• شنبه / ۲ بهمن ۱۴۰۰ / ۰۷:۱۵
  • دسته‌بندی: حقوقی و قضایی
  • کد خبر: 1400102921993
  • خبرنگار : 71429

حجتی: تخریب ابنیه غیرمجاز در اراضی کشاورزی و باغات، اجرای ناقص قانون است

حجتی: تخریب ابنیه غیرمجاز در اراضی کشاورزی و باغات، اجرای ناقص قانون است

یک کارشناس مسایل حقوقی گفت: مبارزه با تصرف اراضی ملی و تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغات باید مبتنی بر سیاست های پیشگیرانه و توأم با اجرای دقیق قانون بالاخص در حوزه خرد شدن اراضی کشاورزی و باغات و نظارت دقیق دستگاه های ذی ربط بر حفظ کاربری آنها باشد.

سیدمهدی حجتی در گفت وگو با ایسنا در رابطه با سخنان اخیر رئیس قوه قضائیه دایر بر وجود یک رویه نادرست، غیرمنطقی و هزینه‌زا در زمینه تخریب و قلع و قمع ابنیه غیرمجاز گفت: در قانون حفظ کاربری اراضی و باغها، تخریب و قلع و قمع ابنیه غیرمجازی که در زمین های کشاورزی و باغات احداث شده اند تجویز شده لیکن قلع و قمع ابنیه غیر مجاز، اجرای ناقص قانون است و هیچ انطباقی با اراده قانونگذار ندارد.

این وکیل دادگستری با اشاره به اینکه ادارات جهاد کشاورزی در زمینه اجرای قانون حفظ کاربری اراضی و باغها فقط جزئی از قانون را که تخریب و قلع و قمع بناهای احداثی غیرمجاز را تجویز کرده اجرا می کنند، افزود: در همان قانون تصریح شده که وضعیت زمین بایدبه حالت اولیه اعاده گردد یعنی اگر کاربری سابق زمین، سابقاً کشاورزی بوده باید مجدداً به وضعیت قابل کشت اعاده گردد و اگر باغ بوده است به زمینی مثمر و یا حداقل با قابلیت غرس اشجار مثمر اعاده شود؛ در حالیکه در عمل شاهد آن هستیم که ادارات جهاد کشاورزی صرفاً ابنیه غیرمجاز را تخریب و تلّی از نخاله های ساختمانی را در محل بر جای می گذارند و متعاقباً هیچ اقدامی برای اعاده زمین به وضع اولیه صورت نمی گیرد و مجدداً پس از مدتی، همان مخروبه ها توسط مالکین یا سایرین، به ساختمان های جدیدی بدل می گردند و این دور باطل ادامه پیدا می کند.

این عضو هیأت مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز گفت: واقعیت آن است که وقنی از تغییر کاربری یک زمین کشاورزی یا باغ پیشگیری به عمل نیاید و در این اراضی، ساخت و ساز صورت گیرد؛ دیگر هیچگاه این اراضی به حالت سابق اعاده نخواهند شد؛ زیرا هم به لحاظ بتن ریزی و استفاده از مصالح ساختمانی و هم به واسطه افراز و خرد شدن این اراضی و قطع اشجار مثمر، ماهیت و کارکرد آنها تغییر کرده و این اراضی برای همیشه قابلیت کشت و زرع و استحصال میوه و محصولات کشاورزی را از دست می دهند و تخریب ابنیه احداثی در آنها، صرفاً چهره و سیمایی زشت به مناطقی که در آنها ساخت و ساز غیرمجاز صورت گرفته، می دهد و سرمایه های زیادی که برای احداث این ابنیه صورت گرفته را نابود می کند.

حجتی اضافه کرد: مبارزه با تصرف اراضی ملی و تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغات باید مبتنی بر سیاست های پیشگیرانه و توأم با اجرای دقیق قانون بالاخص در حوزه خرد شدن اراضی کشاورزی و باغات و با نظارت دقیق دستگاه های ذی ربط بر حفظ کاربری آنها باشد.

وی افزود: متأسفانه در عمل شاهد هستیم که به لحاظ وجود فساد اداری در برخی از اجزاء دستگاه های ذی ربط، ناظرین به وظیفه خویش برای جلوگیری از خرد شدن اراضی کشاورزی و باغات و نیز ساخت و سازهای در حال انجام عمل نمی کنند و برخی شوراهای روستا نیز به وظایف خویش برای همکاری با ادارت جهاد کشاورزی عمل نکرده و از آن چشم پوشی می کنند و در نتیجه پس از آنکه فردی با صرف هزینه های زیاد مبادرت به احداث ویلا یا ساختمان می کند و حتی موفق به دریافت انشعابات آب و برق و گاز نیز می شود، تخریب این ابنیه که باید آخرین راه برای مبارزه با تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغات باشد به عنوان راهکار اصلی و اولیه در دستور کار ادارات جهاد کشاورزی قرار می گیرد که همین رویه مورد انتقاد ریاست محترم قوه قضائیه قرار گرفته است.

این وکیل دادگستری با اشاره به اینکه جرم تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغها در زمره جرایم مشهود است، گفت: پیشگیری از جرم در جرایم مشهود به مراتب آسان تر از پیشگیری از جرایمی است که در مرئی و منظر عموم انجام نمی شود و معلوم نیست چرا در حالیکه همه روزه اراضی کشاوری و باغها قطعه بندی و دیوار کشی و تقسیم می شوند، هیچ مرجعی مانع از چنین اقداماتی نمی شود و دفاتر اسناد رسمی نیز با تنظیم اسناد مشاعی، نسبت به انتقال این اسناد به صاحبان جدید آنها اقدام و  خرد شدن اراضی کشاورزی و باغات را تسریع می کنند؛ در حالیکه می توان با ایجاد ممنوعیت قانونی، مانع از انتقال مشاعی ازاضی کشاورزی و باغات شد و با استفاده از ناظرین، جلوی تغییر کاربری را از همان ابتدا گرفت.

حجتی در پایان گفت: قانون حفظ تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغ ها، نواقص زیادی دارد که ضروری است توسط مجلس شورای اسلامی مورد اصلاح قرار گیرد و با دید واقع گرایانه تری به موضوع تغییر کاربری نگریسته شود. بدیهی است در طول بیش از دو دهه ای که از اجرای این قانون و اصلاحات سال 1385 آن می گذرد، ثابت شده که این قانون فاقد جنبه بازدارندگی است و انطباقی با واقعیات موجود ندارد و درعمل به لحاظ فقدان زیرساختهای لازم برای اجرای این قانون و نیز ابزارهای نظارتی و همچنین از بین رفتن فرصت ها کشاورزی و باغداری در برخی از مناطق به لحاظ خشک سالی و به صرفه نبودن انجام کار کشاورزی و باغداری مکرراً مورد نقض قرار می گیرد.

به گزارش ایسنا، حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای رئیس قوه قضاییه  در نشست شورای عالی قوه قضاییه در روز دوشنبه ۲۷ دی ماه  به یک رویه نادرست، غیرمنطقی و هزینه‌زا اشاره کرد و گفت: اینکه با صرف هزینه‌های بسیار و مصالح ساختمانی مرغوب، پس از تصرف اراضی یا تغییر کاربری آن‌ها یا در حاشیه و بستر رودخانه‌ها، یک بنای مجلل یا مکان تفریحی نظیر هتل و رستوران مقابل چشمان دستگاه‌های مسئول و ناظر احداث شود و سپس دستگاه‌های ذی‌ربط مبادرت به قلع‌وقمع و تخریب آن بنا کنند، رویه درستی نیست و به‌سرعت باید برای تغییر این رویه تدابیر و اقدامات لازم اتخاذ شود.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۱۱-۰۲ ۱۰:۲۰

همان آدمهایی که حکم تخریب دارند زمان احداث این ابنیه رشوه فراوانی دریافت کرده اند

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۰۲ ۱۳:۴۸

دقیقا درست می فرمایید.

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۰۲ ۱۶:۲۲

درست میفرمایین ، بعد واسه همین بنای غیرمجاز آب و برق و گاز میگیرن.

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۰۲ ۱۲:۰۱

از اول نباید اجازه دهند که ساخته شود و باید با پرسنل شهرداری و اداره جهاد کشاورزی که چشم پوشی میکنند برخورد شود.

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۰۲ ۲۰:۰۹

واقعاً درست میگویید نباید بنای ساخته شده رو تخریب کردن اشتباه است بلکه نباید اجاره داد زمین تفکیک شود

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۰۳ ۰۱:۴۱

تبر را باید درب خانه گرفت نه توی جنگل

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۰۳ ۰۲:۱۱

باید دولت زمینه جذب سرمایه رافراهم کند تا سرمایه سرگردان در دست مردم نباشد که بخواهد از طریق ویلا سازی کسب درامد کند

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۰۳ ۰۶:۳۰

خداوکیلی چند سال من همین غصه رو می خورم این کار تشییع اموال مملکت است

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۰۳ ۰۹:۲۴

چرا مسائل را ریشه ای حل نمی کنید. علل ساخت ویلا. علل فروش زمین کشاورز. عدم سوددهی زمینهای مشاورزی. صرف اینهمه سرمایه وبعد تخریب ونخاله. واقعا نمدانید از روانشناسان وجامعه شناسان مشورت بگیرید.

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۰۳ ۲۲:۴۰

دقیقا این یک روند اشتباه و ضربه شدید به اقتصاد کشور هستش باید همه حریم و حدود مشخص شود بناهای ساخته شده مشخص باشد و هیچ امکانات دولتی از این تاریخ به بعد واگذار نگردد نه با تخریب و بگیر و ببند

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۰۴ ۱۷:۳۶

البته ویلا سازی با ساخت اتاقک نگهبانی فرق میکند که متاسفانه اونم تخریب میشه و صد در صد اشتباه

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۰۴ ۱۷:۵۴

پس به هیچ عنوان تخریب راه حل درستی نمیباشد و در صورت تخریب دیگر مالک حتی رغبت کاشت درخت را هم از دست داده و زمین متروکه باقی میماند.البته ویلا سازی به هیچ عنوان صحیح نیست و باعث تغیر بافت منطقه میشود.

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۰۴ ۲۰:۵۳

آیا این درست است که باغداری یا کشاورزی برای استراحت خود یا خانواده‌اش ساختمانی تعبیه کند و آن مورد تخریب قرار بگیرد؟ اما سرمایه داری با پارتی و پارتی بازی کاربری زمین را تغییر دهد

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۰۵ ۱۷:۱۷

آیا نباید قانون اصلاح شود ؟ ویلای هزار متری کجا و توالت دو متری کجا؟ آیا در زمینی که کشاورز مشغول کار است وتگرگ می‌بارد وتا چند صد متری سقفی نیست یک سرپناه را خراب می‌کنند باید با دریافت مبلغ جریمه حداقل تا دوسه متر جهت انبار و توالت حقی قائل شد