به گزارش ایسنا بنابر اعلام جعبه ابزار ذهنی، افراد زیادی را دیده اید که در میانسالی یا دوران بازنشستگی از زندگی خود راضی نیستند و می گویند اگر ده سال به عقب باز می گشتم، فلان کار را می کردم ولی حیف که هیچگاه نمی توان به آن دوران بازگشت. در این میان افرادی که خود را بهتر می شناسند، می توانند رضایت بیشتری از زندگی داشته باشند.
روش های خودشناسی و شخصیت شناسی
۱. آگاهی از صفات شخصیتی
سبک شخصیتی به این اشاره دارد که افراد چهگونه فکر میکنند، چه احساساتی دارند و چهگونه رفتار میکنند؟ شخصیت منحصربهفرد اشخاص از طریق صفات دائمی و الگوهایِ پاسخِ مشخصِ تفکر، احساس و رفتار آنان بروز مییابد. بر اساس ویژگیهای ذاتی افراد، ممکن است برخی از مشاغل، حرفهها، محیطهای کاری و فرهنگهای شرکتی، برای آنان مناسبتر از سایرین باشند. نمونههایی از خصوصیات شخصیتی متفاوت افراد عبارتاند از: سلطه گری – سلطه پذیری، معاشرت – کناره گیری، حسابگر – خودافشاگر، خودپسند – متکی به دیگران و....
می توانید برای آگاهی از شخصیت خود، از تست کتل در سایت جعبه ابزار ذهنی استفاده کنید.
۲. شناخت استعدادها
استعدادها نقاط قوت فرد و مجموعهای از تواناییهای طبیعی و سنجیدهشدهی عینی هستند که پتانسیل شخص را برای بهدستآوردن مهارتهای لازم جهت انجام شایستهی کارهای مختلف نشان میدهند. به طور کلی، استعدادهای افراد تا حدود ۱۴سالگی تثبیت میشوند و در طول عمر او بهنسبت پایدار میمانند. دستیابی به درک صحیحی از استعدادهای ذاتی خود، درمورد انواع کارها و محیطهای یادگیری یا عملکردی، که به موفقیت شغلی و رضایت شغلی منجر میشوند، بینش درستی را ارائه میدهد. بنابراین، درک استعدادها و تواناییها میتواند شما را به خودشناسی برساند و برای مشاغلی آماده کند که بیشترین پتانسیل موفقیت را در آنها دارید. در این شرایط، مسیر شغلی مناسبی را انتخاب میکنید که با تحصیل و گذراندن آموزشهای ضروری، بالاترین سطح مهارتهای موردنیاز برای آن را کسب میکنید.
۳. شناخت نقاط ضعف
معمولا از انجام کدام وظایف سرباز می زنید زیرا احساس می کنید که اعتماد به نفس لازم را برای انجام آن ندارید؟ اطرافیان شما چه چیزهایی را نقطه ضعف شما می دانند؟ عادتهای منفی شما چیست؟ آیا ویژگیهای شخصیتی خاصی دارید که شما را عقب نگه می دارد؟ نقاط ضعف خود را نیز مانند نقاط قوت از دید خود و از دید اطرافیان خود بررسی و شناسایی کنید. واقع گرا باشید. بهتر است که هر چه زودتر با واقعیتهای ناخوشایند مواجه شوید. همانطور که لازم است سبک شخصیت خود را بشناسید، آگاه شدن به نقاط ضعف، قدم مهم و اساسی ای در خودشناسی و تغییر است. بعضی تستهای شخصیت مثل تست میلون، نقاط ضعف و آسیبهای شخصیت را به خوبی نشان می دهند. یکی از این تست ها که می تواند به شما کمک شایانی در پیدا کردن طرحواره های ناسازگار کند تست طرحواره یانگ می باشد.
۴. آگاهی از ارزشها
برای پیبردن به ارزشهایتان از خودتان بپرسید که «چه چیزهایی برایم مهم هستند؟» در واقع، ارزشها معیارهایی هستند که به وسیلهی آنها چیزها و فعالیتهایی را میسنجید که در زندگی شخصی و کاری برایتان مهمترین هستند. ارزشها به عنوان قطبنمایی عمل میکنند که هنگام تعیین اولویتها و تصمیمگیری، فرد را روی آنچه بهواقع برایش مهم است، متمرکز میکنند. درنتیجه، هنگامی که کارهایی مطابق با ارزشهایتان انجام دهید و رفتاری متناسب با ارزشهای خود داشتهباشید، زندگی برایتان رضایتبخش خواهد بود.
فواید خودشناسی
۱. افزایش میزان شادی و رضایت از زندگی
اگر به زندگی عرفا و دانشمندان بزرگ نگاه کنید، خواهید دید در هر شرایط از زندگی راضی هستند و مشکلات و مصائب را جزیی از سفر زندگی می دانند. فردی که بخودشناسی رسیده است، برای جبران حقارت های درونی دست به موفقیت های عجیب و دستاوردهای بزرگ نمی زند تا تایید دیگران را کسب کند، بلکه اگر هدفی در ذهن دارد، مطابق با نیازها و ارزش های فردی خود است. بخشی از غصه های ما در زندگی ناشی از عدم شناخت خود و مقایسه زندگی خود با دیگران است.
۲. تصمیم گیری بهتر در زندگی
هنگامی که فردی به صلح درونی برسد، به طبع آن تصمیمات سنجیده و دقیقی می گیرد که در آینده دچار سرزنش نخواهد شد. هنگامی که خودتان را بهتر بشناسید، در انتخاب های خود به دقت عمل می کنید. بطور مثال شاید فردی تصمیم بگیرد یک ماشین لوکس داشته باشد و یا در یک رشته تحصیلی عالی به مدارج بالا برسد اما در پس زمینه ذهن خود، هدفش از این کار دیده شدن و فخر فروشی باشد. اما فردی که در روند خودشناسی است، از قضاوت دیگران نمیترسد و عزت نفس بالایی دارد.
۳. تحمل فشارهای زندگی
افرادی که خود را بخوبی نمی شناسند، در اتفاقات و مشکلات زندگی و یا انتقاد دیگران بسیار ناراحت و سرخورده می شونند. آنها هیچ انتقادی را نمی پذیرند و تلاش می کنند مشکلات و نقاط ضعف خود را بپوشانند. افرادی که خود را بخوبی شناخته اند، دیگران را نیز بخوبی درک می کنند و به آنها برچسب نمی زنند و سعی نمی کنند آنها را بی ارزش نشان دهند.
۴. خود کنترلی
خود کنترلی یا خودآگاهی نیز یکی از نتایج خودشناسی است. فردی که خودش را خوب می شناسد، بر رفتارها و هیجانات خود تسلط بیشتری دارد و هیچگاه دچار تردید نمی شود. او ارزش های فردی خود را بخوبی می داند و بر اساس آنها دست به تصمیم می زند.
انتهای رپرتاژ آگهی
نظرات