خبرگزاری رسمی کره شمالی (KCNA) گزارش داد که کره شمالی در تازهترین آزمایش از سری آزمایشهایی که بیانگر برنامههای موشکی پیشرفته این کشور است، روز ۲۷ دی دو موشک هدایت شونده تاکتیکی را به سمت دریای ژاپن شلیک کرد.
گزارش خبرگزاری رسمی کره شمالی یک روز پس از آن منتشر شده که ارتش کره جنوبی اعلام کرد همسایه شمالیاش دو موشک نوع بالستیک کوتاه برد را از فرودگاهی در پیونگ یانگ، پایتخت این کشور شلیک کرده است.
خبرگزاری رسمی کره شمالی همچنین اعلام کرد موشکهای هدایت شونده تاکتیکی توسط آکادمی علوم دفاعی در غرب این کشور آزمایش شد و به طور دقیق به هدف مورد نظر در سواحل شرقی اصابت کرد.
این آژانس گزارش داد هدف از این آزمایش، ارزیابی موشکهای هدایتشونده تاکتیکی در حال تولید و گسترش و بررسی میزان دقت این سامانه تسلیحاتی بود. این آزمایش دقت، امنیت و کارایی عملیات سیستم تسلیحاتی در دست تولید را تأیید میکند.
ارتش کره جنوبی بامداد روز دوشنبه، ۲۷ دیماه اعلام کرد که کره شمالی احتمالاً دو موشک بالستیک کوتاه برد را از فرودگاهی در پیونگیانگ به سمت شرق در چهارمین نمایش قدرت در سال جاری پرتاب کرد. گارد ساحلی ژاپن نیز اعلام کرد که پرتاب یک موشک احتمالاً بالستیک توسط کره شمالی را شناسایی کرده است.
این چهارمین آزمایش موشکی کره شمالی در سال جاری میلادی است. به نظر میرسد شلیکهای روز دوشنبه از پیونگیانگ بر تواناییهای در حال توسعه کره شمالی برای پرتاب موشک از سکوهای مختلف، از جمله قطارها، پایگاههای زیر زمینی و همچنین تأسیسات زمینی را تأکید میکند.
همچنین ایالاتمتحده در واکنش به این رخداد، از کره شمالی خواست تا فعالیتهای «غیرقانونی و بیثبات کننده» خود را متوقف کند.
برای بررسی اهداف کره شمالی از چنین آزمایشهایی، ایسنا با علی امیدی، عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان به گفتوگو پرداخته که در ادامه میخوانید:
بنبست مذاکرات، ماجراجویی نظامی کره شمالی را افزایش میدهد
امیدی گفت: یکی از اولویتهای دولت بایدن کنترل و مهار چین بوده است و آمریکاییها میدانند که بقای کره شمالی وابسته به سیاست چین و همسایگی با این کشور بزرگ است و به این موضوع توجه ویژه دارند. همانطور که اولویت اول دولت آمریکا مهار کرونا بود، اما اولویت دوم آنان مهار چین و در نتیجه کره شمالی است.
وی افزود: هر زمانی که مذاکرات آمریکا با کره شمالی به بنبست میخورد و کورسوی امید از بین میرود، ماجراجویی نظامی کره شمالی بیشتر میشود و سعی میکند از طریق آزمایش موشک و مانورهای نظامی قدرت خود را پروجکت کند و ابزارهای چانهزنی خود را در مذاکرات بالقوه آینده افزایش دهد. البته در نظام هرج و مرج بینالمللی کشورها با دشمنان زیادی مواجه هستند که تقویت نیروی نظامی را اجتنابناپذیر میکند و کره شمالی از این امر مستثنی نیست.
حضور نظامی آمریکا در دریای چین تهدیدی برای کره شمالی است
این کارشناس روابط بینالملل تصریح کرد: رژیمهای اقتدارگرا از دو طریق اتکا به زور و شاخصهای قدرت و اتحاد با کشورهای همسو سعی میکنند تهدیدات بالقوه را از بین ببرند و بقای خود را تضمین کنند. اکنون رابطه چین و روسیه با کره شمالی حسنه است و هرچه تنش آمریکا با روسیه و چین افزایش پیدا کند گرایش این دو کشور به کره شمالی افزایش مییابد و از این مکانیسمها و ابزارها کره شمالی قصد دارد تهدیدات بالقوه خود را افزایش دهد و به جهان نشان دهد کشور قدرتمندی است.
امیدی ادامه داد: کره شمالی سعی میکند با سلاحهای جدید و پیشرفتهتر از گذشته، قدرت تخریبی خود را افزایش دهد. از سویی دیگر کره شمالی خطر را احساس کرده است، چراکه حضور نظامی آمریکا در دریای چین برای مهار این کشور افزایش یافته است. حضور نظامی بیشتر آمریکا در دریای چین تهدیدی بالقوه برای کره شمالی محسوب میشود و به نوعی این حضور قوت قلب برای کره جنوبی و ژاپن است. به همین دلایل کره شمالی با انجام مانورهای نظامی و به رخ کشیدن قدرت موشکی خود سعی میکند همیشه آمادگی خود را نمایش دهد.
وی افزود: یکی از آزمایشهای موشکی کره شمالی در قطار در حال حرکت انجام شد که این امر فناوری بالایی را طلب میکند. وقتی سامانه موشکی در حال حرکت و با دقت زیاد به هدف مورد نظر پرتاب میشود باید فناوری بالایی داشته باشید. کره شمالی با انجام این آزمایشها قصد دارد این پیام را به آمریکاییها بدهد که ممکن است شما بتوانید سامانههای پرتاب موشک ما را هدف قرار دهید، اما ما هم درجا نمیزنیم و روز به روز در حال پیشرفت هستیم و سامانههای موشکی خود را در قطار در حال حرکت مستقر و با دقت پرتاب میکنیم.
این استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان، گفت: ممکن است آمریکا توانایی نابود کردن این سامانههای در حال حرکت را داشته باشد، اما به هر حال معادلات نظامی را برای این کشور سخت و پیچیده میکند. در نتیجه با تیره شدن دورنمای دیپلماسی موضوع قدرتنمایی نظامی افزایش پیدا میکند.
امیدی در پاسخ به این سؤال که کره شمالی با انجام این آزمایشها میتواند امتیازی از غربیها بگیرد؟ اظهار کرد: فشارهایی که آمریکا در زمان دونالد ترامپ بر ایران وارد کرد و بعد از به شهادت رساندن سردار سلیمانی، کشور در آستانه برخورد نظامی با آمریکا قرار گرفت و کارشناسان این برخورد نظامی را اجتنابناپذیر میدانستند که به دلایلی آمریکا به حمله ایران به پایگاه «عین الاسد» واکنش نظامی نشان نداد. اما کره شمالی چنین وضعیتی را تجربه نکرده که یکی از دلایل آن داشتن بمب هستهای است.
بازدارندگی یکی از اهداف کره شمالی است
وی خاطرنشان کرد: آمریکا به هر حال میداند که کره شمالی بمب هستهای دارد و به نوعی از حمله نظامی به این کشور هراس دارد. بنابراین انجام این مانورها و داشتن بمب اتمی برای کره شمالی بازدارندگی ایجاد کرده است. هر زمانی دیپلماسی با بنبست مواجه شده است کره شمالی باید برای بقای خود از این ابزارهای جدید رونمایی و در این زمینه برای رسیدن به ابزارهای جدیدی تلاش کند. به هر حال فایده این آزمایشهای موشکی برای کره شمالی مصونیت در برابر تهاجم خارجی است.
این استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان، گفت: داشتن چنین تواناییهایی سبب شده که آمریکا برای مذاکره با کره شمالی احساس نیاز کند و به نوعی قدرت چانهزنی کره شمالی با انجام این آزمایشها بالا میرود. آمریکاییها به همین دلایل احساس خطر کرده و استدلالشان این است که باید پرونده هستهای کره شمالی را مدیریت کنند.
امیدی افزود: کره شمالی دارای ساختار سیاسی کاملاً بسته است که این امر در درستی اطلاعات ابهام ایجاد میکند. اطلاعرسانی این کشور شفاف نیست و رژیمهای اقتدارگرا همیشه سعی میکنند چهره مثبتی از خود به جهان ارائه کنند. بنابراین امکان راستی آزمایی اطلاعات وجود ندارد، اما بدون شک کشوری که تجارت خارجی و صادرات ندارد و چند دهه است که تحریمهای شدید را تحمل میکند، اقتصاد روبه رشدی نخواهد داشت.
وی ادامه داد: کره شمالی نظام اقتصادی متمرکز دارد و در تاریخ ثابت شده که چنین اقتصادهایی غیر پویا هستند. به همین دلیل است که مسئولان این کشور گاهی به دیپلماسی گرایش نشان میدهند، چراکه همین فشارهای اقتصادی ممکن است بقای سیاسی حکومت این کشور را با چالش مواجه کند.
دغدغه اصلی نظامهای اقتدارگرا بقای رژیم است
این استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان، گفت: نقش نظام سیاسی در تعریف منافع ملی تأثیر زیادی دارد و درباره مذاکره کره شمالی با آمریکا این دولت آمریکا بود که به وعدههای خود عمل نکرد و باعث فسخ قرارداد شد. اگر به وعدههای خود پایبند بودند شاید کره شمالی مسیر دیگری را میپیمود. کره شمالی مشخصات نظام اقتدارگرا را دارد و دغدغه اصلی چنین حکومتهایی بقای رژیم سیاسی حاکم است. در نتیجه این آزمایشهای موشکی با همین هدف انجام میشود.
امیدی ادامه داد: این در حالی است که در نظامهای دموکراتیک این رویه وجود ندارد. البته احزاب در این نظامها دغدغه پیروزی در انتخابات را دارند و رئیس جمهور در چنین کشورهایی نمیتواند استبداد رأی داشته باشد و نهادهای مدنی و دموکراتیک میتوانند نظر خود را اعمال کنند.
انتهای پیام
نظرات