• شنبه / ۲۷ آذر ۱۴۰۰ / ۱۱:۳۸
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: 1400092720774
  • خبرنگار : 50184

رفع نم‌زدگی تکیه "معاون الملک" کرمانشاه به کجا رسید؟

رفع نم‌زدگی تکیه "معاون الملک" کرمانشاه به کجا رسید؟

ایسنا/کرمانشاه سالهاست که معضل نم زدگی دامن بنای باشکوه تکیه معاون الملک را گرفته است، معضلی که طی دهه‌های اخیر بویژه در فصل بارش آسیب هایی را به دیوارها و کاشی های منحصربفرد این گنجینه ارزشمند تاریخی وارد کرده است.

باوجود اینکه این بنا از ابتدا در کنار رودخانه قدیمی آبشوران در خیابان حداد عادل کرمانشاه ساخته شده، اما طی سالهای بعد ساخت و سازهایی که درحریم این رودخانه شکل گرفت و خیابانی که روی آن کشیده شد، طبیعت این رودخانه را به هم ریخت و آسیبش متوجه بنای زیبای برجای مانده از دوره قاجاریان شد.

طی یک دهه اخیر حرف و حدیث های زیادی برای نجات بخشی تکیه معاون الملک از نفوذ آبهای زیرزمینی مطرح شده، اما تابحال تنها اقدامی که صورت گرفته، بحث انجام مطالعات این طرح است که از حدود سه سال پیش آغاز شده و هنوز هم به نتیجه نهایی نرسیده است.

و حالا که زمستانی دیگر در راه است، بازهم قصه نم زدگی کاشی ها، دیوارها و ستون های این بنای تماشایی بی نظیر شروع می شود و شاید امسال هم به مانند سالهای گذشته مسئولین متولی برای رهایی بنا از رنج نم زدگی تنها دست به مرمت های اضطراری بزنند و کار مطالعات بازهم به خاتمه نرسد.

اینکه بنای باشکوه معاون الملک چه زمانی می تواند از غم این درد راحت شود، سوالی است که معاون میراث فرهنگی استان در پاسخ به آن به ایسنا، می گوید: از سال 1397 مطالعات طرح نجات بخشی تکیه معاون الملک از نفوذ آبهای زیرزمینی استارت خورد و یکی از مشاوران امور آب به پیشنهاد آب منطقه ای برای اجرای این طرح در نظر گرفته شد.

کیومرث اعظمی به بازدیدهای مکرری که طی دوسال اخیر برای بررسی وضعیت موجود تکیه معاون الملک از سوی کارشناسان صورت گرفته اشاره می کند و ادامه می دهد: با برآورد آسیب های موجود و نیز با در نظر گرفتن شرایط ویژه این بنای تاریخی، در نهایت سال گذشته بنا آسیب شناسی و طرحی جهت رطوبت زدایی، مهار و هدایت آب های موجود در زیر سطح از سوی مشاور طرح ارائه شد.

وی به تشریح جزئیات این طرح می پردازد و می گوید: طبق این طرح، در قسمت های مختلف بنا، چاه هایی به شکل قنات جهت جذب رطوبت و آب موجود حفر می شود که چاه مادر آن در ورودی بنا خواهد بود که همه آبها  در نهایت به داخل این چاه وارد می شود. درنهایت آب جمع شده در چاه مادر بوسیله یک کانال و یا پمپ های الکترونیکی به داخل رودخانه آبشوران و یا به وسیله یک کانال به قسمت شمالی پل حداد هدایت می شود.

معاون میراث فرهنگی استان ادامه  می دهد: این طرح تاکنون طی چند مرحله و در جلسات متعدد در میراث فرهنگی با حضور کارشناسان، مشاور طرح و اعضای شورای فنی مورد بررسی قرار گرفته که بخش هایی از آن مورد نقد قرار گرفته و سرانجام پس از مشخص شدن عیوب کار، به منظور اصلاح نهایی دوباره به مشاور طرح ارجاع شد.

وی می گوید: پس از تبادل نطرات نهایی، این طرح اصلاحاتی خورد و مدتی پیش به میراث فرهنگی عودت شد که جهت نهایی کردن به تشکیل جلسه شورای فنی و تاییدیه شورای فنی این اداره کل نیازمند است.

این مسئول در پایان گام بعدی جهت تائید طرح نهایی را وزارت میراث فرهنگی می داند و می گوید: پس از تائید وزارت، جهت محاسبه و تهیه اعتبار لازم از محل های مربوطه اقدام و موضوع در اینصورت وارد فاز اجرایی خواهد شد.

تکیه "معاون الملک" از زیباترین بناهای مذهبی کشور است که سال 1382 توسط حسین خان معینی(معین الرعایا) در محله قدیمی آبشوران کرمانشاه بنا شد. بنای اولیه تکیه پس از احداث به محلی برای برگزاری آیین ها و مراسم مذهبی و نیز رفع اختلافات قومی و عشایری تبدیل شد، اما تنها پنج سال پس از تاسیس آن گروهی از مخالفان مشروطه به این بهانه که تکیه به محلی برای تجمع مشروطه خواهان تبدیل شده با توپ آن را به آتش کشیدند.

 سال 1320 حسن خان معاون الملک برادر حسین خان معینی این بنا را توسعه داد و بخش های عباسیه و زینبیه را به بخش حسینیه بنا اضافه کرد.

آنچه بنای تاریخی معاون الملک را در میان بناهای مذهبی کشور به عنوان یک شاهکار مطرح کرده و هرساله گردشگران بسیاری را به سوی آن می کشاند، نوع معماری و کاشیکاری بی نظیر آن است که نمونه مشابهی ندارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha