ایمان آریافرد در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: بهترین اقدام دولت دخالت نکردن در بازار سرمایه است؛ اگر قرار است بورس به روزهای خوب خود بازگردد بزرگترین کاری که دولت باید انجام دهد این است که هیچ کاری نکند چراکه اقتصاد دستوری برای این بازار نتیجهبخش نیست مانند این است که برای سردرد سراغ مسکنهای خیلی قوی برویم هرچند ممکن است در کوتاهمدت درد ما را تسکین دهد اما در بلندمدت نتیجه خوبی نخواهد داشت.
وی ادامه داد: خرداد سال قبل اخبار متعدد رسانهها باعث ایجاد فرهنگ نادرست در مردم شد و مردم سرمایه خود را به بازار بورس آوردند و به آن گرایش پیدا کردند، وقتی حجم نقدینگی زیاد شود بازار رو به رشد خواهد شد.
این دکترای اقتصاد بینالملل خاطرنشان کرد: همه میدانند بورس محل مناسبی برای تأمین بخشی از هزینههای دولت است و سال قبل این امر موجب سوختن و پوچ شدن نقدینگی مردم شد بنابراین تنها نسخه که برای این بازار میتوان پیچید این است که دولت کاری به این بازار نداشته باشد.
وی تصریح کرد: اخیراً شایعاتی مبنی بر تزریق نقدینگی از جانب دولت به بازار سرمایه مطرحشده است، هرچند شایعات میتواند آثار مثبت برجای گذارد اما موازی با این بازار حرکات دیگری از دولت نظیر افزایش نرخ سود سپرده بانکی و فروش اوراق را مشاهده میکنیم که خلاف چیزی است که دولت دنبال میکند.
اعتماد مردم به بازار سرمایه را بازگردانیم
آریافرد مطرح کرد: با اتفاقاتی که در بازار سرمایه افتاد دیگر مردم بهدنبال سرمایهگذاریهای پرریسک نیستند و ریسکگریز شدهاند؛ طبیعتاً دنبال سرمایهگذاریهای کم ریسک میروند بنابراین وقتی نرخ اوراق مشارکت افزایش پیدا میکند پول حقیقی از بازار سرمایه خارج خواهد شد و حتی در روزهایی که بورس مثبت است خروج پول حقیقی را داریم.
وی گفت: بازار سرمایه زمانی میتواند بازار پررونقی باشد که پول حقیقی وارد این بازار شود. هرچه پول حقیقی بیشتر خارج شود حجم معاملات کاهش خواهد یافت و قطعاً اتفاقات مورد انتظار نخواهد افتاد.
این دکترای اقتصاد بینالملل یادآور شد: در ابتدای سال ۹۹ آموزش و پروش مدعی شد باید کانالی در صداوسیما داشته باشند تا در آن ۲۴ ساعته آموزش بورس بدهند ولی اینها فرهنگسازی بود که نقدینگی به بورس تزریق شود آیا اکنون خبری از کانالی با آموزش ۲۴ ساعته است؟! طبیعتاً آموزش مهم است ولی مهمتر از آموزش، فرهنگسازی است که اعتماد مردم مجدداً به این بازار بازگردد.
وی متذکر شد: اقتصاد مانند بدن انسان است و دستکاری آن آثار منفی در پی دارد؛ متأسفانه دولت قبل مکملهایی را برای مردم تجویز و مردم از آن استفاده کردند و همین امر باعث شد برخی سرمایه خود را از دست دادند و شاخص بورس افت کرد.
آریافرد خاطرنشان کرد: کسانی که در بازار هستند یقین دارند ازنظر بنیادی قیمت، زمان خرید برخی از سهمهاست ولی بازهم تمایلی برای خرید ندارند، اگر دولت میخواهد اعتماد مردم به بازار سرمایه جلب شود هیچ کاری به این بازار نداشته باشد مگر اینکه در مقوله فرهنگسازی و آموزش وارد شود.
تولید و بازار سرمایه ۲ روی یک سکه هستند
وی اشاره کرد: تولید و بازار سرمایه مانند ۲ روی یک سکه، متغیرهای همسو و همجهت هستند، فلسفه بازار سرمایه جذب سرمایههای خُرد برای رونق اقتصاد و تولید است اما مشروط بر آنکه برای هزینههای عمرانی باشد نه هزینههای جاری!
این دکترای اقتصاد بینالملل در پایان یادآور شد: برای توسعه کسبوکار و تولید راهکار بسیار است ولی این اتفاق نمیافتد، حتی دولت برای هزینههای جاری خود اوراق میفروشد و با علم بر موضوع، چنین کاری را انجام میدهد.
انتهای پیام
نظرات