به گزارش ایسنا، این همایش و نمایشگاه که گردهمایی بزرگ غیرآهنیها است، از امروز (دوشنبه) در هتل المپیک تهران آغاز شده و به مدت سه روز در قالب پنلهای تخصصی و نمایشگاه فعال خواهد بود. این همایش با همکاری شرکت ملی صنایع مس ایران و مجتمع صنایع آلمینیوم جنوب برگزار میشود.
پس از سخنرانیهای روز نخست توسط اردشیر سعدمحمدی (مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران)، عبدالحسین محرابیان (قائم مقام مدیرعامل شرکت مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب)، سعد عبدی( مدیر امور برنامهریزی و نظارت شرکت ملی صنایع مس ایران)، حمید رضا حمایت؛(مدیر عامل مجتمع سرب و روی مهدی آباد) و علیرضا طالاری (مدیر عامل مجتمع طلای موته)، میزگرد تخصصی بررسی استراتژی کلان کشور در معادن و صنایع معدنی با حضور وجیهاله جعفری (رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی و معاون وزیر صمت)، مصطفی موذنزاده، جعفر سرقینی، اردشیر سعد محمدی، محسن جلالپور و محمد رضا بهرامن (رئیس خانه معدن ایران) که همگی فعالان این صنعت هستند، برگزار خواهد شد.
همچنین در روز نخست این همایش، میزگرد تخصصی مهم ترین چالشهای صنایع فلزات غیر آهنی با حضور رضا محتشمیپور (معاون معادن و فناوری مواد وزارت صنعت، معدن تجارت)، مهدی کرباسیان (رئیس پیشین ایمیدرو)، ابراهیم جمیلی (رئیس کمیسون معادن و صنایع اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران) و بهرام شکوری (رئیس انجمن مس ایران) تشکیل میشود.
در ابتدای این همایش عنوان شد: با وجود ذخایر غنی معادن غیرآهنی در ایران هنوز سرمایهگذاری مناسبی در این بخش صورت نگرفته و جایگاه پایین در جذب سرمایهگذاری در توسعه زنجیره تولید فلزات غیرآهنی را به خود اختصاص دادهایم. جذابیتهای بسیاری در حوزه مس، سرب و روی، آلومینیوم، طلا و سایر فلزات غیرآهنی در کشور وجود دارد که میتواند مورد توجه سرمایهگذاران داخلی و خارجی قرار گیرد.
همچنین ذکر شد: هر گونه برنامهریزی برای توسعه این بخش از معادن و صنایع وابسته نیازمند تحلیل تحولات جهانی و نیازسنجی آینده به فلزات غیرآهنیست. نگاه بخشی به توسعه صنعتی در کشور یکی از چالشهای مهم بوده که همواره سدی بر سر راه توسعه فعالیتهای معدنی بوده است. بهتر است دولت در جزئیات توسعه بخش معدن ورود پیدا نکند و با عبور از تصدیگری اجازه دهد بخش خصوصی سهم بیشتری از توسعه داشته باشد.
در ادامه این همایش، اردشیر سعدمحمدی- مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران- اظهار کرد: رشد اقتصادی گستردهتر کشورهای جهان و تغییرات شدت مصرف، دو عامل اصلی رشد تقاضای فلزات و کالاهای اساسی در سالهای آتی است. کشورهای مطرح صنعتی جهان همچون چین و ایالات متحده آمریکا برنامهریزی بلندمدت و ویژه ای در زمینه سرمایهگذاری در صنعت مس تا سال ۲۰۲۶ داشتهاند.
وی افزود: آینده مس با اقتصاد جهان سبز همسو خواهد بود و شاهد ترویج سریعتر خودروهای الکتریکی و تسریع حرکت به سمت انرژیهای تجدیدپذیر با استفاده از مس هستیم. مهم ترین عنصر در راستای تحقق اقتصاد سبز، مس خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران اظهار کرد: رشد اقتصادی گستردهتر کشورهای جهان و تغییرات شدت مصرف، دو عامل اصلی رشد تقاضای فلزات و کالاهای اساسی در سالهای آتی است. کشورهای مطرح صنعتی جهان همچون چین و ایالات متحده آمریکا برنامهریزی بلندمدت و ویژه ای در زمینه سرمایهگذاری در صنعت مس تا سال ۲۰۲۶ داشتهاند.
وی در رابطه با آینده صنعت مس در جهان گفت: آینده مس با اقتصاد جهان سبز شکل مناسبی خواهد گرفت؛ چراکه جهان به سمت تولید خودروهای الکتریکی و انرژیهای پاک در حرکت است. مصرف کاتد مس در ۱۵ سال آینده به بیش از ۱۰ میلیون تن افزایش خواهد یافت که دلیل اصلی آن توسعه تولید خودروهای برقی در دنیا است.
این مدیر صنعتی-معدنی ضمن تاکید بر اینکه در جهت توسعه میادین گازی و افزایش تولید گاز به ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز است؛ خاطر نشان کرد: اما میتوان با سرمایهگذاری در انرژی خورشیدی صرفهجویی در هزینهها داشته باشیم. شرکتهای بزرگ مس دنیا برای تامین انرژی خود به سمت انرژیهای پاک رفته و سهم خود را از آلایندگی جهانی کاهش دادهاند؛ اگر به سمت استفاده از انرژیهای پاک حرکت کنیم، تا ١٠ سال آینده در صادرات مس به مشکل بر خواهیم خورد؛ چراکه صنعت مس ما آلاینده خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران ضمن اشاره به کاهش عیار مس در دنیا، توسعه صنعت مس را طی چهار سال آینده فرصت طلایی برای ایران دانسته و گفت: عیار معادن مس در دنیا کاهشی است اما در ایران توانستهایم حدوداً چهار میلیارد تن ذخایر جدید مس با عیار مناسب اکتشاف کنیم.
وی همچنین در رابطه با سرمایهگذاری در این صنعت گفت: شیلی در حال سرمایهگذاری برای ۲۷ میلیارد دلار است، در پرو ۸.۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری در حال انجام است و سرمایهگذاری در ایران حدود ۹ هزار میلیارد تومان بوده تا میزان تولید مس کاتد به ۶۰۰ هزار تن در سال برسد.ایران رتبه هفتم ذخایر مس در دنیا را دارد که عیار متوسط آن ۵۳ صدم درصد است که در حال برنامهریزی برای گرفتن رتبه ذخایر دنیا هستیم چرا که اکتشافات جدیدی صورت خواهد گرفت.
سعد محمدی اعلام کرد: تا پایان سال قیمت هر تن کاتد مس به ۱۱ هزار دلار خواهد رسید. در داخل نیز تولید مس تا پایان ١۴٠٠ به ۲۸۰ هزار تن خواهد رسید و صادرات مس به حدود ۱.۵ میلیارد دلار میرسد. امسال در بخش فروش و سود صنعت مس وضعیت بینظیری وجود داشت و طی پنج سال آینده به یکی از پنج شرکت بزرگ مس در دنیا تبدیل خواهیم شد و میزان فروش شرکت را تا سه میلیارد دلار افزایش خواهیم داد.
جای خالی ایران در بین ١۵ کشور دارای ذخایر طلا
در ادامه این همایش سعد عبدی-مدیر امور برنامهریزی و نظارت شرکت ملی صنایع مس ایران، با بیان اینکه ذخایر طلای جهان در مجموع ۵۵۴ هزار تن است که در میان کشورهای جهان، استرالیا در صدر قرار دارد، اظهار کرد: در این رده بندی متاسفانه ایران در بین ۱۵ کشور اول حضور ندارد. تولید طلای ما در سال ١٣٩٩ حدود ۱۰ تن طلا بوده است. نسبت به سالهای گذشته، در سال ۲۰۲۲ شاهد افزایش قیمت طلا در جهان هستیم که دلایل مختلف دارد. در بخش عرضه و تقاضا، بازار متعادل بوده است و از این جهت مشکلی وجود نداشته است.
وی همچنین در رابطه صنعت مس گفت: به علت کم شدن عرضه مس در جهان، قیمت آن افزایش داشته است. مشکلات به وجود آمده در شیلی به عنوان یکی از تولید کننده های اصلی و همچنین مسئله پاندمی کرونا جزو مهم ترین دلایل کاهش عرضه هستند. اوج رشد تولید مس معدنی در سال ۲۰۲۲ خواهد بود. در حال حاضر به دلیل کاهش مشکلات کرونا تولید مس افزایش داشته است.ضمن اینکه جنگ روسیه و اوکراین نیز بر قیمت فلز مس و سرب تاثیر داشته و منجر به افزایش قیمت آنها شده است.
عبدی در پایان تاکید کرد: معادن مس تولیدات جانبی همچون طلا و نقره هم دارند که سودآور است و لازم است به آنها توجه شود.
فعالیت ۸۰ درصد کارخانههای روی ایران کمتر از ظرفیت آنها
در ادامه این همایش، حمیدرضا حمایت - مدیرعامل مجتمع سرب و روی مهدیآباد- با بیان اینکه ذخایر روی دنیا ۲۵۳ میلیون تن است که ۱۲ میلیون تن آن در ایران وجود دارد، گفت: سهم ایران در استخراج روی ۳.۸ بوده و این در حالیاست که پنج درصد روی جهان در ایران قرار دارد. ۵۶ رصد کارخانههای روی ایران و ۸۰ درصد کارخانههای سرب کشور زیر ظرفیت کار میکنند که دلیل آن کمبود مواد اولیه است.
وی پیشنهاد کرد: بهتر است سرمایهگذاری در صنعت سرب و روی ایران به سمت اکتشاف و صنایع پاییندستی برود؛ با توجه به اتمام ذخایر انگوران و بهرهبرداری از معدن مهدیآباد در سال ۱۴۰۱، واحدهای تولید روی بایستی خود را برای فرآوری ذخایر روی سولفیدی آماده کنند. در حال حاضر سرانه مصرف روی در کشور ظرف میانگین پنج ساله، ۷۰۰ گرم در سال است اما این عدد در دنیا به دو کیلوگرم هم میرسد. اکنون ۲۰۰ هزار تن شمش روی در سال تولید میشود که ۲۷۰ هزار تن ظرفیت خالی وجود دارد. پیشبینی میشود میزان تولید روی در سال ۱۴۲۰ به ۶۰۰ هزار تن شمش برسد.
حمایت ضمن اشاره به اینکه باتریهای روی در آینده جایگزین باتریهای لیتیومی خواهند شد، خاطرنشان کرد: از این رو پیشنهاد میشود اکتشافات گسترده سرب و روی مدنظر قرار گیرد، از ظرفیتهای بخش خصوصی استفاده شود و به بازیافت پسماندها توجه شود.
الزام توسعه اکتشافات و شناسایی ذخایر جدید در حوزه فولاد و آلومینیوم
همچنین وجیهالله جعفری- رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، نیز در میزگرد بررسی استراتژی کلان کشور در معادن و صنایع معدنی چهارمین همایش و نمایشگاه چشمانداز صنایع فلزات غیرآهنی ایران و فناوریهای وابسته با نگاهی به تولید و بازار، اظهار کرد: توسعه زیرساختها از الزامات توسعه در حوزه معدن و صنایع معدنی است. طی سالهای گذشته ظرفیتسازی قابلتوجهی در بخش تولید انجام شد اما در حوزه زیربناها همچون تامین برق، آب، جاده، ریل و گاز ضروری است که اقدامات گستردهتری انجام شود.
وی افزود: در این زمینه ایمیدرو برنامههای خود را به سمت توسعه زیرساختها هدایت کرده که از جمله آنها میتوان به مشارکت در پروژههای انتقال آب خلیجفارس، توسعه ناوگان ریلی و طرح احداث ۱۰ هزار مگاوات برق اشاره کرد.
رییس هیات عامل ایمیدرو تامین مواد اولیه را از دیگر استراتژیهای کلان معدن و صنایع معدنی دانست و گفت: در حوزههای مس و طلا مشکلی در تامین مواد اولیه وجود ندارد و ذخایر کشفشده در این دو حوزه پشتوانه زنجیرههای بعدی(کنسانتره و شمش) است. اما در حوزههای فولاد و آلومینیوم نیاز به توسعه اکتشافات و شناسایی ذخایر جدید است. در حال حاضر ارزش برجای ذخایر تا ۱۳ میلیارد دلار افزایش و به ذخایر قبلی افزوده شده است.
معاون وزیر صمت همچنین واردات مواد اولیه از خارج کشور را از راهکارهای تامین مواداولیه خواند و گفت: بهرهبرداری بهینه از ذخایر کشفشده از دیگر الزامات توسعه است. ساماندهی، تجمیع اطلاعات و استفاده صحیح از دادهها در حوزه اکتشاف را در دستور کار قرار دادهایم.
جعفری در پایان اعلام کرد: پس از طی مراحل هزینهبر استخراج، اکتشاف، فرآوری و استحصال مواد معدنی، بایستی با استفاده از فناوریهای جدید، باطلهها را به ارزش افزوده تبدیل کنیم تا محصول جدید تولید شود.
انتهای پیام
نظرات