار فرهنگی بود و در این ۴۳ سال در حوزه ادبیات و کتاب کارهای فرهنگی بزرگی انجام شده است. عزت ملی و اقتدار ملی دو مقوله مهم در انجام کارهای ما است.
وی ادامه داد: اقتدار باید در همه عرصههای علمی، سیاسی و معنی قابل مشاهده باشد و حوزه عزت ملی هم این مسأله باید در نظر گرفته شود. امام خمینی (ره)، مقام معظم رهبری ، خانواده شهدا و ایثارگران و ملت ایران از جمله مولفههای عزت ملی ما هستند. موضوع جهاد تبیین که مقام معظم رهبری به آن اشاره کردند نیز یک کار فرهنگی است.
رییس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس گفت: موضوع انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و مقاومت را نویسندگان باید به جوانان ما منتقل کنند. در مقابل موضوع تبلیغاتی که از سوی استکبار جهانی و رژیم صهیونیستی منتشر میشود باید در امور سلبی و ایجابی به آن توجه کنیم. نویسندگان ما باید در کنار انتقادها به دستاوردهای انقلاب هم اشاره کنند. ما اشکال و ایرادها را قبول داریم اما بزرگی دستاوردها هم غیرقابل انکار است. ادبیات نقش بیبدیلی در فرهنگ دارد.
سردار کارگر با اشاره به توجه به زبان فارسی توضیح داد: مقام معظم رهبری به حفظ زبان فارسی توجه ویژه دارند ما هم در کارهایمان باید به این موارد توجه کنیم. همچنین به ویراستاری، اولویت موضوعی، معرفی آثار، تولید کتاب برای کودکان، طراحی، قیمتگذاری و ترویج کتابخوانی باید توجه شود. اهمیت کتابخانهها را باید در نظر داشته باشیم.باید کتابخانهها و بازار نشر را با آثاری که چاپ میشوند تقویت کنیم.
وی تاکید کرد: کتابهایی فاخر و سطح ملی هستند و برخی کتابها در سطح محلی هستند و برای این کتابها هم باید تولید آثار داشته باشیم. ما به هر دو مقوله کمیت و کیفیت توجه خواهیم داشت.
سرهنگ عباس بایرامی رئیس سازمان ادبیات و تاریخ بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاعمقدس نیز در این مراسم گفت:بینالمللی کردن این رویداد فرهنگی و آغاز به کار دبیرخانه بیستمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس از امروز دو خواسته ما است.
وی یادآور شد: سیر برگزاری دوره نوزدهم از تیرماه با دریافت آمار درست کتابهای سالهای ۱۳۹۸ ـ ۱۳۹۷ از ۵ مرجع، (سازمان اسناد و کتابخانه ملی، خانه کتاب و ادبیات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، کتابخانه تخصصی موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاعمقدس، کتابخانه تخصصی حوزه هنری و کتابخانه ایثار و شهادت بنیاد شهید) آغاز شد و لیست اولیه کتب ۳۴۸۹ عنوان را نشان میداد که با راستی آزمایی و کنترل تخصصی به ۲۹۵۷ اثر رسیدیم. در مرحله بعد، از تمامی ناشران، نویسندگان و مجموعههای فرهنگی درخواست اثر نمودیم که خوشبختانه ۲۵۹۴ اثر به دبیرخانه رسید. سپس کتابها در تقسیمبندی مناسب در ۱۸ گروه داوری قرار گرفت و با احتساب داوران نشر و نیز داوران کتاب و کتابخوانی ۲۰ گروه داوری از بهترین اساتید و نویسندگان انتخاب شد.
سرهنگ بایرامی یادآور شد: نکته مهم درباره آمار، این است که در مقایسه با دوره هجدهم، موضوعات کتب مستند، پژوهشهای فرهنگی اجتماعی، پژوهشهای ادبی و هنرهای تجسمی با کاهش روبهرو بود، ولی در بقیه موارد افزایش داشته است. داوری کتب با حضور بیش از ۸۰ داور تا مقطع دیماه ادامه داشته و پس از آن زمینه برگزاری اختتامیه فراهم شده است و در آئین اختتامیه که با حضور فرهیختگان، نویسندگان، پیشکسوتان و خانواده معظم شهدا و مسئولین لشکری و کشوری برگزار میشود، به فضل خداوند تعالی از ۲۷ کتاب منتخب، ۴ ناشر، ۱ خادم نشر، ۲ داور، ۱ منتقد کتاب، ۲ فعال فرهنگی حوزه کتاب، ۱ نویسنده فعال، ۱ کتابخانه برتر و ۲ کتابدار تجلیل خواهند شد.
در ادامه، یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی با اشاره به سخنی از امام حسین (ع) توضیح داد: ارادههای معطوف به اصلاح و تغییر وضعیت سلطه در عالم ارادههای مقدسی هستند. انقلاب اسلامی ایران و دفاع مقدس به برکت اراده امام باعث ایجاد جمع ها و ارادههای واحد شد.
وی یادآور شد: اگر تاکید از سوی مقام معظم رهبری به بزرگداشت انقلاب اسلامی و دفاع مقدس وجود دارد برای گرامیداشت همین اراده اصلاح است. توجه به آثار دفاع مقدس یک ضرورت ملی است. آنچه در سالهای متمادی در ترویج فرهنگ و ادبیات دفاع مقدس شکل گرفته یک مقدمه واجب دارد که به آن کمتر توجه شده و ضرورت دارد که به گروه و جمع خوانندگان این آثار توجه کنیم. باید گروه و نهادهایی وجود داشته باشند که کارهای ترویجی انجام بدهند. بخشهای حاکمیتی و دولتی باید از گروههای مردمی در تولید، توزیع حمایت کنند.
احمدوند با اشاره به اینکه پر خوانندهترین آثار مکتوب مربوط به دفاع مقدس است توضیح داد: مردم در داخل کشور و بیرون از مرزهای از این آثار استقبال میکنند. اما ما نتوانستهایم از این فرصت گروههای مردمی کتابخوانی استفاده کنیم. آثاری که در دو سه سال اخیر در حوزه دفاع مقدس چاپ میشوند خوب است و از نظر کیفی پیشرفت داشته است. انتظار این بود در نخستین لایحه بودجه دولت مردمی توجه بیشتری به حوزه فرهنگ اختصاص مییافت اما متاسفانه در این زمینه خلأ ویژهای احساس میشود. امیدوارم این ضعف و خلأ پوشش داده شود تا حرکتهای مردی در این جریان استمرار و امتداد داشته باشند.
همچنین سید محمد حسینی معاون پارلمانی رییس جمهور در سخنانی کوتاه گفت: برگزاری این آیین کاری ارزشمند است و این آیین از تأکیدات مقام معظم رهبری است. اگر جریان کربلا روایت نمیشد نهضت امام حسین (ع) تحریف میشد. در حوزه دفاع مقدس هم این چنین به نظر میرسد. جای تشویق و ترغیب دارد که در زمینه دفاع مقدس خاطرات رزمندگان روایت شود. دولت مردمی هم از چنین اقداماتی حمایت خواهد کرد.
محسن شاهرضایی رییس هیئت داوران نوزدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس بیانیه پایانی این آیین را قرائت کرد. در بخشهایی از این بیانیه آمده بود: «حفظ هویت ملی با تولید آثار فاخر انتخاب شد تا نویسندگان و فعالان فرهنگی بیشتر به این موضوع توجه داشته باشند
آثار در ۲۰ گروه تقسیم بندی شد و ۲۹۵۷ عنوان دریافت شد. گروههای خاطره و مستند بیشترین ارسال را داشتند و کتاب های مرجع کمترین اقبال را به خود اختصاص دادند. همچنین شاهد رشد کمی در گروه مدافعان حرم را شاهد بودیم. توجه به ناشران، کتابخانهها و فعالان و منتقدان ادبی از ویژگیهای این دوره بودند.»
همچنین سرهنگ عباس بایرامی پیام سرلشکر محمد باقری رییس ستاد کل نیروهای مسلح به نوزدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس را قرائت کرد.
در پایان این مراسم از برگزیدگان نوزدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس و جمعی از خانواده شهدا از جمله شهید فخریزاده تقدیر شد.
آثار برتر نوزدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس (۱۳۹۸-۱۳۹۷)
گروه پژوهش ادبی
- کتاب «بیرمزگان» / اسماعیل محمدپور / بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس
گروه پژوهش نظامی - سیاسی - حقوقی
- کتاب «مراکز اقتصادی خوزستان در جنگ» / بهادر قیم / مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
گروه ترجمه
- کتاب «خاطرات ارتشبد نزار عبدالکریم فیصل خزرجی رئیس ستاد مشترک ارتش عراق در دوران صدام» / مترجم: محمدنبی ابراهیمی / آتشبار
گروه توطئههای داخلی
- کتاب «فرزند کردستان: خاطرات حجتالاسلام نورالدین حیدری» / محمدعلی صدرشیرازی / سوره مهر
گروه خاطره
- کتاب «قرارگاه سری نصرت: خاطرات عباس هواشمی» / عباس هواشمی» / سوره مهر
- کتاب «فرکانس ۱۱۶۰: اینجا آبادان؛ صدای مقاومت و ایستادگی هنا عبادان، صوت الصمود و التصدیر» / فضلالله صابری / سوره مهر
گروه زندگینامه داستانی
- کتاب «فهیمه: زندگینامه داستانی فهیمه محبی» / نفیسه ثبات / روایت فتح
گروه شعر و نثر ادبی
- کتاب «بر بال ققنوس: شعر انقلاب و دفاع مقدس» / رضا اسماعیلی / موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس
- کتاب «سنگ و فلاخن (مجموعه شعر)» / محمدحسین انصارینژاد / خط مقدم
گروه کودک و نوجوان
- کتاب «جزیره آفتابگردان» / مرضیه جوکار / بهنشر
- کتاب «پل جغاتو» / مجید محبوبی / بهنشر
گروه مدافعان حرم
- کتاب «برایم حافظ بگیر: مجموعه خاطرات سردار مدافع حرم شهید حاج شعبان نصیری» / زینب سوداچی / شهید کاظمی
گروه مدیریت هنری
- کتاب «ایام» / رسول خسروبیگی / راه یار
- مجموعه کتاب «روایت عشق» / مجتبی صالحی / سوره سبز
- کتاب «افسانه آشتی» / علی میری / جمکران
- کتاب «زیر نور مهتاب» / حمید اقدسی / سوره مهر
گروه مستند
- کتاب «یادداشتهای یک غواص: یادداشتهای هنرمند شهید محمدعلی معصومیان در جنگ ایران و عراق» / مصیب معصومیان / شهید کاظمی
- کتاب «هم نفس: سرگذشتنامه فرمانده لشکر ۲۷ محمد رسولالله (ص) سردار شهید سعید مهتدیجعفری ۱۳۸۴ -۱۳۳۷» / سیدحسن شکری؛ محمدامین مهتدی؛ شمیسا سبزیان؛ معصومه زهراکار / بیست و هفت بعثت
گروه مقاومت بینالملل اسلامی
- کتاب «پژوهشی تطبیقی در فقه مقاومت» / محمدمهدی آصفی / زمزم هدایت
گروه هنرهای تجسمی
- کتاب «عکاسان جنگ ایران و عراق ۱۳۵۹ - ۱۳۶۷، ساسان مویدی» / ساسان مویدی / انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس
گروه منابع و آثار مرجع
- کتاب «فرهنگ توصیفی اعلام شهدای استان مرکزی» / عبدالرضا ملکی / ستارگان سرزمین آفتاب
گروه تاریخ شفاهی
- کتاب «علی اسحاقی(جنگ الکترونیک)» / یدالله ایزدی / مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
- کتاب «تاریخ شفاهی علی اسحاقی(جنگ الکترونیک)» / علی اسحاقی / مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
در گروههای «پژوهش هنری»، «داستان و رمان» و «پژوهش فرهنگی - اجتماعی»، هیچ اثری بهعنوان برگزیده و شایستهتقدیر معرفی نشد.
ناشران برتر نوزدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس (۱۳۹۸-۱۳۹۷)
- ناشر برتر دولتی تهران / سوره مهر
- ناشر برتر دولتی شهرستان / انصارالرضا (ع)
- ناشر برتر خصوصی تهران / ایران سبز
- ناشر برتر خصوصی شهرستان / شهید کاظمی
- ناشر برتر نظامی / آتشبار
خادم نشر
- امیرشهریار امینیان
منتقد برتر
- کوروش علیانی
فعال فرهنگی(زنان)
- معصومه رامهرمزی
فعال فرهنگی(آقایان)
- حسن علاییفعال
نویسنده فعال
- بینش برهمند
داور منتخب دوره نوزدهم
- جهانگیر خسروشاهی
داور فعال
- مجید مختاری.
انتهای پیام
نظرات