• سه‌شنبه / ۲۵ آبان ۱۴۰۰ / ۱۴:۴۵
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1400082519767
  • خبرنگار : 71021

کشف بقایای همزمان با مادها در شمال شرق ایران

کشف بقایای همزمان با مادها در شمال شرق ایران

کشف بقایای یک دژ نظامی مربوط به ۲۷۰۰ سال قبل همزمان با امپراطوری مادها، گورستان عصرآهن و یک قطعه سفال نوشته به خط پهلوی ساسانی، از مهمترین دستاوردهای کاوش باستان‌شناسی مشترک ایران ـ آلمان در محوطه تاریخی «ریوی» اعلام شد.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، محمدجواد جعفری، سرپرست پایگاه ملی میراث‌فرهنگی محوطه تاریخی ریوی درباره این اکتشافات، گفت: نهمین فصل پژوهش‌های مشترک ایرانی ـ آلمانی در محوطه تاریخی ریوی که از ابتدای مهر ماه امسال آغاز شده بود، با نتایج قابل توجهی به پایان رسید.

او افزود: در روند کاوش سال‌های قبل، بخش‌هایی از یک گورستان عصر مفرغ (۳۷۰۰ سال قبل) در بخش شمالی و در امسال بقایایی از یک گورستان دیگر از دوران متأخر آهن (۲۶۰۰-۲۹۰۰ سال قبل) در بخش جنوب شرقی محوطه تاریخی ریوی شناسایی شد که مطالعه بقایای انسانی این دو گورستان اهمیت بسیار زیادی در شناخت جوامع استقراری گذشته منطقه دارد.

جعفری اظهار کرد: کشف بقایایی از یک دژ نظامی همزمان با شاهنشاهی مادها در بخش جنوبی محوطه تاریخی ریوی نیز نشان از وجود حکومت‌های کوچک منطقه‌ای همزمان و یا دست‌نشانده شاهنشاهی ماد در بخش‌های شمال شرقی قلمرو ایشان است.

 این باستان‌شناس با بیان این‌که مرکز شاهنشاهی ماد در حوالی همدان امروزی (هگمتانه) قرار داشته و تا کنون شواهد کمی از گسترش قلمرو این شاهنشاهی تا مناطق خراسان امروزی کشف شده است، گفت: سفال نوشته ساسانی نیز در بخش‌های شمالی محوطه و در میان ساختمان‌های خشتی باقی‌مانده از این دوران به‌دست آمد که بیانگر استمرار اهمیت سیاسی و اقتصادی محوطه تاریخی ریوی تا دوران ساسانی بوده است.

به گفته او، این کتیبه حاوی دو کلمه است که به نظر می‌رسد اشاره به اسمی خاص دارد و ممکن است به اسم شخص و یا مکانی تاریخی در دوره ساسانی اشاره داشته باشد.

کشف بقایای مادها در شمال شرق ایران

سرپرست ایرانی فصل نهم کاوش باستان‌شناسی مشترک ایرانی- آلمانی محوطه تاریخی ریوی ادامه داد: یکی از مهمترین سؤالات علمی در مطالعات باستان‌شناسی محوطه تاریخی ریوی کشف نام تاریخی این شهر بوده است که اهمیت زیادی در مطالعات تاریخی شمال شرق ایران دارد.

وی افزود: با توجه به یافته‌ها و مدارک باستان‌شناسی که طی ۹ سال پژوهش‌های باستان‌شناسی از محوطه تاریخی ریوی به‌دست آمده می‌توان این محوطه را سکونت‌گاهی مهم دانست که از ۳۷۰۰ سال قبل (اواخر دروان مفرغ) تا یک‌هزار سال قبل (قرون اولیه اسلامی) توالی استقراری داشته است.

جعفری همچنین گفت: بر اساس دیدگاه‌های مقدماتی علمی، محوطه ریوی را می‌توان یک سکونت‌گاه شهری معرفی کرد که همزمان با امپراتوری مادها شکل گرفته و طی دوران‌های هخامنشی، اشکانی و ساسانی نیز همچنان هویت شهری داشته است.

وی افزود: در حدود سال‌های ۴۰۰ میلادی که اواسط دوران شاهنشاهی ساسانی است، استقرار شهری این محوطه تخریب و یا متروک می‌شود و یک استقرار کوچک روستایی از اوایل دوران اسلامی در بخش شرقی محوطه شکل می‌گیرد.

کشف بقایای مادها در شمال شرق ایران

این باستان‌شناس اظهار کرد: ۲۷۰۰ سال بقایای استقراری جوامع مختلف، محوطه تاریخی ریوی را هم از لحاظ پژوهش‌های نوین باستان‌شناسی و هم از لحاظ ظرفیت‌های گردشگری به یکی از مهمترین آثار تاریخی شمال شرق کشور تبدیل کرده و امید است فصل جدید فعالیت‌های علمی و عمرانی در این محوطه در قالب «پایگاه ملی میراث فرهنگی محوطه تاریخی ریوی» بستری مناسب برای شکوفایی ظرفیت‌های علمی و گردشگری این اثر تاریخی فراهم کند.

جعفری با بیان این‌که نزدیکی این شهر تاریخی به جاده ارتباطی گرگان - مشهد فرصت مناسبی را برای ایجاد سایت موزه گردشگری و رشد صنعت توریسم منطقه فراهم کرده است، گفت: فعالیت‌های باستان‌شناسی محوطه تاریخی ریوی با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی وگردشگری، توسط اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی و مؤسسه باستان‌شناسی آلمان از سال ۱۳۹۱ آغاز شده است.

کشف بقایای مادها در شمال شرق ایران

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۵ ۲۳:۰۸

درست نگفته ریوی نزدیک کدام شهر است .اثار تاریخی ایران بی نظیر است افسوس که مسئولین بی توجه به اثار باستانی ایران هستند .اگر همین اثار و پیشینه را ترکیه می داشت چه توریستی از سراسر جهان میکشید به ترکیه

avatar
۱۴۰۰-۰۹-۰۱ ۱۴:۳۵

تپه ریوی مربوط به شهر آشخانه از استان خراسان شمالی میباشد

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۶ ۰۰:۱۳

چرا ایرانی وآلمانی تا تاریخ جعللی تحویل بدهند

avatar
۱۴۰۰-۰۹-۰۱ ۲۰:۲۷

تاریخ ایران به اندازه کافی با شکوه هست ونیازی به جعل نداره دوست عزیز

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۶ ۰۱:۱۲

وسایل با ارزش عتیقه جات را چیکار کردید هیچ عکسی از اونها نگذاشتید!!!!! عتقیه ها توسط ژن های خوب الان اونور آب فروخته شدن

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۶ ۰۱:۲۴

درود بر شما وبا تشکر وخسته نباشی به گروه باستان شناسی .

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۶ ۰۳:۴۳

فرهنگ ایران

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۶ ۱۸:۱۷

تو در حد و اندازه ای نیستی که کسی رو کافر خطاب کنی....

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۶ ۰۵:۵۱

کسی حق ندارد بدون اصول وفرامین مذهبی وانسانی وفرهنگی واردمقبره ای شودشماحق نداریدک وقتی خصوصیات محیطی اجتماعی که اداب وسنت ان رانمیدانید بگشایید شما کافر هستید

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۶ ۱۳:۱۱

باهاش موافقم شما حق ندارین وارد مقبره کسی بشین دوست دارین 1000 سال دیگه با خود شما اینجوری کنن

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۶ ۱۴:۵۴

کافر خودتی که مانع ی پیشرفت ایران میشی 🖕🏻🖕🏻

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۶ ۱۹:۲۱

به نظر من اصلا واقعی نیس😡

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۸ ۰۵:۱۵

به لحاظ شرعی مشکلی نداره.

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۶ ۱۵:۰۵

میرسم لوبر فرانسه بای بای

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۸ ۰۹:۲۵

دزدها با طلاها چیکار کردین

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۸ ۱۵:۱۷

لور عزیزم نه لوبر!

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۶ ۲۳:۱۳

بابا اصلش بردن

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۷ ۰۴:۳۴

چه فایده همان زیر زمین باشه جاش امن تر هست اشیا؛ قیمتی آن توسط مسئولین دزد به تاراج میره خاکش میمونه

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۷ ۱۹:۰۸

شهرستان آشخانه میشه واقع در استان خراسان شمالی، من خودم بچه اونجام خیلی قدمت تاریخی داره ،معنی تپه ریوی هم میشه تپه که شغال زیاد داره . جنگل گلستان یا استان گلستان رو تموم کردی به طرف مشهد بعد جنگل میشه شهرستان آشخانه

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۷ ۲۲:۴۲

من یک کاسه همراه با یک عدد سکه اولیه که میگن سکه مبادلاتی که اولین نوع سکه است با سه چهار تیکه وسایل دیگه تو باغم که کار میکردم پیدا کردم و اگر مشتری باشه میفروشم مربوط به اوایل دوران مادها دوران پادشاهی هوخشتره میباشد من یک تمدن رو پیدا کردم باید بهم جایزه خوب میدادن. و خیلی دوست دارم به موزه تحویل بدم به شرطی که بهم یه جایزه خوب بدن.

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۸ ۱۰:۰۷

آقا سعید کافر تویی که داری جلوی پیشرفت ایران رو توی علم باستان‌شناسی میگیری

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۸ ۱۰:۲۴

کافر چیه؟؟!!!اینها پژوهش های علمی هستن در حالی که اکثر آدمها در حال نابودی زمین و دنیا و زندگی هستن افراد اندکی بدنبال یافتن حقایق هستن که درود بر آنها و خدا زیادشان کند.

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۸ ۱۳:۲۶

سلام البته بره اونور بهتره چون اونا خیلی بیشتر مواظبت میکنن اینجا باشه یا گم میشه یا تو خونه یکی سر در میاره یا میدن چین

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۸ ۱۳:۳۱

یعنی در جای به اون بزرگی عتیقه پیدا نشده؟اونا رو الان فروختن به کشورهای اروپایی.سابقه نشون داده که آقا زاده ها و پدراشون شبانه ریختن اونجا و غارتشون کردن

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۹ ۱۶:۱۷

کلمه ریوی یک کلمه کردی سورانی است،به معنای روباه

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۳۰ ۰۲:۲۵

دعوانگیریدایشالله ک درسوبجاکارشونوانجام میدن

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۳۰ ۰۰:۴۵

اریک روستاهای شهرستان نیر استان اردبیل کلی طلا و جواهرات اعتیقه پیدا شد مامورها اومدند همه را گرفتن ،معلوم نشد ،این گنجینه ها را کجا بردن ،آب کردن،جوونای مردم راهم ،عوض تشکر ،همه راهی زندان کردن،

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۳۰ ۲۱:۴۲

سلام به نظر من کاوش کردن خوبه توجه ونگاه کردن به انسان های پیشن ونگه داشتن اشیاه به شیوه ای درست درس گرفتن از شیوه سخت زندگی‌ گذشته از لحاظ علمی ولی از لحاظ معنوی هم بگی از رویات هست که میگه .خدا پدر مادر کسی را بیامرزد .که بداند از کجا آمده . وبه کجا میرود

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۳۰ ۲۱:۵۰

ریوی در زبان کوردی یعنی روباه

avatar
۱۴۰۰-۰۹-۰۱ ۱۴:۲۵

ببخشید چطور میشود شواهدی پیداکرد که این بندگان خدادراثربدقولی دولت آن موقع دررابطه باسهام عدالت وهمسان سازی حقوقها پیداکرد

avatar
۱۴۰۰-۰۹-۰۱ ۱۹:۵۳

بنظرم شبی ماه مرداد است😎

avatar
۱۴۰۰-۰۹-۰۱ ۲۱:۲۱

سلام بە هیچ عنوان با دیدگاە این کارشناسان در مورد جغرافیای پهناور شاهنشاهی ماد موافق نیستم. پادشاهی ماد پس از حکومت گوتی، اورارتور، ماناها و نابودی آشوریان خون ریز برپا شدە است و؟از دریای مدیترانە تا شمال دور افغانستان وبلوچستان بزرگ و بیشتر خاور میانە بودە است