• شنبه / ۱۸ دی ۱۴۰۰ / ۰۹:۱۶
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 1400101812693
  • خبرنگار : 90057

دبیرکل ناتو: در صورت حمله روسیه به اوکراین مداخله نمی‌کنیم / گسترش ناتو در اروپا متوقف نمی‌شود

دبیرکل ناتو: در صورت حمله روسیه به اوکراین مداخله نمی‌کنیم / گسترش ناتو در  اروپا متوقف نمی‌شود

دبیرکل ناتو بار دیگر نسبت به «جدی» بودن خطر وقوع درگیری در مرزهای اوکراین ابراز نگرانی کرد و نسبت به احتمال شکست دیپلماسی برای مهار این بحران هشدار داد.

به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو این سخنان را به دلیل سیاست‌های اخیر مسکو و تداوم تقویت نظامی روسیه در مرزهای غربی این کشور که بسیاری از کشورهای غربی را نسبت به احتمال وقوع یک تهاجم نظامی نگران ساخته، ایراد کرد.

وی در پایان نشستی از طریق ویدئو کنفرانس با وزاری خارجه کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی گفت: «تقویت نظامی روسیه در پشت مرزهای اوکراین ادامه دارد و این رویکرد با لحن تهدیدآمیز مسکو همراه شده، اگر چه مطالبات و خواسته‌های روسیه غیر قابل قبول و خطر وقوع درگیری در مرز اوکراین جدی است.»

مذاکرات واشنگتن و مسکو با هدف کاستن از تنش و مهار خطر هرگونه مداخله نظامی روسیه در اوکراین قرار است روز دوشنبه در ژنو آغاز شود.

مسکو همچنین پذیرفته‌ است که در یک نشست شورای ناتو-روسیه شرکت کند که این امر از تابستان سال ۲۰۱۹ به این سو برای نخستین بار روی می‌دهد.

استولتنبرگ با اشاره به موافقت روسیه برای شرکت در این نشست آن را با توجه به شدت گرفتن تنش‌ها «یک نشانه مثبت» خوانده است.

وی در عین حال هشدار داد که «ناتو با حسن نیت وارد گفتگویی می‌شود که به عمق بحران خواهد پرداخت؛ حال آنکه ما باید همچنین خود را برای احتمال شکست دیپلماسی نیز آماده کنیم.»

دبیرکل ناتو سپس تاکید کرد که بحث درباره امنیت اروپا بدون حضور اروپایی‌ها در میز مذاکرات امکان‌پذیر نخواهد بود.

این موضوعی است که مقامات اروپایی از جمله امانوئل ماکرون و ژان ایو لودریان، رئیس جمهوری و وزیر امور خارجه فرانسه نیز طی روزهای اخیر بارها بر آن تاکید کرده‌اند.

ینس استولتنبرگ سپس یادآور شد که در صورت تهاجم نظامی روسیه و یا استفاده این کشور از ابزار نظامی علیه همسایه خود، مسکو با تحریم‌های شدید اقتصادی و سیاسی مواجه خواهد شد.

وی بار دیگر تاکید کرد که ناتو در صورت تهاجم نظامی روسیه مداخله نخواهد کرد زیرا اوکراین عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی نیست.

استولتنبرگ در حالی بار دیگر بر عدم مداخله نظامی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی در بحران اوکراین تاکید دارد که ناتو در حال آماده شدن برای تقویت حضور نظامی در جبهه شرقی است.

دبیر کل ناتو در این خصوص به در اختیار داشتن یک نیروی واکنش سریع متشکل از ۴۰ هزار نیرو در مجموعه خود اشاره و تاکید کرده که سازمان پیمان آتلانتیک شمالی دارای توانایی و ظرفیت قابل توجهی است.

وزرای خارجه ناتو روز جمعه گفتند که در برابر هرگونه اقدام نظامی احتمالی روسیه در اوکراین متحد می‌مانند و گفتند که بسیاری از خواسته‌های امنیتی مطرح شده از سوی کرملین غیرقابل قبول است.

این ۳۰ وزیر پیش از مذاکرات آمریکا و روسیه در ژنو در روز دوشنبه یک تماس ویدیویی داشتند که به دنبال آن نشست ناتو و روسیه در بروکسل و مذاکرات گسترده‌تر در وین به دنبال درخواست مسکو برای تضمین‌های امنیتی صورت خواهد گرفت.

هیات آمریکا در ائتلاف ناتو اعلام کرد: وزرای خارجه همه کشورهای ناتو در نشست فوق‌العاده در واکنش به تجاوز روسیه به اوکراین بر اتحاد تاکید کردند.

روسیه تعداد زیادی نیرو در نزدیکی مرز خود با اوکراین مستقر کرده است و خواهان تضمین های قانونی الزام آور است مبنی بر اینکه ناتو گسترش خود به سمت شرق را متوقف می کند و به همکاری نظامی با جمهوری های شوروی سابق اوکراین و گرجستان پایان می دهد. مسکو پیشنهادات آمریکا مبنی بر برنامه ریزی برای حمله به اوکراین را رد می کند و در عوض کی‌یف را به تشکیل نیروهای خود در شرق این کشور متهم می کند.

استولتنبرگ افزود: این ایده که اوکراین تهدیدی برای روسیه است این است که همه چیز را وارونه کنیم. اوکراین تهدیدی برای روسیه نیست. من فکر می‌کنم که ایده یک اوکراین با ثبات دموکراتیک است که چالشی برای آنهاست.

وی با رد درخواست‌های روسیه گفت: ائتلاف ناتو گسترش خود را در سراسر اروپا متوقف نخواهد کرد. ما در مورد اصول اصلی، از جمله حق هر کشوری برای تصمیم‌گیری درباره مسیر خود، از جمله اینکه می‌خواهد بخشی از چه نوع ترتیبات امنیتی باشد، سازش نخواهیم کرد.

پوتین ماه گذشته درخواست‌هایی را از ایالات متحده و ناتو به عنوان بخشی از تلاش‌ها برای کاهش تنش‌ها بر سر اوکراین مطرح کرداز جمله اینکه این اتحادیه همه طرح های عضویت از جمله با اوکراین را متوقف کند و استقرار نظامی خود را در نزدیکی مرزهای روسیه متوقف کند. کرملین همچنین از واشنگتن تضمین می‌خواهد مبنی بر اینکه ایالات متحده هیچ پایگاه نظامی در کشورهای شوروی سابق که بخشی از ناتو نیستند، ایجاد نخواهد کرد و همکاری نظامی دوجانبه با آنها را توسعه نخواهد داد. در عوض، روسیه تمرین‌های نظامی را محدود می‌کند - وعده‌ای که این کشور از طریق تعهدات بین‌المللی قبلی داده است - و خصومت‌های سطح پایین را متوقف می‌کند. با این حال، با اظهارات اخیر استولتنبرگ، بعید به نظر می رسد که ناتو و ایالات متحده از پیشنهادات روسیه در  نشست دوجانبه در بروکسل  استقبال کنند.  استولتنبرگ گفت که ناتو مایل به بحث در مورد کنترل تسلیحات است، اما به پوتین اجازه نخواهد داد که نحوه حفاظت از کشورهای عضو را محدود کند.

او همچنین گفت که ناتو همچنان نگران افزایش نظامی روسیه است، که همراه با خواسته های جدید این کشور "این پیام را ارسال می کند که خطر واقعی یک درگیری مسلحانه جدید در اروپا وجود دارد."

هیچ چشم‌اندازی برای پیوستن اوکراین و گرجستان - که هر دو با مسکو اختلاف ارضی دارند - به زودی به ناتو وجود ندارد. اما استولتنبرگ گفت پذیرش مقدونیه شمالی و مونته نگرو نشان داد که "درهای ناتو باز است". استولتنبرگ افزود که اعطای حق وتو به روسیه در مورد اینکه کدام کشورها می توانند در آینده به ائتلاف تحت رهبری ایالات متحده بپیوندند غیرقابل قبول است.

او گفت: ما نمی‌توانیم در شرایطی قرار بگیریم که اعضای درجه دوم ناتو داشته باشیم و ناتو به عنوان یک متحد اجازه محافظت از آنها را نداشته باشد.

پس از گفتگوها، ادگارس رینکوویچ، وزیر امور خارجه لتونی آن را "جلسه خوبی" خواند و در توییتر نوشت: "اتحاد متحدان، کارآمد است." دفاع جمعی و حمایت از شرکای ما عناصر اصلی برای مقابله با رفتار تهاجمی روسیه است." وی افزود: "ما آماده‌ایم تا با روسیه وارد گفتگو شویم، اما نه به قیمت ارزش‌ها یا اصول کلیدی خود."

با این حال، دیپلمات‌ها گفته‌اند که اصطکاک بر سر بهترین نحوه برخورد با روسیه وجود دارد. یک مقام دولت فرانسه به خبرگزاری فرانسه گفت: «روسیه پیشنهاد گفت‌وگو دارد و ما نباید از آن هراس داشته باشیم، حتی اگر پیشنهادهایی که روسیه روی میز گذاشته همه برای ما قابل قبول نباشد».

رهبران اتحادیه اروپا مانند اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا و ولفگانگ ایشینگر، رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ و سفیر سابق آلمان در ایالات متحده، خواستار مشارکت بیشتر اتحادیه اروپا در این بحران شده‌اند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha