ابوالحسن نجفی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به شیوع کرونا و تعطیلیهای مکرر واحدهای آرایشگری عنوان کرد: کرونا آسیب شدیدی به حوزه کار ما وارد کرد و از آنجایی که آرایشگرها ارتباط فیزیکی بسیار نزدیکی با مشتریان دارند و حتی برای بعضی کارها باید با مشتری به صورت نزدیک سروکار داشته باشند، با شیوع کرونا مجبور به تعطیلی شدند. در زمانهایی هم که تعطیل نبودیم، به دلیل ترسی که از کرونا وجود داشت، افراد خیلی کم به آرایشگاهها مراجعه میکردند.
وی افزود: بهعنوان مثال ما همیشه در اسفندماه و روزهای انتهایی سال، از ۸ صبح تا حدود ۳ بامداد و حتی تا لحظه خود تحویل سال مشغول به کار و فعالیت بودیم و مشتری مراجعه میکرد، اما در ۲۹ اسفندماه ۹۸ واحد صنفی من تنها یک مشتری داشت. وضعیت تا زمانی که شیوه دستورالعملهای بهداشتی ابلاغ شد و مردم با رعایت پروتکلها آشنا شدند به همین صورت پیش رفت.
نجفی با بیان این مطلب که آسیبهای وارد شده به صنف آرایشگران بسیار گسترده است، بیان کرد: خیلی از همکارانی که واحد ملکی متعلق به خودشان نبود و مستاجر بودند، امکان ادامه حیات در حوزه صنفیشان را نداشتند و مجبور به تعطیل کردن واحدهایشان شدهاند.
وی با اشاره به اعطاء وامهای کرونایی به واحدهای آسیب دیده، گفت: کمتر از ۲ درصد واحدهای صنفی آرایشگری توانستند این وام که بین ۱۲ تا ۱۶ میلیون تومان بود را دریافت نمایند. حدود ۳۰۰۰ عضو پروانهدار داریم و بسیاری از افراد هم پروانه کسب ندارند. اعضاء اتحادیه زمانی که به وبسایت اعلام شده برای وام مراجعه میکردند، وقتی به مرحله دریافت کد ملی میرسید با پیام منفی مواجه میشدند که وام به آنها تعلق نمیگیرد؛ حتی به واحد خود من که کارگر بیمه شده هم دارم وام تعلق نگرفت. سایت هم تعریف شده بود و مرکزی برای پاسخگویی وجود نداشت که سوال کنیم چرا این وام به افراد تعلق نمیگیرد.
رئیس اتحادیه آرایشگران مردانه مشهد عنوان کرد: فشار اقتصادی زیادی به صنف آرایشگران وارد شد و اصطلاحا از جیب میخوریم. همکاران ما صرفا «زندهمانی» میکنند، در صورتیکه آرایشگری شغلی است که تمامی افراد جامعه به خدماتش نیازمندند و افراد نمیتوانند آرایشگاه نروند. پیش از ایام کرونا درآمدها تا حدودی قابل قبول بود و زندگی افراد میگذشت و امکان پرداخت اجارهها وجود داشت، اما از سال ۹۸ با این افزایش قیمتها که به گفته مسئولان تورمی کشنده است، درآمدهای ما هم شدیدا کاهش یافته و کمر صنف آرایشگران خم شده است و امکان ادامه حیات وجود ندارد. افراد با مشقت امورات زندگی خود را میگذرانند.
وی افزود: برخی از همکارانی که واحدهای صنفیشان را تعطیل کرده بودند، مجددا به این شغل بازگشتند اما وضعیت خوبی ندارند و بلاتکلیف و معلق هستند؛ همین مساله باعث میشود تا آمار دقیقی از تعطیلیها نداشته باشیم. بعضی از همکاران دیگر هم به سمت دلالی رفتند که متاسفانه همین دلالی در حوزههای مختلف کشورمان را دچار مشکل کرده است.
نجفی با تاکید بر اینکه نرخ رسمی آرایشگران از سال ۹۷ تاکنون هیچ تغییری نکرده است، اظهار کرد: البته دو نگاه در حوزه قیمتگذاریها حاکم است؛ برخی مسئولین میگویند که آرایشگرها حتما باید یک دستمزد معینی داشته باشند اما نظر ما و آرایشگران این است که اجازه دهیم خود مشتری انتخاب نماید که به کدام سالن مراجعه نماید و بر اساس نوع خدمات چه هزینه ای را پرداخت نماید. نظر اتحادیه این است که واحدهای صنفی از نظر استانداردها بررسی شوند و بعد مثلا از یک مغازه در منطقهای از شهر که اجاره بالایی را پرداخت میکند پرسیده شود که با چه میزان از دستمزد امکان ادامه حیات و چرخاندن چرخ مجموعه وجود دارد و آن نرخ ثبت شده و در یک برگه در واحد صنفی نصب شود؛ زمانی که مشتری به واحد آرایشگاهی میرود، قیمتها را ببیند و اگر خواست بنشیند یا اگر تمایلی نداشت به واحد دیگری مراجعه نماید.
وی ادامه داد: قیمت یک کت شلوار در یک فروشگاه یک و نیم میلیون تومان است اما فروشگاهی دیگر کت شلوار ۱۵ میلیون تومانی دارد؛ در آرایشگاه هم همین است و مشتریان باید انتخاب نمایند اما متاسفانه بعضی مسئولین که یا درک صحیحی ندارند یا ذینفع هستند که قیمتها کنترل شده باشد یا تصور میکنند اینطور به نفع مردم است، میخواهند یک نرخ به اجبار به واحدها تحمیل شود که اشتباه است و از رشد و رقابت سالم جلوگیری میکند و امکان پیشرفت را میگیرد.
نجفی تصریح کرد: قبلا آرایشگاهها فقط اصلاح سر را انجام میدادند اما امروزه خدمات مختلفی ارائه میشود و مثلا یک آرایشگاه در خارج از کشور برای خدماتش ۱۰۰ دلار دریافت میکند، در حالی که برخی از واحدهای صنفی ما در داخل کشور هم امکان ارائه چنین خدماتی را دارند و چرا مشتریان برای دریافت خدمات ممتاز باید به ترکیه، دوبی و ... مراجعه کنند. جدیدا این تغییرات دارد حاصل میشود، آرایشگران خدماتشان را بهروز رسانی کردهاند و متوجه شدهاند که آرایشگری فقط قیچی زدن نیست. در کنارش باید خدمات دیگری هم باشد تا آرایشگران بتوانند برای آینده زندگی خود، حداقلهایی را تامین کنند و در دوران کهولت سن و بازنشستگی، مشکلات افراد قدیمیتر این صنف را نداشته باشند.
وی افزود: آرایشگری که ۳۰ سال با سختی کار فراوان فعالیت کرده است، از کار افتاده و با بیماریهای مختلفی از جمله آرتروز گردن، دیسک کمر و ... مواجه میشود. دولتمردان باید فکری نسبت به حمایت از شغلهای سخت داشته باشند. بیشتر واحدهای صنفی ما در مناطق کم برخوردار و ضعیفتر شهری است؛ مناطقی که اجاره مکان نسبتا ارزانتر است و جوانانی که شغل ندارند با گذراندن یک دوره فنی حرفهای اقدام به تاسیس آرایشگاه میکنند. آرایشگری شغلی است که جان را با نان معامله میکنند. بعضی مشاغل واقعا سختی کار کمتری دارند.
نجفی با اشاره به وضعیت بیمهای فعالین صنف آرایشگری اظهار کرد: بسیاری از افراد امکان پرداخت حق بیمه را ندارند؛ درصد بیمه خیلی بالا است. در سال ۸۹ که یک بررسی آماری صورت گرفت، تنها ۶ درصد از همکاران ما بیمه بودند و ۹۴ درصد دیگر از بیمه که نیاز اولیه زندگی است، بهرهمند نبودند.
رئیس اتحادیه آرایشگران مردانه مشهد با اشاره به گرایش جوانان به شغل آرایشگری گفت: این شغل پتانسیل جذب بالای جوانان را دارد و چنانچه حمایتی صورت گیرد، میتواند اشتغال فراوانی ایجاد کند. امیدواریم مسئولان همفکری داشته باشند و ضمن حمایت از این شغل، امکان رقابت سالم را فراهم کنند تا فضای توسعه بهوجود بیاید.
نجفی در پاسخ به سوالی درباره بیشترین دلایل مراجعه مردم به اتحادیه و موضوع اصلی شکایتهای مراجعان بیان کرد: خوشبختانه جامعه هشیار است و از آنجایی که مردم تورم در بخشهای مختلف اعم از قیمت برنج، گوشت، میوه و ... را در یک سال اخیر میبینند، شاکی مالی نداریم و فشاری به آرایشگران نمیآورند. تنها یک مشکل در حوزه اصناف اطراف حرم مطهر رضوی داریم که برخی از کسبه نگاهِ دلاری به مشتریان خارجی دارند و هزینه بالاتری از زائران خارجی دریافت میکنند که بارها هم به این افراد تذکر دادهایم. فردی که به مشهد و زیارت میآید و خدماتی را در اطراف حرم دریافت میکند، باید منصفانه باشد و نباید کسبه از نگاه انصاف خارج شوند؛ چراکه بازتاب این کار در سطح کشور یا حتی برای مسافران خارجی خوب نیست. بیشتر شکایتهای ما مربوط به حریم حرم است که امیدواریم اصلاح شود و زائری که به مشهد میاید با خاطره خوش بازگردد.
وی در پاسخ به سوالی درباره مراجعه آرایشگران به کلاسهای خارج از کشور و امکان برگزاری دورههای با کیفیت در داخل کشور گفت: بخشی از وظایف اتحادیه برگزاری کلاسهای آموزشی است و پیش از شیوع کرونا دورههای مختلفی برگزار میکردیم اما در طی یک سال و نیم اخیر دورهای برگزار نشده است. مشهد قطب آرایشگری کشور است و بهترین آرایشگران و مدرسین را در مشهد داریم که در نقاط مختلف کشور دوره برگزار میکنند و چرا آرایشگران ما باید هزینه کنند و در دورههای آرایشگری خارج از کشور شرکت کنند که از نظر زبان هم ممکن است مشکل داشته باشند و آن دورهها کارآمدی بالایی هم نداشته باشد. امیدواریم با فروکش کردن کرونا بتوانیم دورههایی را با اساتید مجرب برگزار کنیم که همکاران ما از مشهد خارج نشوند و با کمترین هزینه، دورههای تخصصی اصلاح و کوتاه کردن مو، پاکسازی صورت و پوست، ماساژ سر و صورت را طی کنند.
انتهای پیام
نظرات