«حمید مشتاقیان» در گفتوگو با خبرنگار ایسنا در رابطه با این مجموعه تاریخی، اظهار کرد: تعداد کوشکهای شهرستان فراوان است که از جمله آنها عزتآباد، دولتآباد و امیدسالار است ولی تعداد پنج مورد از آنها در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
وی در مورد مجموعه عزت آباد، یادآور شد: کوشک، قلعه و باغ عزتآباد در جوار یکدیگر بنا شده و زمینهای مزروعی و باغی بسیاری اطراف آنها بوده است که بخش زیادی از این محدودهها امروز از بین رفته است.
مشتاقیان افزود: عزتآباد نام قناتی است که باغات و زمینهای زراعی از آن سیراب میشده و به نظر میرسد نام کوشک و قلعه نیز از آن برگرفته شده باشد.
وی به تخلف انجام شده در سالهای گذشته در محدوده کوشک اشاره کرد و گفت: متأسفانه در سالهای گذشته در حریم و عرصه بنا اقداماتی جهت حفاری فاضلاب و ایجاد راه دسترسی رخ داده است که بر طبق ماده ۵۵۸ قانون مجازات اسلامی، خلاف قوانین بوده و میراث فرهنگی همچنان پیگیر این موضوع است.
این مسئول با تأکید بر اینکه جهت هرگونه تغییر و تحولی در محدوده و حریم بناهای تاریخی باید از میراث فرهنگی استعلام شود، ابراز کرد: قلعه عزتآباد با مساحت هفت هزار مترمربع در ۳۰ شهریور ۱۳۹۴، کوشک با مساحت دو هکتار در سال ۱۳۸۶ و حریم هر دو بنا با مساحت پنج و نیم هکتار در سال ۱۳۹۹ به ثبت ملی رسیده است.
مشتاقیان تصریح کرد: بناهای نامبرده قطعاً از نظر تاریخی و میراثی دارای ارزش بوده و به ثبت ملی رسیده و این بناها در حمایت قانونی است و نمیتوان برخلاف قانون اقدامی انجام داد.
وی در رابطه با اقدامات مرمتی و حفاظتی از بنای کوشک عزتآباد، اذعان کرد: متأسفانه اعتبارات مربوط به حوزه مرمت بسیار ناچیز بوده و میراث تاکنون طی دو مرحله توانسته است مرمت اضطراری و استحکامبخشی بنا را انجام دهد. ضمن این که با توجه به اینکه کوشک دارای مالک شخصی است، مالک نیز باید بخشی از مرمت را انجام دهد.
رئیس میراث فرهنگ ابرکوه در پایان متذکر شد: به طور کلی، مجموعه باغ و عمارتهای مرتفع منحصربهفرد، حصار و محدوده کشاورزی، کوشک گفته میشود و در واقع کوشکها، مجموعههایی کشاورزی، باغی و تفریحی محسوب میشوند که غالباً نیز در دو طبقه ساخته میشده تا اشرافیت کامل بر باغ داشته باشند.
انتهای پیام
نظرات