به گزارش ایسنا، شروع بخش صحنهای چهلمین جشنواره تئاتر فجر این مزیت را داشت که سبب شد پیرامون مجموعه تئاتر شهر سر و شکل قابل قبولتری پیدا کند.
عصر دیروز، یکشنبه ۱۷ بهمن ماه بخش صحنهای چهلمین جشنواره تئاتر فجر کار خود را با اجرای آثار نمایشی در تالار وحدت، مجموعه تئاتر شهر، تماشاخانههای سنگلج و ایرانشهر و تالارهای مولوی و حافظ آغاز کرد.
سر و سامان گرفتن نسبی فضای بیرونی مجموعه تئاتر شهر و حضور سفیر کشور بلغارستان در تماشاخانه سنگلج از جمله رویدادهای روز گذشته بود.
طبق وعدهای که از پیش درباره رعایت پروتکلهای بهداشتی داده شده بود، تبسنجی از تماشاگران به هنگام ورود به سالنهای نمایش انجام شد و بسیاری از سالنهای جشنواره پذیرای نیمی از ظرفیت صندلیهای خود بودند.
در نخستین روز از شروع کار بخش صحنهای جشنواره، تماشاخانه سنگلج میزبان نمایش «داستان زال» از کشور بلغارستان شد. این اثر نمایشی با کارگردانی النا پاناپوتوا بر اساس شاهنامه فردوسی و با حضور سفیر کشور بلغارستان، مدیر کل فرهنگی و امور ایرانیان خارج از کشور سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و مدیر کل هنرهای نمایشی روی صحنه رفت.
پیش از اجرای این نمایش، خانم نیکولینا کونوا سفیر بلغارستان در ایران در سخنان کوتاهی ابتدا به زبان فارسی از حضور تماشاگران ایرانی و بلغارستانی برای تماشای این نمایش قدردانی کرد و سپس سخنان خود را به احترام تماشاگران بلغارستانی حاضر در سالن به زبان بلغاری ادامه داد.
او که جزو ایرانشناسان دانشگاه صوفیه است، از برگزارکنندگان جشنواره تئاتر فجر و گروه اجرایی نمایش «داستان زال» قدردانی کرد و از جایگاه مهم هنر تئاتر گفت.
سفیر بلغارستان در ایران ابراز خوشنودی کرد که در جشنواره تئاتر فجر، اهمیت هنر تئاتر جشن گرفته میشود و این فرصت را داریم تا از تماشای نمایشهایی لذت ببریم که زمینه گفتگو میان فرهنگهای مختلف ایجاد میکنند.
او از سابقه طولانیمدت روابط دیپلماتیک ایران و بلغارستان نیز سخن گفت و یادآوری کرد که امسال سابقه این روابط به ۱۲۵ سالگی میرسد و حضور گروهی از بلغارستان در جشنواره تئاتر فجر گامی است موثر برای تبادل فرهنگی هر چه بیشتر.
این ایران شناس ابراز خوشحالی کرد که نمایشی بر اساس شاهنامه فردوسی در بلغارستان ساخته شده است و از اشتراکات فرهنگی ایران و کشورش سخن گفت.
او ابراز امیدواری کرد که تماشاگران ایرانی از تلاش هنرمندان بلغارستانی استقبال کنند چراکه تئاتر ایران جایگاه قابل قبولی دارد.
سپس محمدعلی کیانی، مدیر کل فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی که پیش از این رایزن فرهنگی ایران در بلغارستان بوده است، نیز یادآوری کرد که گسترش روابط فرهنگی میان دو کشور، نقطه قوتی است برای تحکیم روابط دیپلماتیک و اقتصادی.
او ابراز خوشنودی کرد که سالهاست در بلغارستان و در دانشگاه صوفیه کرسی ایرانشناسی وجود دارد و حدود ۳۰۰ ایرانشناس در آن فعال هستند و یادآوری کرد که سفیر بلغارستان در ایران هم یکی از همین ایران شناسان است.
کیانی همچنین ابراز خرسندی کرد که ادبیات ایران در بلغارستان شناخته شده و آثار ادبی کشورمان در این کشور ترجمه و منتشر شده است.
به گفته او، مردم بلغارستان خود را از نژاد ایرانیان میدانند و معتقدند به خطه خراسان تعلق دارند.
این مدیر فرهنگی همچنین یادآوری کرد که بلغارستان از سال ۲۰۰۷ جزو اتحادیه اروپاست و دروازه شرق به غرب محسوب میشود و از نظر استراتژیک، کشوری است بسیار مهم و از این جهت، روابط فرهنگی و اقتصادی با این کشور، فرصتی است طلایی.
در اجرای این نمایش، اسماعیلی مشاور وزیر در امور بینالملل هم حضور داشت.
اما سر و سامان گرفتن نسبی فضای بیرونی تئاتر شهر از مزیتهای برگزاری جشنواره تئاتر فجر است.
پیش از شروع این جشنواره گفته شده بود که فضای بیرونی این مجموعه که هیچ تناسبی با فضای یک مکان فرهنگی آن هم در جایگاه تئاتر شهر ندارد، سر و سامانی خواهد گرفت.
در حال حاضر کسانی که در اشکال گوناگون در فضای بیرونی تئاتر شهر و در مجاورت ایستگاه مترو خوراکی میفروختند، در غرفههایی مستقر شدهاند. ضمن اینکه بازار مکاره ضلع جنوبی هم جمعآوری شده است. این اقدامات البته جای خوشحالی دارد ولی همچنان این پرسش را هم ایجاد میکند که چرا در ایام خارج از جشنواره، چنین اقداماتی صورت نمیگیرد تا فضای بیرونی مجموعه تئاتر شهر این چنین زشت و تاسف برانگیز نباشد.
اجرای نمایشهای خیابانی در فضای باز تئاتر شهر همچون سالهای گذشته سبب تجمع رهگذران شده است و خوشبختانه به جای تجمع اراذل و اوباشی که امنیت رهگذران و مراجعان تئاتر شهر را به خطرمیانداخت، شهروندان و خانوادهها در این فضا به تماشای آثار خیابانی میایستند.
با این همه نخستین روز جشنواره تئاتر فجر به آرامی سپری شد و حاشیه چندان پررنگی نداشت.
انتهای پیام
نظرات