• شنبه / ۲۳ بهمن ۱۴۰۰ / ۱۲:۰۲
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1400112317879

رخنه تک چشم آبی در فرهنگ ایرانی

رخنه تک چشم آبی در فرهنگ ایرانی

ایسنا/قم چشم و نظر و چشم زخم موضوعی است که از گذشته‌های دور تا کنون دچار تحریف‌ها و آمیخته با خرافات شده است.

اصل موضوع چشم زخم اما در روایات نیز آمده و تاکیده شده است تا مومنین خود را از چشم زخم در امان نگه دارند ولی در هیچ منبع معتبری از علامت تک چشم برای حفاظت از چشم زخم یادی نشده است.

متاسفانه امروز چشم زخم با درآمیختگی خرافات که یک موضوع طبیعی در تمام کشورها است، به یک فرهنگ و باور تبدیل شده است و بسیاری معتقد هستند که با انداختن آویز تک چشم آبی رنگ می‌توانند از چشم زخم در امان باشند.

این علامت تاحدی به فرهنگ تبدیل شده که هیچ طبقه‌ای از جامعه از آن مستثنا نیست، بدین معنی که علامت تک چشم را می‌توان در آویز آیینه پیکان مدل 70 تا خانه‌ها و جواهرات تزئینی مشاهده کرد؛ درحالی که تاکنون هیچ دلیل و برهان محکم و قانع کننده‌ای مبنی بر رفع چشم خوردن از این وسیله ارائه نشده است.

اما اگر بخواهیم تاریخچه این علامت را بررسی کنیم باید به زمان پیش از میلاد حضرت مسیح و در یونان باستان برویم که در لوح‌های به جامانده از آتن چنین طلسمی برای رفع بدشناسی و حسادت استفاده می‌شده است.

گروهی دیگر نیز این علامت را نمادی از سوی فراماسون‌ها می‌دانند، زیرا این افراد به سبب علاقه‌ خود به شدت پیگیر استفاده از نماد خود در فرهنگ‌های مختلف هستند.

جالب است بدانیم، رنگ آبی که در اطراف این تک چشم استفاده می‌شود نیز رنگ مخصوص اجنه و شیاطین است؛ که به همین دلیل افرادی معتقد هستند که استفاده از این علامت می‌تواند نیروهای منفی و شیاطین را به داخل خانه‌ها جذب کرده و دارای آثار سوء است.

در قرآن کریم به صراحت از «چشم زخم» سخن به میان نیامده است ولی در روایات به این نیروی چشم و نظر اشاراتی شده است که در مقابل آن نیز سفارشاتی شده است که معروف‌ترین آن استفاده از آیه «وَ إِنْ یَکادُ الَّذینَ کَفَرُوا لَیُزْلِقُونَکَ‏ بِأَبْصارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّکْرَ وَ یَقُولُونَ إِنَّهُ لَمَجْنُونٌ؛ و آنان که کافر شدند، چون قرآن را شنیدند، چیزی نمانده بود که تو را چشم بزنند و می‌گفتند: او واقعاً دیوانه‏ است.» است.

رسول خدا(ص) نیز در خصوص آثار سوء و خطرآفرین چشم زخم فرمودند: بیش‌تر کسانی که از امت من از دنیا رفته‌اند، پس از قضا و قدر، با چشم‌زخم بوده است.

اگرچه در استفاده از مهره‌های آبی در دفع چشم زخم، مستند شرعی وجود ندارد و آیت الله نوری همدانی نیز در پاسخ به استفتایی درباره استفاده از مهره‌های آبی رنگ به عنوان دستبند، گردنبند یا آویز در منازل تأکید کردند که این مهره‌ها دارای هیچ مستند شرعی نیستند؛ و ممکن است بتوان برای برخی سنگ‌ها مانند عقیق، خواصی را برشمرد، اما درباره مهره‌های آبی‌رنگ، مستند شرعی وجود ندارد.

اما شایسته است مسلمانان که وظیفه تبعیت از خدا و رسول را دارند بجای استفاده از این علامت‌ها از آیات قرآن کریم بهره‌مند شوند چراکه توکل به خدا انسان را از شر تمام بلاها محفوظ نگه می‌دارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha