به گزارش ایسنا بنابر اعلام پارسمان سازه، میکروسیلیس، سیلیکافیوم یا میکروسیلیکا بصورت زیر تعریف میگردد:
مطابق تعریف ACI (موسسه بتن آمریکا)، میکروسیلیس مادهای تحت عنوان سیلیس غیربلوری بسیار ریز میباشد که در واقع حاصل محصول جانبی تولیدی در کورههای قوس الکتریکی کارخانجات تولید فروسیلیس، آلیاژهای سیلیسیم یا سیلیسیم فلزی است. میکروسیلیس، پودری خاکستری رنگ، تا حدی شبیه سیمان پرتلند یا است که غالبا دارای اندازهی ذرات آن زیر ۴۰ میکرون میباشد.
فرآیند تولید
مواد پخته شده در کورههای کوس الکتریکی پس از ذوبگیری در محوطه تعبیه شده در کارخانجات ریخته میشود. پس از سرد شدن و خرد شدن، این مواد جهت سایز بندی، درون سنگ شکن ها منتقل میشود. گرد و غبار حاصل از این خردایش بوسیله کانالها و فیلترهای تعبیه شده به سیلوهای ذخیره سیلیکافیوم منتقل شده و سپس جهت ارائه به بازار درون جانبو بگهای مخصوص بستهبندی میشود. فرآیند تولید پودر میکروسیلیس بصورت اجمالی و شماتیک در شکل زیر نمایش داده شده اس ت.
ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی میکروسیلیس
۱– شکل ذرات
میکروسیلیس مادهای کریستالی نیست و در واقع بصورت بی شکل یا آمورف (Amorphous) است. مواد کریستالی در آب حل نمیشوند. به عنوان مثال، ماسه سیلیسی مادهی کریستالی است.
۲- حداقل خلوص سیلیس
حداقل خلوص سیلیس (۲Sio) مطابق استاندارد ملی به شماره ۱۷۲۳۱ باید ۸۵ درصد باشد. به دلیل وجود مقادیر فراوان این ماده، میکروسیلیس ماده، پوزولانی بسیارواکنش پذیری است. با شروع واکنشهای شیمیایی در سیمان، کلسیم هیدروکسید یا آهک آزاد تولید شده با میکروسیلیس واکنش داده و به تولید کلسیم سیلیکات هیدراته میپردازد.
۳-اندازهی ذرات
بیش از ۹۰ درصد اندازه ذرات میکروسیلیس مطابق استاندارد ملی باید کوچکتر از ۴۵ میکرون باشد. طبق استاندارد ACI ۲۳۴R با جایگزینی ۱۵ درصد از سیمان با میکروسیلیس به ازای هر یک ذره سیمان دو میلیون ذره میکروسیلیس وجود دارد. در عمل معمولا اندازهی بیش از ۹۵ درصد ذرات میکرو سیلیس کمتر از یک میکرومتر است.
۴- چگالی تودهای(Bulk Density)
چگالی تودهای بستگی به فلزات موجود در کوره و نحوهی عملکرد آن دارد. چگالی تودهای بسیار پایین، حمل به مقاصد دورتر را غیراقتصادی میکند. به همین دلیل معمولا کارخانجات تولیدی دو نوع چگالی سبک یا غیرمتراکم و سنگین یا متراک شده ارائه میدهند.
چگالی تودهای میکروسیلیس در هنگام تولید ۲۰۰ تا ۴۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب بوده و چگالی تحکیم شده آن بین ۴۰۰ تا ۷۰۰کیلوگرم بر متر مکعب است.
۵- چگالی ویژه (Specific Gravity)
چگالی ویژه عددی نسبی است که چگالی را نسبت به چگالی آب بیان میدارد. چگالی ویژه این ماده ۲.۲ و چگالی ویژه سیمان ۳.۱۵ گرم بر سانتی مترمکعب است.
۶– سطح ویژه یا نرمی
سطح ویژه جمع تمامی مساحت سطوح ذرات این ماده است و با واحد مترمربع بر گرم یا سانتیمتر مربع بر گرم مطرح میشود. همان طور که ماسه در مخلوط بتن موجب بالا رفتن تقاضای آب میشود در مورد میکروسیلیس نیز همین گونه است.
مطابق استاندارد حداقل سطح ویژه این ماده باید ۱۵باشد که معمولا بین ۱۵ تا ۳۰ متر مربع بر گرم است.
۷– رطوبت
رطوبت موجود میکروسیلیس نباید از ۳ درصد تجاوز کند. افزایش رطوبت باعث بهم پیوستن ذرات ریز میکروسیلس شده و کارایی آن را کاهش میدهد.
۸– شاخص پوزولانی
شاخص پوزولانی یا اندیس هیدرولیکی از فاکتورهای مهم یک میکروسیلیس است. مطابق استاندارد ملی ۱۳۲۷۸ میانگین مقاومت ۷ روزهی ملات سیمان با جایگزینی ۱۰ درصد سیمان با میکروسیلیس نسبت به نمونه شاهد بعنوان شاخص پوزولانی میکروسیلس محاسبه میگردد. این شاخص برای سیمانهای مختلف اعداد متفاوتی خواهد بود ولی طبق استاندارد این شاخص باید حداقل ۱۰۵ درصد باشد.
۹– کاهش وزن در دمای بالا
حداکثر کاهش وزن در دمای بالا مطابق استانداردASTM C۳۱۱ تعیین میشود. این عدد نباید از ۶ درصد تجاوز کند.
شرکت خانه سازی پارسمان شیمی
انتهای رپرتاژ آگهی
نظرات